NATO’dan Türkiye açıklaması: Anlaşmaya varacağımıza eminim
Rusya’nın Ukrayna’ya savaşının ardından Rusya’ya komşu İsveç ve Finlandiya, NATO üyeliğini gündeme getirmiş bugün de Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ülkesinin NATO askeri ittifakına resmi üyelik başvurusunda bulunacağını söylemişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları’nın Almanya’nın başkenti Berlin’deki toplantısında Finlandiye ve İsveç'in NATO üyeliği ve Türkiye'nin konuya ilişkin yaklaşımı hakkında konuştu.
‘TÜRKİYE’NİN DİLE GETİRDİĞİ ENDİŞELER ÜZERİNE…’
"Finlandiya ve İsveç NATO’nun yakın ortaklarıdır. NATO’ya başvurmak kendi kararlarıdır" diyen Stoltenberg, daha önce AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği konusunda dile getirdiği rahatsızlığa değinerek, ‘Türkiye’nin dile getirdiği endişeler üzerine üyelik konusunda nasıl hareket edeceğimize ilişkin bir anlaşmaya varacağımıza eminim." dedi.
‘NATO ÜYELİKLERİNİ ENGELLEMEK DEĞİL’
Stoltenberg, ‘Türkiye’nin niyeti Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerini engellemek değil. Bunu açık açık söylediler" vurgusu yaptı.
BLİNKEN'DEN DE İYİMSER AÇIKLAMA
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, "Dışişleri bakanıyla ya da NATO oturumlarında yaptığımız özel konuşmayla ilgili tüm detayları açıklamak istemiyorum, ancak şu kadarını söyleyebilirim: İsveç, Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin güçlü bir desteği olduğunu düşünüyorum. Eğer onlar da istiyorlarsa, bu konuda fikir birliğine varacağımıza çok eminim" dedi.
Blinken, ayrıca, "Putin’in saldırganlığı ve ortaya çıkan diğer tehditler karşısında, ittifakın güvenliğini nasıl sürdüreceğini ve güçlendireceğini ortaya koyan yeni bir stratejik konsept yayınlayarak, NATO’nun doğusundaki duruşumuzu güçlendirmeye yönelik çabalarımıza devam edeceğiz" dedi.
ÇAVUŞOĞLU ‘TÜRKİYE'YE YÖNELİK İHRACAT YASAKLARINI KALDIRMALI’ DEMİŞTİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Finlandiya ile İsveç'in PKK ve YPG terör örgütleriyle ve mensuplarıyla yaptıkları görüşmeler ve özellikle İsveç'in silah yardımı yapmasıyla birlikte tüm rahatsız olduğumuz konuları açık şekilde sergiledik. Bunları fotoğraflar ve belgelerle müttefiklerimize de anlattık" demiş, Çavuşoğlu, "İsveç ve Finlandiya terörü desteklemeyi durdurmalı. Güvenlik garantisi vermeli ve Türkiye'ye yönelik ihracat yasaklarını kaldırmalı" ifadelerinde bulunmuştu.
Çavuşoğlu ayrıca, "Finlandiya Dışişleri Bakanı tutumuza ılımlı yaklaşırken İsveç’te bunu görmüyoruz" demişti.
‘SİZ HAZIRSANIZ BİZ DE HAZIRIZ’
Toplantıda konuşan isimlerden biri de Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock oldu. Baerbock, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine değinerek ‘Siz hazırsanız biz de hazırız" dedi. İki ülkenin NATO üyeliği için ‘hızlı bir sürecin’ başlaması gerektiğini vurguladı. Baerbock, "İsveç ve Finlandiya sadece ortaklarımız ve arkadaşlarımız değil. Ayrıca onlar Avrupa’da ailemizin bir parçası" dedi.