Fransa ve İngiltere'de enflasyon üzerinde zam talebiyle grevler

İngiltere ve Fransa'da bu hafta enflasyon üzerinde ücret artışı talebiyle grevler düzenlendi. Paris'te Apple mağazası bugün ve yarın iş bırakırken İngiltere'de kıdemli ve kıdemsiz doktorlar da grevdeydi.

Fransa ve İngiltere'de enflasyon üzerinde zam talebiyle grevler

Artı Gerçek - Fransa'daki Apple mağazalarında çalışan işçiler, iPhone 15'in piyasaya sürülmesinden hemen sonra ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle ülke çapında greve gitti. Apple'da örgütlü sendikalar, enflasyon oranlarının üzerinde yüzde 7'lik ücret artışı talebi ve dondurulan işe alımların yeniden başlaması talebiyle yarın da grevi sürdürecek. Barcelona'daki iki Apple mağazasından birinde örgütlü CNT'nin de dayanışma grevine çıkması bekleniyor.

Öte yandan, İngiltere'de kıdemli ve kıdemsiz doktorlar ilk kez eşgüdümlü greve çıktı. İngiliz hükümeti ise ülkedeki grev dalgasını kırmak için yasalaştırdığı 'zorunlu çalışma' yasası kapsamında bazı sağlık personellerini çalışmaya zorlayacağını açıkladı.

GELECEK AY ÜÇ GÜN DAHA ORTAK GREV VAR

48 saatlik greve salı günü başlayan kıdemli doktorlara çarşamba günü de kıdemsiz doktorlar katıldı. başladı ve Çarşamba günü kıdemsiz doktorlar da onlara katılacak. Gelecek ay üç gün daha ortak grev eylemi yapmaları bekleniyor. Doktorların gelecek ay üç gün daha ortak grev yapmaları bekleniyor.

SAĞLIK BAKANI 'ZORLA ÇALIŞTIRMA' KARARINI SAVUNDU

Sağlık Bakanı Steve Barclay Sky News'a hükümetin 'zorla çalıştırma' kararıyla ilgili yaptığı açıklamada söz konusu kararın, "Kritik hastane hizmetlerini, yani kemoterapi, diyaliz gibi hizmetleri nasıl korunacağıyla ilgili" olduğunu söyledi. Grev hakkının önemli olduğunu kabul ettiğini öne süren bakan, "Ancak bunu hastaların temel tedavilere erişim hakkıyla da dengelemeliyiz" dedi.

HÜKÜMET: MÜZAKERELERİ YENİDEN BAŞLATMA PLANI YOK

İngiliz Tabipler Birliği, temmuz ayında doktorların aldıkları yüzde 6'lık maaş artışına rağmen önemli bir kayba uğrama risklerinin bulunduğunu söyledi. Sağlık sektöründe örgütlü sendikalar yüzde 11,6'lık yıllık enflasyonun üzerinde bir artış talep ediyor. Ancak hükümet müzakereleri yeniden başlatmayı planlamadığını açıkladı.(DIŞ HABERLER)