Fransa'da bir köyde akıllı telefonlara sembolik yasak: 'Kamusal alanlar işgalden kurtulmalı'
Artı Gerçek - Fransa'nın başkenti Paris'in güneyindeki Seine-Port köyünde, kamusal alanda cep telefonu kullanımına sembolik bir yasak getirildi. 2 binden az nüfuslu köydeki referandumda, sokaklar, restoranlar, dükkanlar veya parklar gibi kamuya açık yerlerde cep telefonu kullanımının kısıtlanması için getirilen öneriler kabul edildi.
Söz konusu yasak, bu yönde ulusal parlamentoda kabul edilmiş bir yasa olmadığı için polis tarafından uygulanamayacak, kimseye ceza kesilemeyecek. Bununla birlikte, yerel yönetimin desteğiyle köyde kamusal alanda cep telefonu kullanımını caydırmak için bazı adımlar atılacak. Köyde şimdiden, berber ve kafe gibi yerlerin girişlerinde, içeride cep telefonu kullanılmamasını talep eden tabelalar konmaya başlandı.
'YOLU TELEFONDAN DEĞİL SORARAK BULUN'
Referandumda kabul edilen teklif, yetişkinlerin ve çocukların sokakta yürürken, parkta bir bankta veya restoranda otururken ellerinde telefon, internette veya sosyal medyada gezinmekten caydırılmasını öngörüyor. Çocuklarını okuldan almak üzere bekleyen aileler için de aynısı geçerli. Telefon üzerinden haritaya bakma ihtiyacı duyanlar da yolu başkalarına sorarak öğrenmeye teşvik edilecek.
15 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARA CEP TELEFONU KISILAMASINA ONAY
Referandumda aynı zamanda, çocukların ekran başında geçirdiği sürenin kısıtlanması yönündeki öneri de kabul edildi. Buna göre, çocukların sabahları, yatak odalarında geçirdikleri zaman boyunca, uyumadan önce ve yemek yerken ekrana bakmaması yönünde teşvikte bulunulacak. Eğer gençlerin aileleri 15 yaşından önce cep telefonu almamaları için yazılı bir anlaşmayı imzalarsa, belediye meclisinden bu çocuklara sadece arama yapılabilen eski usul cep telefonları verilecek.
BELEDİYE BAŞKANI: SOSYAL HAYAT ALANLARI İŞGAL ALTINDA
Merkez sağcı Cumhuriyetçiler (Les Républicains) üyesi belediye başkanı Vincent Paul-Petit, The Guardian gazetesi ile söyleşisinde "Kamusal alanları akıllı telefon işgalinden kurtarmak istiyorum. Mesele telefonların yasaklanmasıyla değil, sosyal hayatımız için muhafaza etmek istediğimiz yerlerde sosyal medyada gezmek, oyun oynamak veya video izlemek için insanların telefonlarını çıkarmaktan kaçınmasını sağlamakla ilgili" dedi. Paul-Petit, "Konu, cep telefonuna bağımlı olmakla ilgili, ister oyun ister sosyal ağlar olsun, artık gözlerimizi ekrandan ayırmıyoruz" ifadelerini kullanarak şöyle devam etti:
'BİR DÜKKANA TELEFONDA KONUŞARAK GİRMEYİN'
"Bir pastaneyi veya kasabı, telefona bakarak içeri giren kişilere hizmet vermemeye teşvik edeceğiz. Eğer telefonda konuşuyorlarsa, sohbetlerini dışarıda bitirdikten sonra içeri girip selen verebilirler. Sokakta yürüyen gençlerin neredeyse hepsinin elinde telefon var... 'Yasak' sözcüğünün bazı kişileri rahatsız etmesini anlıyorum. Fakat önemli olan şey, bir tartışmayı başlatmak."
'MÜŞTERİDEN BÖYLE BİR ŞEY İSTEYEMEM'
Ancak kayıtlı seçmenlerin sadece yüzde 20'nin (277 kişi) oy kullandığı ve sembolik yasak için yüzde 54 oranında "evet" oyunun çıktığı referandum, köyü bir yandan da bölmüş durumda. Ludivine isimli hemşire The Guardian ile söyleşisinde "Herkes ekran önünde çok fazla vakit geçiriyor. Ben lehte oy kullandım, çözüm bu olabilir" derken, köy barını işleten Angélique da Silva amacı anlasa da müşterilerden telefonlarını bırakmalarını isteyemeyeceğini söyledi. Da Silva, "Çocuklar için ilginç bir fikir ama genç nesil bundan hoşlanmıyor çünkü telefonlarını ellerinden alınca hiçbir şeyleri kalmıyor. Bizim neslimizin aksine, ellerinde telefonla büyüdüler" dedi.
BABA-OĞULDAN FARKLI TEPKİLER
Postacı Jean-Luc Rodier referandumda "evet" oyu verdiğini söyleyerek, "Yapay zekadan, ChatGPT'den korkuyorum. Genelde yasaklardan yana değilimdir ama bu, telefon meselesi konusunda alarm zili çalmakla ilgili" dedi. Rodier'nin kendisi gibi postacı olan 20 yaşındaki oğlu Gabriel ise "Günde beş saatim telefonla geçiyor, ki bu bence iyi bir süre. Ayrıca düzgün kitaplar da okuyorum. Fakat sokaktayken telefonumdan bazı şeylere bakmayı seviyorum. Parmağınızın ucundaki bilgiyi yasaklayamazsınız" tepkisini gösterdi.
'KÖYDE YAPACAK BİR ŞEY YOK'
Bazı gençler de, köyde yeterli faaliyet olmadığını, kendilerini tek eğlendiren şeyin cep telefonu olduğunu söyledi. Belediye başkanı ise bu şikayete karşı bir film kulübü, kitap değiş-tokuş programları ve spor tesisleri vaadinde bulundu.
MACRON DA YASAK SİNYALİ VERMİŞTİ
Fransa'da akıllı telefonlar ve ekran başında geçirilen süre giderek siyasi bir konu haline geliyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçen ay yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, küçük çocukların ekranları en iyi şekilde nasıl kullanacağının belirlenmesi için bilim insanlarına danışacağını söylemişti. Macron, yasak veya kısıtlamalar olabileceği imasında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)