Gazze'de açlıktan ölümle mücadele: Çocuklar, ailelerini yaşatmak için yiyecek arıyor

Gazze'de açlıktan ölümle mücadele: Çocuklar, ailelerini yaşatmak için yiyecek arıyor
BBC, Gazze'de her gün ailelerini açlıktan ölmekten kurtarma mücadelesi veren Filistinli çocuklardan birinin hikayesini aktardı. 11 yaşındaki Muhammed'in bütün gün arayıp topladığı yiyeceği kardeşlere bölüştüren, ama kendisi yemeyen anne, kanser hastası.

Artı Gerçek - İsrail'in 17 yıldır abluka uyguladığı, 7 Ekim'den beri bugüne kadarki en şiddetli savaşı yürüttüğü Gazze Şeridi'ne yardım girişini engellemesi eşliğinde hem katliam hem de yetersiz beslenme ve açlıktan ölüm haberleri geliyor. BBC News'dan Fergal Keane, Gazze Şeridi'nde ailelerini hayatta tutmak için bedenlerinden büyük zorlukları göğüsleyen Filistinli çocuklardan birinin gündelik mücadelesini aktardı.

11 yaşındaki Muhammed Zo'rab, her sabah ailesini açlıktan ölmekten kurtaracak yiyeceği bulmak için çıkıp Refah kentini dolaşıyor. Yanına büyük bir plastik kase alıp okullardan dönüştürülen mülteci merkezlerinin ve büyük yokluğa rağmen her zaman bir çocuğu doyuracak bir şeyler bulup buluşturan yol kenarındaki derme çatma kampların yolunu tutuyor. 24 saat yaralı getirilen hastanelere ve açık ateşte kazan kaynatan her yere uğruyor.

'BAZEN ELİM BOŞ GİDİYORUM VE ÜZÜLÜYORUM'

"Bu yemekle ailemin yanına döndüğümde, mutlu oluyorlar ve hep birlikte yemek yiyoruz. Bazen elim boş gidiyorum ve üzülüyorum" diyen 11 yaşındaki Muhammed, ailenin 4 çocuğunun en büyüğü. Annesi, babası ve kardeşleriyle birlikte plastik ve brandadan derme çatma bir barınakta yaşıyor.

Babası Halid, 2 aylık kızları Hüveyde'ye bebek bezi almak için 5 şekel (1.38 dolar) kazanabileceği ufak tefek işler peşinde koşuyor.

Gazze Şeridi'nde aileleri için temel gıda toplayıcısı haline gelen binlerce Filistinli çocuktan biri olan Muhammed, kalabalıkların içinde kavgaya karışmadan ilerleme becerisiyle gurur duyarcasına anlatıyor: "Kuyruk kalabalık olduğunda ve önümde neredeyse 100 kişi olduğunda sessizce araya kaynıyorum."

KENDİ YEMİYOR, ÇOCUKLARINA YEDİRİYOR

Eve döndüğünde kuru fasulye kasesini annesi Samar'a veriyor ve o da yemeği diğer çocuklara dağıtıyor.

Samar, zayıf ve zar zor yemek yiyor. "Kemiklerimde kanser var" diye açıklıyor: "31 yaşındayım ama beni gördüğünüzde 60 yaşında olduğumu sanıyorsunuz. Yürüyemiyorum. Yürürsem çok yoruluyorum. Bütün vücudum ağrıyor, tedaviye ve beslenmeye ihtiyacım var."

İSRAİL BOMBARDIMANI VE İNSANLIKDIŞI KOŞULLAR ALTINDA

Çoğu Filistinli gibi Samar ile ailesi de güneydeki Han Yunus'u terk edip en güneydeki Refah'a gitti, çünkü İsrail ordusu onlara buranın güvenli olacağını söylemişti. Bu, üç ay önceydi.

O günden bu yana savaş giderek Refah'a yaklaştı. Kente kara harekatı hazırlığı yapan İsrail, iki hafta önce Hamas'ın elinden 2 rehine kurtarmak gerekçesiyle 70'ten fazla Filistinli sivili katletmesinden beri hava saldırılarını sürekli yoğunlaştırdı.

Daha kuzeyden kaçarak Mısır sınırına yığılan 1.5 milyon insan (normal nüfusun 5 katı), her gün acımasızca onur kırıcı durumlarla cebelleşiyor. Zo'rab ailesinin barınağı sızdırıyor ve zemin yağmur sularıyla doluyor. Bazen bebek Hüveyde'nin yeni bezi olmuyor.

YARDIM KURULUŞUNUN KAZAN KAYNATACAK GAZI KALMADI

Muhammed'in kuyruğa girdiği kuru fasulye kazanlarını kaynatan Amerika'nın Dindar Projeleri (Pious Projects of America) kuruluşundan Mahmud Kuyşavi, "Her gün yorulmadan bu insanlara yardım eli uzatmaya çalışıyoruz... Onlara 'Yanınızdayız, sizi yalnız bırakmayacağız' demek için çalışıyoruz" diyerek ekledi:

"Ortam kasvetli. Durum felaket."

Yardım kuruluşunun yiyecekleri ısıtmak için kullandığı tüp gaz bittiğinden, ateş gönüllülerin topladığı odunla yanıyor.

KUZEYDE ÇOCUKLAR YETERSİZ BESLENME YÜZÜNDEN ÖLÜYOR

Gazze Şeridi'nde ihtiyaç duyulan günde 500 tırın yakınından bile geçmeyen yardım güneyden girerken, İsrail'in yerle yeksan ve tecrit ettiği kuzey, en aç bölge. Kuzey Gazze'den çocukların yetersiz beslenmeden öldüğüne dair haberler geliyor. Britanyalı yardım kuruluşu Action Aid, bölgedeki bir doktorun "önemli sayıda çocuğun öldüğünü" söylediğini aktardı.

Kuzeydeki Kamal Advan Hastanesi'nin Pediyatri Bölümü Başkanı Dr. Hüsam Ebu Safiya, video mesajında, yetersiz beslenmenin yanısıra sindirim sistemi enfeksiyonlarının da yaygın olduğunu söyledi.

'NÜFUSUN BU KADAR KISA SÜREDE AÇ KALMASININ DÜNYADA BENZERİ YOK'

Action Aid, yerinden edilenlerin sığındığı barınaklarda ve sağlık merkezlerinde ocak ayında taramadan geçirilen 2 yaş altı 6 çocuktan 1'inin akut yetersiz beslendiğinin saptandığını duyurdu. Nüfusun beslenme durumundaki bu büyük düşüşün sadece 3 ay içinde gerçekleşmesinin "dünya çapında benzerinin olmadığını" vurguladı.

'SÜT SAĞLANAMADI, 2 AYLIK BEBEK ÖLDÜ'

Yine kuzeydeki Şifa Hastanesi'nden bir başka doktor, hastaneye getirildikten kısa süre sonra ölen Mahmud Fatuh adında iki aylık erkek bebeği muayene ettiğini belirtti. Dr. Emced Aliva, "Bu çocuğa süt sağlanamadı. Annesine onu emzirebilmesi için yiyecek sağlanamadı. Şiddetli dehidrasyon semptomları vardı ve [geldiğinde] son nefesini alıyordu" dedi.

EKMEK YAPMAK İÇİN HAYVAN YEMİ BİLE BULAMAYAN BABA: ÇOCUKLARIM AÇLIKTAN ÇIĞLIK ATIYOR

AA da kuzeydeki Cebaliye Mülteci Kampı'nda çocuklarının karnını doyurabilmek için hayvan yemi arayan bir babanın dramını aktardı. 44 yaşındaki Filistinli Ebu Kasi Ebu Nasır, "Dünden beri sadece bir hurma yedim ve çocuklarım açlıktan çığlık atıyor. Ne yapacağımı bilmiyorum" dedi. Buğday ve una zaten ulaşılamadığını, kuru mısır ve arpa gibi hayvan yemlerini de pazarda bulamadığını belirten çaresiz baba, bir süre ebegümeci yediklerini, ancak insanların tarım arazilerinde bu bitkiye akın etmesi nedeniyle artık onu da bulamaz olduklarını anlattı. Ebu Nasır, kasım sonundaki bir haftalık ateşkesten beri kuzeye kaydadeğer yardım gelmediğine dikkat çekti. (BBC, AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar