Geert Wilders'e 'kötü haber': Koalisyon aracısı görüşmelere başlamadan istifa etti

Geert Wilders'e 'kötü haber': Koalisyon aracısı görüşmelere başlamadan istifa etti
Hollanda seçimlerini birinci sırada bitiren Geert Wilders'in koalisyon görüşmeleri için belirlediği aracı hakkında dolandırıcılık suçlaması olduğu ortaya çıktı. Görüşmelerine bugün Dilan Yeşilgöz'le başlaması beklenen Gom van Strien istifa etti.

Artı Gerçek - Hollanda'da genel seçim sandığından birinci sırada çıkan ırkçı ve göçmen karşıtı Geert Wilders'in olası koalisyonlar için diğer liderlerle nabız yoklamak üzere görevlendirdiği Gom van Strien, hakkındaki yolsuzluk, dolandırıcılık ve rüşvet iddiaları nedeniyle daha işe koyulmadan istifa etti. Van Strien'in, bugün Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) lideri Dilan Yeşilgöz'le görüşmesi bekleniyordu.

Van Strien hakkındaki suçlamalar hafta sonunda ortaya çıktı. Hollanda basınındaki haberlere göre, Wilders'in liderliğindeki Özgürlük Partisi'nden (PVV) bir senatör olan Van Strien, Utrecht Üniversitesi'ne bağlı Utrecht Holdings ile üniversitenin tanıtımını yapmaktan sorumlu UMC Utrecht üzerinden yolsuzluk yapmakla suçlanmıştı.

EŞİNİN ÜÇTE BİR HİSSE SAHİBİ OLDUĞU ŞİRKETE TRANSFER

Van Strien'in 2000-2009 arasında direktörlüğünü yaptığı Utrecht Holdings'in mart ayında polise başvurduğu ve Van Strien ile yerine gelen direktörü, "hisse işlemleri" üzerinden dolandırıcılık ve rüşvetle suçladığı ortaya çıkmıştı. Haberlere göre, Van Strien ile halefi, üniversite şirketlerinin hisselerini kendi kurdukları ve ikisinin de eşinin yüzde 32'şer hisse sahibi olduğu bir diğer şirkete transfer etti.

Hakkındaki suçlamaların ayyuka çıkması sonrası önce "koalisyon elçiliği" görevine devam edeceğini söyleyen Van Strien, iddiaları reddetse de bugün aniden istifa kararı aldı. Wilders'in cuma günü 'nabız yoklayıcı' olarak belirlediği Van Strien'in koalisyon için nabız yoklama görüşmelerine bugün başlaması bekleniyordu. Ani istifa, Hollanda basınında aşırı sağcı Wilders'in istediği koalisyonu kurmakta ne kadar zorlanacağına dair sembolik bir işaret olarak yorumlandı.

KOALİSYON SENARYOLARI NE?

Wilders'in göçmen karşıtı partisi PVV 22 Kasım'daki seçimlerde sandıktan birinci çıkmış olsa da, yüzde 23.6 oranında oy ile 150 sandalyeli parlamentoda sadece 37 koltuk kazanabildi. İkinci sıradaki Sol ittifak 25 sandalye kazanırken, yüzde 10 oy kaybıyla 24 sandalyeye düşen Yeşilgöz "Wilders'le koalisyona katılmayacağını ama bir merkez sağ hükümeti dışarıdan destekleyeceğini" söyleyerek aşırı sağcı lidere göz kırptı.

En büyük muhafazakâr parti olarak VVD'nin bu tavrı, Wilders'in 20 Sandalyeli NSC'nin merkez sağcı lideri Pieter Omtzigt'den destek almasını zorunlu kılıyor. Eski bir Hristiyan Demokrat olan Omtzigt ise Wilders'in Hollanda'da inanç özgürlüğüne dair anayasal korumayı ihlal anlamına gelen aşırılıkçı pozisyonlarına destek vermeyeceğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar