Güney Kore'de greve giden ve yarısı istifa eden stajyer doktorlara destek çıkan tıp profesörlerinden toplu istifa tehdidi
Artı Gerçek - Güney Kore'de ücret ve çalışma koşulları iyileştirilmeden tıp fakültesi kontenjanlarının artırılmasını protesto eden stajyer doktorların greve gitmesiyle çıkan kriz büyüdü. Tıp fakültesi profesörleri de toplu istifa resti çekti.
Güney Kore haber ajansı Yonhap'a göre tıp profesörleri, hükümetin uzlaşma arayışına girmemesi halinde toplu halde istifa etme tehdidinde bulundu.
19 üniversitedeki tıp fakültesi profesörlerinin istifa konusunda karar vermek amacıyla kurduğu acil durum komitesi, hükümete uzlaşma çağrısında bulundu. Açıklamada hükümet tarafından 15 Mart'a kadar mantıklı çözüm bulunmadığı takdirde profesörlerin üniversitelerine toplu istifaları konusundaki kararı bildirecekleri belirtildi.
South Korea criticizes senior doctors for threatening to resign to support their juniors' walkouts https://t.co/ElnxACH5HV pic.twitter.com/6KtUv4DxBs
— WHLT 22 Hattiesburg (@WHLT22) March 13, 2024
Seul Ulusal Üniversitesi'nin patoloji profesörü Dr. Jin-Haeng Chung, tıp profesörlerinin ekstra iş yükü nedeniyle kırılma noktasına yaklaştığını, ancak stajyerleri desteklediğini söyledi. "Profesörler olarak öğrencilerimizin yargılanma eşiğinde oldukları, ait oldukları hastaların yanında duramadıkları, çalışmalarını yapamadıkları bir dönemde onların yanından ayrılamayız" diyen Chung, pek çok stajyer doktorun yurt dışında çalışmayı, ABD, Avrupa veya başka bir yere gitmeyi düşündüğünü, bunun beyin göçüyle ilgili endişelere yol açtığını belirtti.
20 ŞUBAT'TAN BERİ PROTESTO EDENLERE CEZA YOLDA
Kriz, Güney Kore Sağlık Bakanlığı'nın kırsal bölgelerde ve önemli tıbbi alanlarda sağlık hizmetlerinin yetersizliği sebebiyle tıp fakültesi kontenjanlarını 2 bin kişi artırma açıklamasıyla çıktı. Doktorlar, 20 Şubat'ta başkent Seul dahil pek çok kentte planın "tıbbi eğitim ve hizmet kalitesini bozacağı" gerekçesiyle protesto gösterileri düzenledi.
Greve giden 100 eğitim hastanesinden 12 bin stajyer doktorun yaklaşık yarısı istifa etti.
Grevcilere işe geri dönmeleri için 29 Şubat mühleti koyan Sağlık Bakanlığı, aksi takdirde uzman olma yeterliliklerini en az bir yıl geciktirecek üç aylık uzaklaştırma cezası vermekle tehdit etti. İstifalarını veren 5600 stajyer doktora da bu haftabaşından itibaren lisanslarının askıya alınacağı yönünde uyarı bildirimleri yolladı.
'TIP PROFESÖRLERİNE FARKLI MUAMELE EDİLMEYECEK'
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un ofisinden bir yetkili, tıp fakültesi profesörlerine farklı muamele edilmeyeceğini ve stajyer doktorlara katılıp işten ayrılmaları halinde yasal işlemle karşı karşıya kalacaklarını söyledi.
Binlerce stajyer doktoru istifaya teşvik iddiasıyla Kore Tabipler Birliği ve Kore Pediatri Derneği'nden 5 kişi hakkında soruşturma açıldı.
HÜKÜMET GREV KIRICILIĞI DEVREYE SOKTU
Halk sağlığı alarmı vererek risk seviyesini temkinliden ciddiye yükselten hükümet 8 Mart'ta hemşirelere acil servisteki hastalara kalp masajı ve ilaç tedavisi uygulama izni verdi, 11 Mart'ta grevden etkilenen hastanelerde askeri doktorlar ve halk sağlığı merkezlerinden doktorlar görevlendireceğini açıkladı. Son olarak Sağlık Bakanlığı, greve katılmamayı tercih ettikleri için taciz veya baskıya maruz kalan doktorlar için acil yardım hattı kurdu.
SORUN NE?
Hükümete göre temel bölümlerde doktor maaşlarını artırmayı ve uygun tıbbi hizmetleri büyük şehirlerin dışına da sunmayı amaçlayan sağlık reformu paketi, 2025'ten itibaren tıp fakültelerine yıllık öğrenci kabullerini 2 bin kişi artırmayı da içeriyor. Stajyer doktorlar ise bunun tıp eğitiminin kalitesini kötüleştirirken hem ücret hem çalışma koşullarını iyileştirmeye katkıda bulunmayacağı görüşünde.
HALK DOKTOR SAYISININ ARTIRILMASINDAN YANA
Sağlık reformuna karşı çıkanlar Devlet Başkanı Yoon'u nisandaki parlamento seçimleri öncesi siyasi kazanım için kavga çıkarmakla suçlasa da, doktor sayısının artırılmasının arkasında güçlü halk desteği var. (AA, Reuters, The Guardian, Dış Haberler)