Halepçe Katliamı'nın 35'inci yıldönümü: IKBY'de anma etkinlikleri yapıldı

Halepçe Katliamı'nın 35'inci yıldönümü: IKBY'de anma etkinlikleri yapıldı
Saddam Hüseyin döneminde Halepçe kentinde kimyasal saldırının 35'inci yılında, ölenler için IKBY'de anma töreni düzenlendi. En az 5 bin kişinin öldürüldüğü katliamın yıldönümünde IKBY liderleri ölenlerin yakınlarına tazminatların verilmesi çağrısı yaptı.

Artı Gerçek - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Halepçe kentinde, 35 yıl önce ülkenin devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde düzenlenen kimyasal saldırıda öldürülenler anıldı. Halepçe'deki anma törenine, ölenlerin yakınları, Irak Cumhurbaşkanı Abdülatif Reşid, IKBY yetkilileri, siyasiler, diplomatik misyon temsilcileri ile kent sakinleri katıldı.

IRAK CUMHURBAŞKANI REŞİD: DAHA FAZLASINA LAYIKLAR

Törende "Şehitlik Anıtı"na çelenk bırakan Reşid, burada yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun yakın zamanda Halepçe'nin il statüsünü onayladığını hatırlattı. Bundan duyduğu memnuniyeti dile getiren Reşid, "Halepçe halkı daha fazlasına layık. Çünkü onlar fedakarlıklarıyla Kürtleri dünyaya tanıtmıştır" ifadelerini kullandı. Reşid, Halepçe'de yaşanan felaketin tüm dünyayı derinden sarstığını ve bu tarz felaketlerin tekrarlanmaması için çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Halepçe dünyada bedel ödeyen bir şehirdir" dedi.

aa-20230316-30586098-30586089-ha-1.jpg

Erbil, Süleymaniye ve Duhok'ta da yetkililer ve vatandaşların katılımıyla çeşitli anma etkinlikleri gerçekleştirildi.

NEÇİRVAN BARZANİ: GECİKMEDEN TAZMİNATLAR VERİLMELİ

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani de Halepçe saldırısının 35'inci yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, "Halepçe halkı ve kentinin her alanda daha fazla hizmete ihtiyacı olduğunu vurguluyoruz. Gecikmeden ve mahkemenin kararlaştırdığı şekilde, (ölenlerin ve yaralananların ailelerine) tazminatları verilmelidir." ifadelerine yer verdi.

Kürdistan Demokratik Partisi Başkanı Mesud Barzani de yayınladğı yazılı mesajda “Bu suç halkımızın vücudunda derin bir yaradır ve asla unutulmayacaktır” dedi. Barzani, mesajının devamında, Irak devletinin Halepçe'ye ve Kürdistan evlatlarına karşı işlenen suçlardan dolayı tazminat ödemesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Mesrur Barzani de Halepçe mesajında, Irak hükümetinin, Kürdistan Parlamentosu’nda uzun yıllar önce kararlaştırılan Halepçe’yi il olarak resmen tanıma konusundaki kararını takdirle karşıladıklarını belirtti. Irak hükümetinin Halepçe mağdurlarına yönelik ahlaki sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini yineleyen Barzani, “Anayasada belirtildiği gibi Halepçe şehitlerinin ailelerine, Enfal kurbanlarına ve Baas rejiminin tüm mağdurlarına tazminat ödenmelidir” dedi. Barzani “Bu suçun üzerinden 35 yıl geçmesine rağmen ne yazık ki Halepçe'deki kimyasal saldırıda şehit olanların ailelerinin ve kurbanlarının yaraları henüz sarılmadı ve eski Irak rejiminin işlediği suçların kurbanlarının ızdırabı son bulmadı. Bu nedenle şehitler şehri, aydınların, âlimlerin ve ünlü mutasavvıfların merkezi Halepçe'nin dirençli ve fedakar halkına hizmet etmek başta federal hükümet ve uluslararası toplum olmak üzere hepimizin görevidir" ifadelerini kullandı.

ERBİL BAŞKONSOLOSLUĞU: TARİFSİZ ACIYI BUGÜN DE ÜZÜNTÜYLE HATIRLIYORUZ

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu da Twitter hesabından, Halepçe katliamına ilişkin bir anma mesajı yayımladı. Halepçe'de Baas rejimi tarafından düzenlenen kimyasal saldırıda binlerce sivilin acımasızca katledildiği belirtilen açıklamada, bu vahşetin, tarihte ve vicdanlarda büyük bir kara leke olarak yer aldığı vurgulandı. Açıklamada, "Türkiye, Halepçe katliamından kaçarak kendi topraklarına sığınan Kürt kardeşlerine kapılarını açmış ve yardım elini uzatmıştı. Bu tarifsiz acıyı bugün de üzüntüyle hatırlıyoruz. 35. yıldönümünde Halepçe katliamında hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

ARİS ABİD: KARDEŞİM ANNEMİN MEMESİNİ EMERKEN ÖLDÜ

Halepçe katliamı sırasında ailesinin 11 üyesini kaybeden Aras Abid adlı Iraklı ise Reuters'a yaptığı açıklamada "Baas rejimi sırasında ülkenin zenginliğini çalan tek aile vardı. Şimdi binlerce hırsız Saddam var. Bu duruma katlanamıyorum. Hayatım bitti" dedi.

2023-03-15t060201z-638753274-rc2ptz9vq503-rtrmadp-3-iraq-anniversary-profiles.jpg
Aris Abid aile üyelerinin mezarları başında /Reuters

Katliamın ardından ailesinin naaşlarını bulmak için arama yaptığını anlatan Abid "Ablam Awas'ı, kardeşim Sirias'ı, dedemi ve sonra annemi gördüm. Annemin kucağında altı aylık kardeşim vardı. Annemin memesini emerken ölmüştü" dedi. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlığı konusunda da konuşan Abid "Davamız siyasetçiler arasında kaybedildi. Bir kez daha mağlup olduk" ifadelerini kullandı.

HALEPÇE KATLİAMINDA EN AZ 5 BİN KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Halepçe'ye kimyasal saldırı, İran-Irak Savaşı döneminde Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in Kürtlere karşı başlattığı Enfal Hareketi'nin son aşaması olarak gerçekleşti. Baas rejimi lideri Saddam Hüseyin'ın kuzeni ve "Kimyasal Ali" olarak tanınan Ali Hasan el-Mecid'in komutasında 16 Mart 1988'da İran sınırına çok yakın bir mesafede yer alan ve o dönem küçük bir ilçe olan Halepçe'ye hardal ve sarin gazlarının bulunduğu bombalarla saldırı düzenlendi.

Halepçe'nin merkezi ve yakınındaki yerleşimlerine yönelik saldırı sonucu kentte elma kokusu yayılmaya başladı. Kokunun neden kaynaklandığından habersiz en az 5 bin Halepçeli evlerinin önünde veya kaçmaya çalışırken araçlarının içinde birbiri üzerine yığılarak ölürken, en az 7 bini de yaralandı. Geride kalanlar ikinci bir saldırı korkusuyla araçlarla veya yaya olarak İran sınırına doğru kaçmaya başladı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar