Hamas 'kara harekatının başladığı' iddiasında: Gece boyunca en az 42 Filistinli öldü, toplam ölü sayısı 7 bin 650

Hamas 'kara harekatının başladığı' iddiasında: Gece boyunca en az 42 Filistinli öldü, toplam ölü sayısı 7 bin 650
İletişim altyapısının tamamen çökmesinin ardından dünyayla bağlantısı kesilen Gazze'den 12 saattir haber alınamıyor. Bölgedeki kaynaklar, yoğun bombardıman altındaki Gazzelilerin ambulanslara ulaşamadıkları için ölülerini arabalarda taşıdığını aktardı.

Artı Gerçek - İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları sonucu dünyayla bağlantısı kesilen bölgeden yaklaşık 12 saattir neredeyse hiç haber alınamıyor. İsrail ordusu, bugün yaptığı açıklamayla "Gece boyunca Gazze'nin kuzeyine girildiğini ve birliklerin hâlâ sahada olduğunu" duyurdu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da Hamas'ın 'kara harekâtı başladı' iddiasını yalanlamayarak Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonun "ikinci emre kadar devam edeceğini" söyledi.

Bölgeye yakın kentlerde Gazze'yi kalın bir duman tabakasının kapladığı görülebiliyor. Bölgedeki muhabirler, sabah saatlerinde topçu ve tank atışları duyulduğu bildirilen bölgede patlama seslerinin de aralıksız devam ettiğini aktardı. Cuma akşamından itibaren Gazze'de internet ve mobil hizmetlerin neredeyse tamamen kesilmesiyle birlikte Hamas yönetimindeki 2,3 milyonluk kıyı şeridinde sağlıklı haber akışı bulunmuyor. Ancak, şu ana kadar 7 bin 650 kişinin öldüğü, 19bin 450 kişinin yaralandığı Gazze'ye yakın bölgelerde kurulan kameralar bitmek bilmeyen hava saldırıları ve topçu ateşinin gökyüzünü turuncuya boyadığı bir geceyi gözler önüne serdi. Bölgedeki kaynaklar, telefonla ambulanslara ulaşamadıkları için Gazzelilerin ölülerini arabalarında, tek kişilik araçlarda hastanelere taşımaya çalıştığını aktardı.

GECE BOYUNCA EN AZ 42 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

Gün ışığıyla birlikte Gazze'de gece boyunca yaşanan yıkımın boyutları da ortaya çıktı. Hamas'a bağlı sivil savaunma birimi yüzlerce binanın daha yıkıldığını be enkaz altında çok sayıda insanın bulunduğunu açıkladı. Enkaz bölgelerinde yürütülen arama kurtarma çalışmalarında ise onlarca Filistinlinin cesedine ulaşıldığı açıklandı. Hamas'a bağlı Sağlık Bakanlığı'nı yaptığı açıklamaya göre gece boyunca süren saldırılarda en az 42 Filistinli öldü. 7 Ekim'den bu yana ölenlerin sayısı da 7 bin 703'e yükseldi.

100 UÇAKLA SORTİ YAPAN İSRAİL ORDUSU: 150 YERALTI HEDEFİNİN VURDUK

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun kalıcı insani ateşkes çağrısını 'şiddetle' reddeden İsrail, gece boyunca aydınlatma fişekleri altında saldırılarını sürdürdü. Kara harekâtının genişleyeceğini duyuran İsrail ordusu, 100 uçakla gece boyunca süren saldırılarda 150 yeraltı hedefinin ateş altına alındığını ve Hamas'ın 7 Ekim saldırılarının planlayıcılarından hava birliklerinin komutanı Asem Abu Rakaba'nın ve deniz operasyonlarından sorumlu liderlerinin Şin Bet ile yapılan ortak operasyonlarda öldürüldüğünü duyurdu. Ordudan yapılan açıklamada, İsrail birliklerinin şu ana kadar kayıp vermediği de aktardıldı. Hamas tünel sistemine yönelik saldırıların, serbest bırakılan 85 yaşındaki rehine Yocheved Lifschitz'in diğer rehinelerle birlikte tünellerin derinliklerine götürüldüğünü anlatmasının ardından gelmesi dikkat çekti.

7 EKİM'DEN BU YANA EN ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR

Hamas'ın askeri kanadı El Kassam Tugayları cuma gecesi İsrail askerleriyle Gazze'nin kuzeyinde sıcak temasa girdiğini duyurdu. Bölgedeki yerel halk da 7 Ekim'den bu yana sahada görülen en şiddetli çatışmaların Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beit Lahia ve Beith Lahoun bölgelerinde yaşandığını aktarırken, Gazze'nin merkezindeki Burej'in doğusunda ve güneydeki Han Yunus şehrinin doğusunda da çatışmalar yaşandığı bildirildi. Söz konusu bölgeler, daha önce İsrail ordusu tarafından defalarca 'güvenli bölge' olarak duyurulmasına rağmen, ağır bombardıman altındaydı.

HAMAS: İSRAİL GÜÇLERİ FARKLI NOKTALARDAN GAZZE SINIRLARINA İLERLİYOR

Öte yandan Hamas sözcüsü Usame Hamdan, olası bir ateşkes ve 'esir değişimi' konusunda "herhangi bir müzakere yapılmadığını" açıkladı. Katar merkezli El Cezire'ye konuşan Hamdan, "Görüşmeler vardı ve böyle bir anlaşmaya varmak için siyasi çabalar vardı, ancak İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanının yoğunlaştığı bir ortamda görüşme yok" dedi. Hamdan, İsrail güçlerinin "farklı noktalardan Gazze sınırlarına doğru ilerlediğini" ekleyerek, "Meşruiyet kaybı yaşadıklarını bildikleri açık, bu yüzden suçlarını derin bir sessizlik içinde işlemek için Gazze'yi dünyadan koparmak istiyorlar" ifadelerini kullandı. günlerdir yapılacağı açıklanan kara harekâtının başladığını savunan Hamdan, "Ancak sonuçları konusunda endişeliler, sahada neler olabileceği konusunda endişeliler ve çok güçlü bir direnişle karşı karşıyalar" dedi.

GAZZE'DEKİ TELEKOMÜNİKASYON ŞİRKETİ: İLETİŞİM TAMAMEN KOPTU

Gazze'den bu sabah uydu aracılığıyla canlı yayın yapan bir El Cezire muhabiri, İsrail bombardımanının sürdüğü bir gecenin ardından internet ve telefon iletişiminin kesilmesini kurtarma çalışmaları açısından "felaket" olarak nitelendirdi. Reuters muhabirinin aktardığına göre, ambulans hizmetlerine ulaşamayan Filistinliler ölü ve yaralıları arabalarıyla hastaneye taşıyor. Gazze'deki en büyük telekomünikasyon sağlayıcısı Paltel, "Gazze'de iletişimin tamamen koptuğunu" açıkladı.

'HER YERDE PANİK VAR'

Gazze'nin kuzeyinden bildiren El Cezire muhabiri Safwat Kahlout, Filistin topraklarındaki insanların iletişim kesintisi ve yoğunlaşan İsrail bombardımanı nedeniyle "paniğe kapıldığını" aktardı. Kahlout, "İnsanlar çok korkuyor ve yerlerinden edilen diğer insanlarla iletişim kuramıyorlar" dedi. El Cezire muhabiri, "İsrail'in her hava saldırısının ardından birbirlerini arıyorlardı. Sevdikleri hakkında çok endişeliler. Kazalar ya da patlamalar hakkında bilgi vermek için telefonlaşamıyorlar. Ambulanslarla iletişim kuramadıkları için kucaklarında insan taşıyarak hastaneye gidenleri görebiliyorduk" diyerek sahadaki durumu özetledi.

'SAĞLIK PERSONELİ PATLAMALARA DOĞRU GİDEREK İNSAN KURTARMAYA ÇALIŞIYOR'

BBC için Gazze'de çalışan gazeteci Rushdi Abualouf ise gece boyunca ve sonrasında yaşananları "tam bir kaos" olarak tanımladı. Abualouf, "Gazze Şeridi'nin kuzeyinde daha önce hiç görmediğimiz büyüklükte bir bombardıman vardı" diye yazdı. "Buradaki hastanede ambulans şoförleri bana kimseyle iletişim kuramadıklarını, bu yüzden sadece patlamaların olduğu yöne doğru gittiklerini söylediler" diyen gazeteci, "Her yerde panik var, burada, bombalamanın daha az olduğu Han Yunus'ta bile, insanlar güvende olup olmadıklarını kontrol etmek için diğer bölgelerdeki aile üyelerine ulaşmaya çalışıyor, ancak telefonlar kesilmiş durumda" ifadelerini kullandı.

DÜNYA GIDA PROGRAMI: BÖLGEDE SADECE İKİ FIRINI ÇALIŞTIRACAK KADAR YAKIT VAR

Blgedeki insani kriz de geri dönülemez boyutlara ulaşmış durumda. Dünya Gıda Programı (WFP), anlaşmalı olduğu fırınlardan sadece ikisinin fırınlarını çalıştıracak kadar yakıta sahip olduğunu ve çalışan fırınların da kapasitelerinin altı katı üretim yaptığını söyledi. WFP sözcüsü, günde ortalama 200 bin kişiye ekmek sağladıklarını ancak çarşamba günü bu sayının 150 bine düştüğünü hatırlattı.

ÇOK SAYIDA STK PERSONELİYLE İRTİBATINI KAYBETTİĞİNİ AÇIKLADI

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Gazze'de neredeyse tamamen kesilen iletişimin kitlesel zulme kılıf hazırlama riski taşıdığını söyledi. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) dahil olmak üzere bir dizi uluslararası kuruluş ve STK dün Gazze'deki personeliyle irtibatlarını kaybettiklerini açıkladı.

'BU KOŞULLAR ALTINDA HASTALARIN TAHLİYESİ VE BARINAK BULMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus da benzer bir açıklamayla DSÖ'nün Gazze'deki personeli ve sağlık tesisleriyle iletişiminin kesildiğini açıkladı. Sosyal medya platdormu X'te açıklama yapan Tedros, "Elektrik kesintisi ambulansların yaralılara ulaşmasını da imkânsız hale getiriyor" dedi ve "Bu koşullar altında hastaların tahliyesi ya da güvenli bir barınak bulmak mümkün değil" diye ekledi.

'İSRAİL KAMUOYUNU YENİ HASTANE SALDIRILARINA HAZIRLAMAYA ÇALIŞIYOR'

BM'nin işgal altındaki Filistin topraklarındaki insan hakları konusunda eski özel raportörü Michael Lynk ise, "İsrail Gazze'de 'neler olup bittiğini dünyanın görmesini engellemeyi amaçlıyor" dedi. Lynk, İsrail'in Hamas'ın Gazze'deki El-Şifa Hastanesi'ni operasyon üssü olarak kullandığı iddiasının amacının "kamuoyunu gelecek saldırılara hazırlamak" olduğunu söyledi. Hamas daha önce bu iddiayı reddetmişti

'KARA OPERASYONLARININ GENİŞLEMESİ ÇOCUKLARI VURACAK'

Yardım grubu 'Save the Children' (Çocukları Kurtarın), "Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin kara operasyonlarını genişleteceğini duyurmasının ardından bir açıklama yaparak, çocukların can kaybı, fiziksel zarar, ciddi duygusal sıkıntı ve uzun süreli yerinden edilme riskinin arttığı uyarısında bulundu ve derhâl ateşkeş çağrısı yaptı. Grubun Filistin topraklarındaki ülke direktörü Jason Lee "Gazze Şeridi genelinde bir milyondan fazla çocuk, gidecek güvenli bir yeri ve güvenli bir yolu olmayan aktif bir çatışma bölgesinin ortasında sıkışıp kalmış durumda" dedi.

YAHUDİ YERLEŞİMCİ BATI ŞERİA'DA ZEYTİN TOPLAYAN FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ

Öte yandan Filistin Yönetimi Sağlık Bakanlığı, İşgal altındaki Batı Şeria'daki Nablus kenti kırsalında yasadışı bir Yahudi yerleşimcinin 40 yaşındaki Bilal Salah isimli Filistinliyi vurarak öldürdüğünü açıkladı. Olay sırasında Salah'ın diğer filistinlilerle birlikte zeytin topladığı öğrenildi.

Öte yandan Batı Şeria'da İsrail ordusunun istihbarat servisi Şin Bet ile ortak yürüttüğü operasyonda aralarında iki Hamaslının da bulunduğu 11 Filistinlinin gözaltına alındığı açıklandı. Son gerginliğin başlamasından bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da1.500'den fazla Filistinli İsrail güçleri tarafından gözaltına alındı. Aynı süre zarfında, savaş başladığında İsrail'de çalışan binlerce Gazzeli işçi de kayıp. 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da toplam 111 Filistinli öldürülürken, 1950'si de yaralandı. Bölgedeki ölümlerin yüzde 70'inden fazlasının kadın, çocuk ve yaşlı olduğu belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar