'Harekatın sonunu kimse tahmin edemiyor'

Batı basını: 'Hayatını kaybeden siviller ve evlerini bırakıp kaçan binlerce kişi. Afrin harekâtı 7 yıldır devam eden Suriye savaşını yeni ve pek de hoş karşılanmayan bir safhaya sokuyor'

'Harekatın sonunu kimse tahmin edemiyor'

HABER MERKEZİ- İngiliz basının saygın medya kuruluşlarından Guardian, Türkiye'nin Afrin'e yönelik olarak başlattığı ve altıncı gününe giren askeri harekatı başyazısına taşıdı.

BBC'nin haberine göre başyazıda, 'Bu harekâtı herkes bekliyordu. Ancak sonuçlarını kimse kestiremiyor' ifadeleri kullanıldı.

Yazıda, özetle şu başlıklara yer verildi:

Yeni ve hoş karşılanmayan safha: Hayatını kaybeden siviller ve evlerini terk edip çatışma bölgelerinden kaçan binlerce kişi. Türkiye'nin Afrin harekâtı 7 yıldır devam eden Suriye savaşını yeni ve pek de hoş karşılanmayan bir safhaya sokuyor.

Yakışıksız isim: Zeytindalı: Bu operasyon çok kişi tarafından öngörülüyordu. Tek sürpriz operasyonun inanılmaz derecede yakışıksız kalan ismi: Zeytin Dalı Harekâtı.

Ankara'nın aşikar tutumu: Ankara'nın Suriye'de özerk ya da bağımsız bir Kürt devletine karşı tutumu uzun süredir aşikâr.

Aktörlerin hırsları tırmandı: Çatışma ortamı bölgedeki aktörlerin hırsları nedeniyle iyice tırmanmış durumda.

Düşmanımın düşmanı stratejisi: Düşmanımın düşmanı dostumdur kısa vadeli kazanımlar için kullanılabilecek bir çözüm, uzun vadeli taahhütler için değil.

Türkiye IŞİD'le mücadelede isteksizdi: ABD, Kürtlerin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri birlikte IŞİD'i bitirmek üzere yola çıktı. Bu ittifak biraz da Türkiye'nin son ana kadar IŞİD'le mücadeleye destekte ilgisiz davranmasıydı.

Ankara'nın tahammülü: Ankara istemeden de olsa ortaya çıkan tabloya tahammül etmek durumunda kaldı ve gelişmeleri kontrol altında tutmaya çabaladı.

Kartlar yeniden dağıtılınca: IŞİD'in sözde hilafetinin çökmesiyle birlikte kartlar yeniden dağıtıldı ve bugün 'Müttefikimin müttefiki düşmanımdır' algısı hakim.

Kürtlerin amacı: Kürtler Suriye'nin Türkiye sınırında kendilerine bir koridor açmayı amaçlamıştı. IŞİD'e karşı yürüttükleri silahlı mücadelenin, ileride oluşacak federal bir Suriye'de kendilerine özerk bir bölge yaratma konusunda katkı sağlayacağını umuyorlardı.

ABD'nin desteği Türkiye'nin tavrı: ABD'den gelen destek, Kürtlerin toprak emellerine karşı Türkiye'yi öfkelendirdi.

Ankara'nın endişesi: Ankara, ABD'nin silah verdiği Suriyeli Kürtlerin PKK'nın bir uzantısı olduğunu düşünüyor ve bir gün o silahların namlularının sınırın Türkiye tarafında Türk vatandaşlarına yönelmesinden endişe ediyor

ABD-Türkiye ilişkileri: ABD'nin 30 bin kişilik sınır güvenlik gücü oluşturulacağı açıklamaları Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'terör ordusu' olarak nitelenmişti.

Son damla: Bardağı taşıran son damla ise ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un 'ABD askerleri öngörülebilir gelecekte Suriye'de kalacak' demesi oldu. Ankara bunu Kürtlere verilen askeri bir garanti olarak algıladı

ABD'nin Türkiye'ye ihtiyacı: Her ne kadar 2016'daki başarısız darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen'in iadesi konusu Ankara ve Washington'ûn arasını açmış olsa da ABD'nin NATO müttefiki Türkiye'yi yanında görmeye ihtiyacı var.

Esad endişesi: Türkiye ve İran, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu ay sonunda müzakereye açacağı Suriye planının sponsorları arasında. Batışı güçler, bu planın Esad'ın iktidardaki yerini korumasını sağlayabileceğinden endişeli.

Moskova'nın keyfi yerinde: Kremlin açısından sevinilmeyecek bir durum yok. Kendi Suriye planını güçlendirmenin yanı sıra, ABD kampına yaklaşan Kürtler üzerindeki etkisini artırıyor, NATO içerisindeki bölünmüşlükleri de derinleştiriyor.

Farklı aktörler, farklı çıkarlar: Suriye'de farklı aktörler birbirleriyle çelişen, karmaşık çıkarların peşinde. ABD ve Türkiye kendi çıkarları doğrultusunda bir uzlaşı noktası bulabilir. Ama bölgede istikrarsızlığın artması riski en azından siyasi çözüm umutları kadar yüksek. "Bu harekâtı herkes bekliyordu ama kimse nasıl sonuçlanacağını kestiremiyor.

operasyon Türkiye suriye ingiltere guardian Demokratik Suriye Gücleri afrin