Harvard'da ifade özgürlüğü seferberliği: Antisemitizm tartışmasında mezunlar da rektöre destek açıkladı

Harvard'da ifade özgürlüğü seferberliği: Antisemitizm tartışmasında mezunlar da rektöre destek açıkladı
Dünyanın en prestijli üniversitelerinden Harvard'da rektör Claudine Gay'in antisemitizm iddiasıyla görevden alınması çağrılarına karşı okulun mezunlarından da tepki geldi. Mezunlar rektöre tam destek ilan etti.

Artı Gerçek - İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı Filistinlilerle dayanışma gösterisi düzenleyen üniversite öğrencilerinin eylemleri sonrasında ABD'de antisemitizmle suçlanan ve Kongre'de verdiği ifade sonrası istifa baskısı yapılan Harvard Üniversitesi rektörü Claudine Gay'e destek büyüyor. Okulun 700'ü aşkın öğretim üyesinin hafta sonunda açıkladığı destek mektubunun ardından, Mezunlar Derneği de Gay'in görevden alınmaması çağrısında bulundu. Havard'ın ilk siyah rektörüne, okulun siyah mezunlarından ayrıca bir destek açıklaması geldi.

'OYBİRLİĞİYLE VE TARTIŞMASIZ DESTEKLİYORUZ'

Harvard Üniversitesi'nin Mezunlar Derneği Yürütme Komitesi tarafından yayımlanan mektupta, Gay için "oybirliğiyle ve tartışmasız" destek ilan edildi. Mektupta, "Başkan Gay, bu zorlu zamanda üniversiteye rehberlik etmek için doğru lider. O düşünceli, kibar" ifadeleri kullanıldı.

Mezunlar, Gay'in Kongre'de verdiği ifadenin "hayal kırıklığı" yarattığının farkında olduklarını ama rektörün bu nedenle özür dilemiş olmasının "dürüstlüğünün, kararlılığının ve cesaretinin güçlü bir göstergesi" olduğunu belirtti.

SİYAH MEZUNLAR: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE BAĞLILIK, KRİTİK ÖNEMDE

Okulun 770'i aşkın siyah mezunu da ikinci bir mektup yayımlayarak, "Gay'in ifade özgürlüğüne bağlılığı, ülke çapında kitaplar yasaklanırken ve milletvekilleri Amerikan tarihinin anlatımını kısıtlayan yasaları muhafaza ederken kritik önemde" vurgusu yaptı.

SİYAH ÖĞRETİM ÜYELERİ: CİNSİYET VE IRK İMASI ALDATICI VE SİYASİ

Harvard Üniversitesi'nin 386 yıllık tarihindeki ilk siyah rektörü olan Gay'e, okulun 80 siyah öğretim üyesinden de ayrıca destek geldi. Siyah öğretmenler yayımladıkları mektupta "Gay'in karakterine atılan iftiraları" reddettiklerini belirterek "Kendisinin antisemitizme karşı cesurca ayağa kalkmayacağı, ırk ve cinsiyetin gözetilmesi nedeniyle vasıfsız bir kişinin öne çıktığı bir süreçle rektör seçildiği yönündeki imalar aldatıcı ve siyasidir" çıkışı yaptı.

MİLYARDERDEN İSTİFA BASKISI

Öte yandan, Harvard'ın en büyük bağışçılarından olan milyarder Bill Ackman ise ağırlığını tartışmanın diğer tarafına koyarak, Harvard yönetim kuruluna Gay'in "nefret söylemini" savunduğu iddiasıyla bir mektup yazıp görevden alınmasını talep etti. Rektörün görevden alınması için bir grup mezunun başlattığı imza kampanyasına ise 1100 kişi katıldı.

NE OLMUŞTU?

Söz konusu tartışma, ABD'nin en prestijli yüksek öğrenim kurumlarından Pennsylvania Üniversitesi'nin (UPenn) rektörü Liz Magill, Harvard rektörü Gay ve MIT'den meslektaşları Sally Ann Kornbluth'un, Kongre'de verdikleri ifadede antisemitizm suçlamalarına karşı ifade özgürlüğü vurgusu yapmaları üzerine patlak vermişti.

Okullarda arttığı belirtilen antisemitik saldırılar ve "Nehirden denize özgür Filistin" sloganının atıldığı Filistin yanlısı öğrenci gösterileri nedeniyle düzenlenen oturumda rektörler, Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı. Ancak Cumhuriyetçi Kongre üyesi Elise Stefanik'in, okullardaki eylemlerde "Yahudilere karşı soykırım çağrısı yapıldığı" iddiasıyla yaptığı "sorgulamada", rektörlerden aldığı yanıt kriz yarattı. Stefanik, "Yahudilerin soykırıma uğratılması çağrısının yapılması sizin üniversitenizin zorbalık ve taciz ile ilgili kurallarını ihlal ediyor mu?" diye sordu, rektörleri de ısrarla sıkıştırarak "evet" ya da "hayır" yanıtı istediğini söyledi.

Rektörler ise ihlal kararının "bağlamına göre değişeceğini" söyledi. Magill, "söz konusu çağrının eyleme dökülmesi halinde" kuralları ihlal edeceğini vurgulayıp ifade özgürlüğü imasında bulundu. Bu oturumun ardından üç rektör de, Yahudilere yönelik soykırım çağrısını açıkça reddedip kınamadıkları için eleştirilmeye başlandı. 7 Ekim öncesinde de Filistin yanlısı tutumu nedeniyle zaten baskı altında olan Magill istifa etti. Gay ise özür dilemesine rağmen, artan bir istifa baskısı altında kalmış durumda.

'BİRİ GİTTİ İKİSİ KALDI' KAMPANYASI

Kongre'deki tartışmalı "sorguyu" yapan Cumhuriyetçi Stefanik'in "Biri gitti, ikisi kaldı" mesajı ile Harvard ve MIT rektörlerini hedef alan tutumu ise bu iki okul üzerindeki baskının mottosu haline geldi.

İsrail lobisinin en güçlü olduğu ülkelerden ABD'de, Gazze'deki saldırılara karşı öğrenci protestoları 7 Ekim'den bu yana tartışma konusu. "Nehirden denize özgür Filistin" sloganını yasaklama çabaları, Yahudi öğrencilerin artan antisemitizm ve saldırılar nedeniyle şikayetleri ve bağışçıların baskısı, ABD'de son yıllarda görülmemiş bir ifade özgürlüğü ve akademik bağımsızlık tartışmasına yol açtı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar