Hizbullah'a yönelik telsiz patlamalarından sonra gözler bu iki ülkede: Tayvan ve Bulgaristan'dan peş peşe yalanlama geldi

Hizbullah'a yönelik telsiz patlamalarından sonra gözler bu iki ülkede: Tayvan ve Bulgaristan'dan peş peşe yalanlama geldi
Salı ve çarşamba Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazı ve telsizlerin patlaması ile ilgili gözler Tayvan ve Bulgaristan'a çevrildi. Ancak her iki ülke yetkilileri de söz konusu cihazların kendi ülkelerindeki şirketlerle ilişkili olmadığını açıkladı.

Artı Gerçek - Lübnan'da salı günü Hizbullah'ın getirttiği çağrı cihazlarının, çarşamba günü de telsizlerin yanı sıra güneş enerjisi sistemleri dahil bazı elektronik cihazların patlatılması sonrasında, cihazların nasıl patlayacak biçimde ayarlandığı konusundaki soru işaretleri sürüyor. 37 kişinin öldüğü, 3 binden fazla kişinin de yaralandığı saldırılarda patlayan cihazların menşei ile ilgili gözler Tayvan, Bulgaristan, Norveç ve Romanya firmalarına çevrildi.

İDDİALARI YALANLAYAN TAYVAN GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ARTTIRDI

İlk olarak patlatılan cihazların, Budapeşte merkezli BAC adındaki firma çıkışlı olduğuna ve bu cihazların Tayvanlı Gold Apollo firmasının lisanlı ürünleri olduğu bilgisi kamuoyuna yansıdı. Gold Apollo's kurucusu ve başkanı Hsu Ching-kuang, soruşturma kapsamında ifade verdi. Bu iddialar Tayvan Ekonomi Bakanı Kuo Jyn-huei'ye de soruldu. "Kesinlikle bu ürünlerin Tayvan'da yapılmadığını belirten Jyn-huei, iddialarla ilgili soruşturmanın da devam ettiğini belirtti. Tayvan yönetimi iddiaları reddetse de, patlamalar sonrasında diplomatik temsilciliklerinde güvenlik önlemlerini arttırdı.

Tayvan Dışişleri Bakanı Lin Chia-lung, İsrail'in 'de facto' büyükelçisi ile konuşup konuşmadığına yönelik sorulara "hayır" cevabını verirken, "yurt dışı temsilciliklerimizden güvenlik önlemlerinin arttırmalaroını istedik" dedi. Chia-lung ayrıca iddialarla ilgili bilgileri diğer ülkelerle paylaşmaya hazır olduklarını da söyledi.

BULGARİSTAN GÜVENLİK AJANSI: BİZDEN ÇIKMADI

İddialarla ilgili gündemde olan diğer ülke de Bulgaristan. Yerel basında, Sofya merkezli Norta Global Ltd adlı şirketin, patlayan cihazların satışı ile ilişkili olduğu yönünde haberler çıktı. Ancak Bulgaristan güvenlik ajansından yapılan açıklamada "Lübnan'daki saldırıda kullanılan cihazların hiçbiri Bulgaristan'da yapılmadı ve ihraç edilmedi" denildi. Açıklamada Norta Global'ın Norveçli ortağının da Bulgaristan sınırları içerisinde cihazların satışında rol almadığı belirtildi.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar