Hollanda'da muhalif ve hükümet yanlısı Eritreliler birbirine girdi, Lahey savaş alanına döndü
Artı Gerçek - Son yıllarda Avrupa Birliği ülkelerine göç eden Afrikalı göçmenler arasında en büyük gruplardan birini oluşturan Eritreliler arasındaki iç anlaşmazlık, Hollanda'nın idari başkenti Lahey'i savaş alanına çevirdi. Hükümet yanlısı Eritrelilerin Opera konferans salonunda düzenlediği bir etkinlik, ülkelerindeki otoriter rejime muhalif Eritrelilerin baskınına uğradı.
Meerdere auto’s in de brand. Politie gaat opnieuw gas inzetten is nu de waarschuwing. #rellen #DenHaag. pic.twitter.com/nFRZrB7z3M
— Owen (@_owenobrien_) February 17, 2024
Muhalif Eritrelilerin taş ve sopalarla içeri girmeye çalıştığı belirtilirken, taraflar arasında çatışma çıktı. Opera konferans salonunun ve çevredeki binaların camları kırıldı, bazı polis araçları ve otobüsler ateşe verildi. Muhaliflerin Molotof kokteyli de attığı belirtilirken, polis de eylemcilere biber gazı sıktı. Yangınlar itfaiyenin müdahalesiyle söndürüldü, Hollanda basını en az dört polisin yaralandığını yazdı. Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı da belirtildi.
Lahey Belediyesi Sözcüsü Robin Middel, Opera konferans salonunda toplanan Eritre hükümeti yanlıları ile muhalifler arasında başlayan şiddet olaylarının kontrolden çıktığını söyledi. Lahey Emniyeti'nin X hesabından yapılan açıklamada da, Eritreli iki grubun Opera konferans salonunun bulunduğu Fruitweg Caddesi'nde taşlı kavgaya tutuştuğu ve polisin kamu düzenini sağlamak için müdahale ettiği belirtildi.
Belediye Başkanı Jan van Zanen de, olayı "mide bulandırıcı ve kabul edilemez" diye niteledi. Ülkedeki Eritreli göçmenler arasındaki gerilimin bilindiğini ve etkinlik öncesinde güvenlik önlemlerinin artırıldığını da söyleyen Belediye Başkanı, şiddet olaylarının arkasında 2022 yılında Eritre'deki otoriter rejime karşı gençlerin kurduğu 'Brigade Nhamedu' isimli grubun bulunduğunu savundu.
Aynı grup, Almanya, İsveç, Kanada ve ABD'de de hükümet yanlısı Eritrelilerin düzenlediği etkinliklerde yalanan gerilimlerden sorumlu tutuluyor. Muhalif Eritreliler, ülkelerinde köleliği andıran çalışma koşullarına, zorunlu askerlik ve katı sansüre karşı. (DIŞ HABERLER)