İngilizler, Fransız vatandaşlığına hücum etti
Fransız vatandaşlığına geçmek isteyen İngilizlerin sayısının 2015'e göre yaklaşık 10 kat arttığı açıklandı
HABER MERKEZİ- AB'den ayrılma kararının ardından, İngilizlerin AB üyesi ülkelere yaptığı vatandaşlık başvurularında artış olması dikkat çekti. Fransız vatandaşlığına geçmek isteyen İngilizlerin sayısının, 2015'e göre yaklaşık 10 kat arttığı açıklandı. Fransa İçişleri Bakanlığı, vatandaşlık başvurusu yapan İngilizlerin sayısının, son üç yıl içinde yaklaşık on kat arttığını açıkladı.
Bakanlık, 2015’te 386 İngiliz’in Fransız vatandaşı olmak için başvuru yaptığını ve bu rakamın Brexit referandumunun yapıldığı 2016 yılında bin 363’e, 2017’de ise 3 bin 173’e yükseldiğini aktardı. Bu dönem içerisinde Fransız vatandaşlığına geçen Birleşik Krallık vatandaşlarının sayısı 320’den bin 518’e yükseldi.
TÜM AB ÜLKELERİNE BAŞVURUDA ARTIŞ VAR
Guardian gazetesine göre, Ekim ayında Brexit oylarını takiben yılda en az 17 bin İngiliz’in bir başka AB üye ülkesinin vatandaşlığına geçtiğini aktardı. Rakamlar, neredeyse tüm ülkelerde artış kaydetti. İngilizlerin vatandaşlık başvuruları, İrlanda'da 25 kat, İtalya’da yaklaşık sekiz kat, Almanya’da beş kat, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Hollanda ve Avusturya’da ise üç kat arttı.
SOSYAL HAKLARI KAYBETMEK İSTEMİYORLAR
Le Figaro gazetesi, birçok kişinin havalimanları, Manş Tüneli ve Eurostar terminallerindeki kuyruklardan kaçınmak veya İngiltere’nin AB’den ayrılmasından sonra sağlık hizmetleri ve sosyal yardımlara hak kazanmak gibi nedenlerle başvuru yaptığını yazdı.
‘ESAS NEDEN AVRUPA’DA KALMAK’
Fransa’da göçmen danışmanlığı yapan İngiliz Fiona Mougenot, 2017’de 20’den fazla vatandaşlık değiştirme başvurusu yaptığını ve çoğu kişinin, Avrupa vatandaşlığını korumayı, olası bürokratik meseleleri en aza indirmekten daha çok istediğini söyledi. Mougenot, "Pratik konular müşterilerimiz için büyük önem taşıyor. Fakat çoğu için, esas neden Avrupa’da kalmak. Birçoğu referandumda oy kullanamadı, Brexit sonucuyla dehşete düştü ve ihanete uğramış hissetti. Fransa önemli bir ülke, çünkü hayatları burada, ancak Fransa’dan ziyade, Avrupa’yı terk etmek istemiyorlar" dedi. (DHA)