İran sorumluluğu yine reddetti: İran Adli Tıp Kurumu'na göre Mahsa Amini darptan ölmedi

İran sorumluluğu yine reddetti: İran Adli Tıp Kurumu'na göre Mahsa Amini darptan ölmedi
Son yılların en büyük rejim karşıtı eylemlerine sahne olan İran'da Adli Tıp Kurumu, geçen ay gözaltında şüpheli şekilde ölen Masha Amini'nin darptan değil "beyin hipoksisine bağlı çoklu organ yetmezliğinden" öldüğünü öne sürdü.

Artı Gerçek - İran Adli Tıp Kurumu, geçen ay ahlak polisi (İrşad devriyeleri) tarafından "zorunlu başörtüsü kurallarına aykırı giyimi" nedeniyle gözaltına alındıktan sonra komaya girerek şüpheli şekilde ölen 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini ile ilgili raporunu açıkladı.

Adli Tıp Kurumu daha önce resmi yetkililerin yaptığı açıklamalarla benzerlik gösteren raporunda Amini'nin gözaltı sırasında darp edilmediğini öne sürdü.

Resmi haber ajansı IRNA'nın aktardığına göre raporda genç kadının ölümünün, "başına, hayati organlarına ve vücuduna darp sonucu değil, beyin hipoksisinin neden olduğu çoklu organ yetmezliğinden" kaynaklandığı iddia edildi.

'ALTTA YATAN HASTALIKLARI NEDENİYLE FENALAŞTI'

Hastane belgelerine, beyin ve akciğer taramasına, otopsi sonuçlarına ve patoloji testlerine dayanılan raporda, Amini'nin 8 yaşındayken beyin ameliyatı geçirdiği ve buna bağlı olarak beynin hipotalamus ve hipofiz bezinde adrenalin ve tiroid bozukluğu olduğu ileri sürüldü. Amini'nin bu nedenle hidrokortizon, levotiroksin ve desmopresin ilaçları kullandığı iddia edildi. Amini'nin "altta yatan hastalıkları" nedeniyle gözaltındayken fenalaştığı savunulan raporda, "İlk kritik dakikalardaki etkisiz kalp solunum resüsitasyonundan dolayı ciddi hipoksiye maruz kaldı ve bunun sonucunda beyin hasarı oluştu." ifadeleri kullanıldı.

Daha önce Tahran Polisi de İrşad devriyesinin Amini'yi bir saatlik "brifing" için karakola götürdüğünü ve genç kadının burada aniden bilincini kaybetmesi ve kalp rahatsızlığı yaşaması üzerine hastaneye sevk edildiğini, 3 gün sonra da öldüğünü iddia etmişti.

AİLESİ DARP EDİLDİĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

İran'ın Kürdistan eyaletinin Sakkız kentinden olan Mahsa Amini'nin ailesi ise kızlarının herhangi bir sağlık sorununun olmadığını söylemiş ayrıca görgü tanıklarına dayanarak kızlarının gözaltı aracında işkence gördüğünü iddia etmişti.

Amini'nin babası kızının cesedinin tamamının kendisine gösterilmediğini, ayaklarındaki yaraların kaynağı konusunda kendisine açıklama yapılmadığını ayrıca polislerin vücut kameralarını görmek istediğinde kendisine kameraların şarjının bittiğini söylediklerini söylemişti.

Baba Amini kızının beyin ameliyatı olduğu iddialarını da kesin bir dille reddetmişti.

İran devlet televizyonu, genç kadının polis merkezine getirildiği ve karakolda bulunduğu anlardaki görüntüleri yayımlamıştı.

Görüntülerde, diğer kadınlarla birlikte karakola getirilen amini'nin, görevli bir kadınla konuştuktan sonra aniden fenalaşarak yere yığıldığı görülüyordu. Ancak gözaltı sırasındaki görüntüler yayınlanmamıştı.

Amini'nin Sakkız cenazesinden sonra ülkenin 30 eyaletine yayılan ve 20 günü geçen eylemlerde güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullanımını da içeren müdahaleleri sonucu Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'nün iddiasına göre 150'dan fazla kişi öldü.

(DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar