İran, Türkiye'nin Suriye'den çekilmesi için eylem planı sundu

İran, Türkiye'nin Suriye'den çekilmesi için eylem planı sundu
İran Dışişleri Bakanı geçen ayki son 4'lü toplantıda Türkiye-Suriye normalleşmesine ilişkin bir eylem planı önerdiklerini söyledi. Buna göre plan Türkiye'nin güçlerini çekmesi karşılığında Suriye'nin sınırda güçlerini konuşlandırmasını içeriyor.

Artı Gerçek - İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ağustos ayında İran, Türkiye, Suriye ve Rusya dışişleri bakanlarının son dörtlü toplantısında Türkiye'nin Suriye topraklarındaki güçlerini geri çekmesini içeren bir eylem planını Şam ve Ankara'ya sunduğunu söyledi.

'RUSYA VE İRAN GARANTÖR OLSUN'

İran'da yayınlanan "Al-Wafaq" gazetesine bir mülakat veren Abdullahiyan, ülkesinin ortak toplantılar sırasında Ankara'ya, "Şam'ın Türkiye topraklarına yönelik herhangi bir tehdit olmayacağını garanti etmesi karşılığında Türkiye'den Suriye'deki güçlerini geri çekmeyi taahhüt etmesini önerdiğini söyledi. İranlı üst düzey diplomat, Suriye ve Türkiye'ye sunulan teklifin Rusya ve İran'ın anlaşmanın garantörleri olarak görev yapmasını ve Suriye'nin güçlerini Türkiye sınırı boyunca konuşlandırmasını içerdiğini de belirtti.

LAVROV 'ADANA MUTABAKATINA DÖNÜŞ' ÖNERMİŞTİ

Şam'dan İran'ın önerisine ilişkin resmi bir açıklama gelmezken, bu gelişme Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Moskova'nın hem Şam'a hem de Ankara'ya benzer bir öneri sunduğunu açıklamasından yaklaşık iki hafta sonra yaşandı. Söz konusu teklif, Türk kuvvetlerinin Suriye topraklarındaki varlığını meşrulaştıracak bir anlaşma yapılmasını amaçlıyordu.

1 Eylül'de Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde öğrenciler ve öğretim üyeleriyle yaptığı bir toplantı sırasında konuşan Lavrov, "Türkiye ve Suriye'ye Adana Mutabakatı'na dönmelerini önerdik" demişti. Ankara-Şam normalleşmesine ilişkin yol haritası taslağına değinen Lavrov, "Yol haritası taslağını bu yılın haziran ayında tüm meslektaşlarımıza ilettik. Şu anda değerlendiriliyor, bu taslağın onaylanabileceği, genel kabul edilebilir duruma getirilmesi için temaslar sürüyor" demişti.Rusya'nın Türkiye ve Suriye'ye 1998 yılında imzaladıkları Adana Mutabakatı'na dönmelerini önerdiğini anlatan Lavrov,"Bu anlaşma, terör tehdidinin bulunduğunu ve bu tehdidin ortadan kaldırılmasını, Türkiye'nin Şam'ın onayıyla terörle mücadele yapılarını Suriye topraklarının belirli bir derinliğine kadar gönderme hakkına sahip olmasını öngörüyordu. Bu anlaşma yürürlüğünü sürdürüyor, kimse onu feshetmedi " ifadelerini kullandı.

ANKARA MUTABAKATI NEDİR?

Ankara ve Şam'ın ortak sınırları boyunca "terörizmle" mücadelede işbirliğini öngören 1998 Adana Anlaşması'na dayanacaktır. Bunun karşılığında Suriye, PKK'ye verdiği desteği kesecek ve liderinin Suriye topraklarından çıkarılmasını kolaylaştıracaktı. Teklif ayrıca Türkiye'ye Suriye topraklarının 5 kilometre içine kadar "terörist" örgütleri takip etme yetkisi veriyor. Türkiye ise Suriye'de siyasi bir çözüme ulaşılana, istikrar sağlanana ve mültecilerin gönüllü ve güvenli bir şekilde geri dönüşü garanti altına alınana kadar güçlerini Suriye'nin kuzeyinden çekmeyeceğini söylüyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar