İran'da 2019 katliamı anılıyor: Onlarca kentte grev ve hükümet karşıtı eylemler

İran'da 2019'da güvenlik güçlerinin şiddetle bastırdığı ve 1500 kişinin öldüğü eylemlerin yıldönümünde onlarca kentte eylemler başladı. Sosyal medyada çok sayıda kentte esnafın kepenk kapattığı, üniversitelerde öğrencilerin greve gittiği görüldü.

İran'da 2019 katliamı anılıyor: Onlarca kentte grev ve hükümet karşıtı eylemler

Artı Gerçek- 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin eylül ayında "ahlak polisi" tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındığı sırada komaya girerek ölmesinin ardından hükümet karşıtı eylemlerin iki aydır sürdüğü İran'da bu kez 2019 yılındaki ülkenin en kanlı olaylarını anmak için grevler yapılıyor.

2019 yılında akaryakıt fiyatlarına karşı başlayan hükümet karşıtı eylemler güvenlik güçleri tarafından şiddetle bastırılmış, 400'ü kadın, 17'si on sekiz yaş altı gençler olmak üzere yaklaşık 1500 kişi öldürülmüştü. Ölenler arasında güvenlik güçleri de vardı.

Sosyal medyada 2019'daki katliamı anmak için aralarında başkent Tahran, Tebriz, İsfahan, Şiraz, Kirmanşah, Bojnurd ve Reşt'in de yer aldığı çok sayıda kentte esnaf kepenk kapattı. Çok sayıda kentte hükümet karşıtı sloganların atıldığı eylemler yapıldı.

Aktivistlerin kurduğu1500tasvir adlı Twitter hesabı Tahran'daki Büyük Çarşı'da esnafın kepenk kapatıp hükümet karşıtı sloganlar attığını gösteren görüntüleri paylaştı.

Yine başkentte Firdevsi Kapalı Çarşısı ve yedek parça pazarı esnafı da dükkanlarını kapatarak ülke genelindeki protestolara destek verdi.

Hangaw adlı insan hakları örgütü de Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı kuzey ve kuzeybatı kentlerinde esnafın ve üniversitelerin greve gittiğini duyurdu.

Tebriz, İsfahan, Şiraz, Kirmanşah, Bojnurd ve Reşt'te de kepenk indiren esnafın yanı sıra bazı sürücüler korna çalarak göstericilere desteklerini gösterdi.

Tahran yakınlarındaki Kerec'de bulunan Azad Üniversitesi grev nedeniyle boşalırken başkent Tahran'daki metro istasyonunda ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney kastedilerek "Diktatöre ölüm" sloganları atıldı.

İsfahan kentinde ise çelik işçilerinin fabrika dışında durduğu ve greve destek verdiği açıklandı. 1500tasvir'e göre işçiler eylemlerinde "Artık sözler yeter, soframız boş" sloganları attı.

MAHSA AMİNİ EYLEMLERİNDE ÖLENLERİN SAYISI 344'E ULAŞTI

Diğer yandan İranlı insan hakları örgütü HRANA, İran'da iki aydır devam eden eylemlerde ölenlerin sayısının 14 Kasım itibarıyla 344'e yükseldiğini açıkladı.

Örgüt ölenlerin 52'sinin çocuk, 40'ınınsa güvenlik gücü olduğunu duyurdu. HRANA'nın verilerine göre şu ana kadar eylemler nedeniyle 15 bin 820 kişi gözaltına alındı. (DIŞ HABERLER)

iran grev Mahsa Amini