İsrail Yüksek Mahkemesi'nden 'OHAL'e onay: Filistinliler avukata erişimleri olmadan 90 gün tutuklu kalabilir

İsrail Yüksek Mahkemesi'nden 'OHAL'e onay: Filistinliler avukata erişimleri olmadan 90 gün tutuklu kalabilir
İsrail Yüksek Mahkemesi'nden ülkedeki hapishanelerde tutulan Filistinlilerin durumunu kötüleştirecek bir hamle geldi. Mahkeme, Filistinli tutukluların avukata erişimi olmadan 90 gün süreyle tutuklu kalabilmesine olanak veren tasarıyı onayladı.

Artı Gerçek - İsrail Yüksek Mahkemesi, ülkede gözaltında ya da tutuklu bulunan Filistinlilerin koşullarını ağırlaştıran ve kolluk kuvvetlerinin yetkilerini genişleten tasarıyı onayladı. Buna göre, Filistinli tutuklular avukata erişimleri olmaksızın 90 gün süreyle tutuklu kalabilecek. Tasarıya verilen onayla birlikte, İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutuklu ve hükümlülerin koşullarının da kötüleşmesi bekleniyor. Kararla, kapasitesinin üzerine çıkan cezaevlerinde kalan Filistinli mahkumların yatak yerine yerde yatırılması gibi uygulamaların da önü açılmış oldu.

'AVUKATLARIYLA GÖRÜŞÜRLERSE SORGULAMAYA SEKTEYE UĞRAR'

İsrail Başsavcısı Galia Baharav-Miara, tutukluluk süresinin uzatılmasına duyulan ihtiyacı "İsrail'e yönelik eşi benzeri görülmemiş saldırılar nedeniyle Hamas üyesi olmakla suçlananların sorgulanmasının zorluğuna" bağladı. Yüksek Mahkeme'nin mütalaasında ayrıca, tutuklanan teröristlerin çok değerli bilgilere sahip oldukları ve avukatlarıyla görüşmelerine izin verilmesinin sorgulamayı sekteye uğratacağından endişe edildiği belirtildi. Filistinliler şu ana kadar avukata erişimleri olmaksızın 60 güne kadar tutuklu kalabiliyordu.

İNSAN HAKLARI KURULUŞLARI İTİRAZ DİLEKÇESİ VERMİŞTİ

Sivil Haklar Derneği, İnsan Hakları için Hekimler İsrail Ofisi ve İsrail'de İşkenceye Karşı Kamu Komitesi dün Yüksek Mahkeme'ye sundukları itiraz dilekçesinde mahkumların ve tutukluların yatak yerine yer yatağına yatırılmasına imkan tanıyan yasa tasarısının iptal edilmesi talep edilmişti. STK'ler "tutukluların insanlık onurunun korunmasının olağanüstü hallerde bile ulusal çıkarlara hizmet edeceğini" ve savaş zamanının "zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı cezalandırma" için bir gerekçe olarak kullanılamayacağını vurgulamıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar