İsrail'de Yüksek Mahkeme ile Netanyahu karşı karşıya: Yeni yasanın temyiz duruşması yapılacak

İsrail'de Yüksek Mahkeme ile Netanyahu karşı karşıya: Yeni yasanın temyiz duruşması yapılacak
İsrail'de Netanyahu liderliğindeki koalisyonun hükümet üzerindeki yargı denetimini sınırlamak için çıkardığı yasa bugün yürürlüğe girdi. Yüksek Mahkeme ise yasanın iptaline ilişkin başvuruları eylül ayında görüşeceğini duyurdu.

Artı Gerçek - İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun sağcı hükümetinin toplumda derin bir bölünmeye yol açan ve Yüksek Mahkeme'nin yürütme üzerindeki denetimini sınırlandıran yasa tasarısının parlamentoda onaylanmasın ardından İsrail Yüksek Mahkemesi ve hükümet yeniden karşı karşıya geldi. Yüksek Mahkeme bugün yaptığı açıklamada, kendi yetkilerinden bazılarını kısıtlayan yeni yasaya karşı yapılan temyiz başvurusunu görüşeceğini duyurdu.

Yüksek Mahkeme'nin internet sitesinde yayınlanan kararda temyiz için Eylül ayında bir duruşma yapılacağı açıklandı. Ancak mahkeme bugün itibarıyla yürürlüğe giren yeni yasaya karşı bir hüküm açıklamayacağını bildirdi ve herhangi bir tedbir kararı almadı.

Yasanın iptali için yapılan başvuruların eylül ayında görüşüleceğini açıklayan mahkemenin başvuruları görüşmeden 10 gün öncesine kadar dilekçeyi sunan taraflar ve İsrail hükümetinin savunmalarını talep ettiği kaydedildi. Haberlerde, Yüksek Mahkeme'de liberal kanadı temsil ettiği aktarılan Mahkeme Başkanı Esther Hayut ile Yargıç Anat Baron'un emekli olmadan önce yasa ile ilgili başvuruların görüşüleceğine dikkat çekildi.

NE OLMUŞTU?

Netayahu ve aşırı sağcı koalisyon hükümetindeki ortakları, merkez sol muhalefetin boykot ettiği ve ülke çapında on binlerce kişinin katıldığı protestolara yol açan parlamento oylamasında, Yüksek Mahkeme'nin hükümet ve bakanlık kararlarını "akla yatkın bulmayarak iptal etme yetkisini" sınırlayan değişikliği onaylamıştı. Yüksek Mahkeme'nin mantıksız bulduğu hükümet kararlarını geri çevirme yetkisini sona erdiren "akla yatkınlık" standardını kaldırmaya yönelik yasa tasarısı, pazartesi öğleden sonra yasalaşması için gereken üçüncü ve son Knesset oylamasından geçmişti. "Akla yatkınlık" standardı Yüksek Mahkeme'ye, hükümetin aldığı kararları, "kamu çıkarına hizmet etmediği, akla yatkın olmadığı veya çıkar çatışması doğurduğu" gibi gerekçelerle bozma yetkisi veriyor ve bireyleri hükümet karşısında koruyabiliyordu.

ÇOK SAYIDA KURUM VE KURULUŞ MAHKEMEYE MÜDAHALE TALEBİNDE BULUNMUŞTU

Muhalefet Lideri Yair Lapid'in Yeş Atid partisi tarafından pazartesi günü yasaya karşı Yüksek Mahkeme'de temyiz başvurusu yapmıştı. Özel şahısların yanı sıra çok sayıda kuruluş, bu hafta başlarında yasanın kabul edilmesinden bu yana yasaya karşı dilekçeler verdi. İsrail Barolar Birliği, İsrail'de Kaliteli Hükümet Hareketi ve eski milletvekilleri, ordu görevlileri ve sosyal aktivistleri de Yüksek Mahkeme'den müdahale talebinde bulunmuştu. İtirazların temelinde, yargı temel yasasında yapılan değişikliğin yargı sisteminin temel otoritesini baltaladığı ve İsrail'in demokratik bir devlet olarak özünü ciddi şekilde etkilediği iddiası yer alıyor.

Planlanan yasal değişiklikler İsrail toplumunda derin bir bölünmeye yol açarak ülke çapında aylar süren benzeri görülmemiş protestoları ateşledi ve İsrail'in 75 yıllık demokrasisinin sağlığı konusunda ülke dışındaki müttefikleri arasında endişeye yol açmıştı. İsrail'de aylardır siyasetin ve kamuoyunun odağındaki yargı düzenlemesinin onaylamasının ardından yasa karşıtları "mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ve eylemlerini sürdüreceklerini" söylüyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar