İsrailli siyasetçilerden ABD'ye Filistin tepkisi
Trump, "İsrail karşı taraf için de güzel bir şey yapmalı. İlk dönemimde bunu başarmak benim hayalim" demişti.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın Filistin-İsrail meselesinin çözümüne ilişkin yaptığı, "Sanırım iki devletli çözüm en iyisi olur" değerlendirmesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun liderlik ettiği Likud Partisi üyeleri ve koalisyondaki bakanlar tarafından eleştirilirdi.
ABD Başkanı Trump, "Barış planı güzel bir şekilde ilerliyor, ancak herhangi bir barış anlaşması zaman alacak. İsrail karşı taraf için de güzel bir şey yapmalı. İlk dönemimde bunu başarmak benim hayalim. Filistinlilerin de masaya geri dönmek istediklerini düşünüyorum. iki devletli bir çözüm olmalı. İki ya da üç ay sonra planı açıklamak istiyorum" demişti.
New York’taki dünkü konuşmasında Trump'ın "iki devletli çözüm" önerisine itiraz etmeyen Netanyahu, ardından gelen "tek devletli çözüm" önerisinin de kendisi için kabul edilebilir olduğunu ancak sorunun Filistin devletinin adı değil devletin mahiyeti olduğunu söyledi.
The Times Of Israel gazetesine göre, Netanyahu, Washington'un, iki devletli bir çözüme ulaşılması halinde, İsrail'in Batı Şeria'daki kapsamlı güvenlik kontrolünü devam ettirmesini kabul ettiğini aktardı.
Trump'un açıklamalarına karşı Netanyahu'nun "diplomatik yaklaşımının" kabul görmediği Likud Partisi ve hükümet ortaklarından ayrıca Trump'ın iki devletli çözüm açıklamasına eleştiriler geldi.
İLGİLİ HABER: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM HAYALİM
İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman Golan Tepeleri'ne düzenlediği ziyarette yaptığı açıklamada, "Filistin devleti umurumda değil. Filistin devleti beni ilgilendirmiyor, beni ilgilendiren şey Yahudi devletidir. Burada daha birçok büyük sorunlar var" dedi.
Liberman, "İsrail'deki Araplar nüfusun yüzde 20'sini oluşturuyor. İsrail bayraklarıyla değil de Filistin bayrakları ile gösteriler ve protestolar düzenledikleri gerçeği var. Benim bununla ilgili sorunum var. Bu gerçek bir problem. Bir Yahudi devletine sahip olma kaygısı duymak zorundayız, gerisi daha az önemli" şeklinde konuştu.
Koalisyon ortaklarından Yahudi Evi partisi lideri ve İsrail Eğitim Bakanı Naftali Benet, sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamada, Trump'ın İsrail'in gerçek bir dostu olduğunu ancak Yahudi Evi Partisi hükümette kaldığı müddetçe, Filistin devletinin kurulamayacağını iddia etti.
İsrail'in Kanal 2 televizyonunda açıklama yapan, Kültür Bakanı Miri Regev, "İki devletli çözüm kötü bir çözümdür. Filistinlilerle çözüm İsrail'in zararına olmamalı" ifadelerini kullandı.
Yahudi Evi Partisi Milletvekili Moti Yogev de "Daha önce bir Filistin devleti yoktu, olmayacak da. Çünkü bu topraklar İsrail'in. Bu sebepten dolayı İsrail'in güvenliğini tehdit edecek Yahuda ve Samara'da (Batı Şeria) bir devlet kurulmasına izin verilemez" diye konuştu.
Likud Partisi'nden Gidon Saer, "İsrail topraklarında asla Filistin devleti kurulmayacak" ifadelerini kullanırken söz konusu ayni partiden milletvekili olan Miki Zohar ise Trump'ın sözlerinin hayal kırıklığı oluşturduğunu ve İsrail'in ABD başkanını iki devletli bir çözümü kabul etmekten vazgeçirmeye çalışması gerektiğini söyledi.
Yahudi Evi Milletvekili Bezalel Smotrich ise "sorunun çözümü İsrail topraklarının bölünmesi temelinde olmamalıdır" diye konuştu.
TRUMP'LA NETANYAHU BİR ARAYA GELMİŞTİ
ABD Başkanı Trump ve Başbakan Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katılmak için geldikleri New York’ta dün bir araya gelmişti.
Görüşmenin ardından Netanyahu ile birlikte basın mensuplarına açıklama yapan Trump, İsrail’in yanında oldukları mesajını yinelemişti.
Trump Filistin-İsrail meselesinin çözümüne ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Sanırım iki devletli çözüm en iyisi olur" demişti.
Filistinlilerin müzakere masasına geri döneceğinin "kesin" olduğunu öne süren Trump, "İsrail de diğer taraf için iyi bir şeyler yapmalı" diyerek Tel Aviv yönetiminin de sorunun çözümü için taviz vermesi gerektiği imasında bulunmuştu.
ABBAS GÖRÜŞMEK İSTEDİKLERİNİ SÖYLEMİŞTİ
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, geçtiğimiz günlerde İsrail ile uluslararası arabulucular yoluyla açık veya gizli müzakerelere başlamaya hazır olduklarını söylemişti.
Abbas, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, ABD ve Rusya'nın oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü'ne işaret ederek, "İsrail ile Ortadoğu Dörtlüsü ve diğer ülkelerin ara buluculuğuyla açık veya gizli müzakerelere başlamaya hazırız" demişti.
Müzakereleri İsrail Başbakanı Netanyahu'nun akamete uğrattığını belirten Abbas, "Filistin tarafı hiçbir zaman müzakereleri reddetmedi" ifadesini kullanmıştı.
ABD'nin Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) mali yardımları tamamen durdurma kararına da değinen Abbas, ABD'nin finansmanı kesmesinin ardından UNRWA'yı destekleme konusunda uluslararası tartışmalar olduğunu ve Avrupa ülkelerinin bu konuya ihtimam gösterdiğini dile getirmişti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)