İsveç Başbakanı: Türkiye ile ilgili sözlerim yanlış anlaşıldı

Türkiye'nin NATO üyeliği için öne sürdüğü şartların hepsini yerine getiremeyeceklerini söyleyen İsveç Başbakanı Kristersson'dan geri adım geldi. Yanlış anlaşıldığını söyleyen Kristersson, iade taleplerine dair yargı kararlarına işaret ettiğini vurguladı.

İsveç Başbakanı: Türkiye ile ilgili sözlerim yanlış anlaşıldı

Artı Gerçek - İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin "NATO üyeliği için Türkiye'nin her talebini karşılayamayacağı" şeklinde geçen hafta yaptığı açıklamanın "yanlış anlaşıldığını" söyledi. İsveç Başbakanı, Türkiye'nin sınır dışı edilmesini istediği kişilerle ilgili yerel mahkeme kararlarının ardından "hareket alanlarının kalmadığını" ima etmek istediğini belirtti.

SÖZÜMÜZÜ TUTUYORUZ MESAJI

euronews Türkçe'nin haberine göre, konu ile ilgili başkent Stockholm'de basının sorularını yanıtlayan İsveç Başbakanı, ülkesinin terörle mücadele yasalarını güçlendirdiğini belirterek, Türkiye ile tam üyelik başvurusuyla ilgili konulardaki "müzakerelerin gayet iyi gittiğini" söyledi. Türkiye’nin terörden en fazla etkilenen ülkelerden biri olduğunu belirten Kristersson, "Biz tam olarak söz verdiğimiz şeyi yapıyoruz, özellikle de terörle mücadele alanında" dedi.

TÜRKİYE İSVEÇ HÜKÜMETİNE LİSTELER VERİYORMUŞ

İsveç Başbakanı, bununla birlikte Türkiye'ye sınır dışı konularında hükümetin de belirli sınırları olduğunu belirterek, "Türkiye bazen İsveç'ten iadesini istediği kişilerin isimlerini veriyor. İsveç'in bu konudaki mevzuatının çok net olduğu biliniyor; bu kararları mahkemeler veriyor, bunu hükümetin değiştirmesi için bir alan yok" dedi. Kristersson, "bu konunun işlerin iyi gittiği gerçeğini gölgelememesi gerektiği görüşünde olduğunu" sözlerine ekledi.

İsveç mahkemesi geçen hafta, Türkiye tarafından iadesi istenen Bülent Keneş’in iadesini engellemişti. NATO’nun genişlemesi söz konusu olduğunda her üye ülkenin iç kaygılarına saygı duyduğunu belirten Kristersson. "Türkiye ve diğer 30 NATO ülkesinin onaylayıp onaylamama konusundaki kararlarını kendi içlerinde vermelerine saygımız sonsuzdur" dedi. İsveç Başbakanı, bununla birlikte ittifak üyelerinin kendi ülkesine güçlü bir destek verdiğini sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açması sonrasında yıllar süre tarafsızlık politikasından vazgeçerek NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. NATO üyesi olan Türkiye ise bu üyeliklere Meclis onayı vermek için bir dizi şart öne sürmüştü.

Kristersson, geçen hafta yaptığı açıklamada, İsveç'in NATO'ya tam üyeliğini onaylamayan Ankara için "Türkiye bizim yapamayacağımız ve onlara vermek istemediğimiz şeyleri bizden istiyor" ifadesini kullanmıştı. (Kaynak)