Japonya'da 56 yıl sonra gelen beraat: Dünyanın en uzun süre ölüm hücresinde tutulan mahkumu aklandı

Japonya'da 56 yıl sonra gelen beraat: Dünyanın en uzun süre ölüm hücresinde tutulan mahkumu aklandı
Japonya'da patronunu, eşini ve iki küçük çocuğunu öldürmekten suçlu bulunduktan sonra 46 yılı ölüm hücresinde her an idamını bekleyerek geçiren Hakamada, 2014'te yeniden yargılanmasına karar verilmesinden sonra nihayet bugün aklandı.

Artı Gerçek - Dünyanın en uzun süre ölüm hücresinde tutulan mahkumu Iwao Hakamada, Japonya'da 56 yıl önce işlenen bir dizi cinayette aleyhine sunulan kanıtların uydurma, mahkumiyet almasının yanlış karar olduğuna hükmedilmesi sonucu aklandı.

RUHSAL-ZİHİNSEL SAĞLIĞI BOZULDU

46 yılı ölüm hücresinde geçiren Iwao Hakamada, 1968'de patronunu, eşini ve iki küçük çocuğunu öldürmekten suçlu bulundu. Dörtlü cinayetten ölüm cezası almasına yol açan delilleri soruşturmacıların yerleştirmiş olabileceği şüpheleri eşliğinde 2014'te serbest bırakılıp yeniden yargılanmasına izin verilen Hakamada, çoğunlukla tecrit halinde ölüm hücresinde her an idamını bekleyerek geçirdiği yarım asırda zihinsel sağlığının ağır darbe alması nedeniyle beraatına karar verildiği sonuncusu dahil hiçbir duruşmaya katılamadı.

TARAFTARLARINDAN SEVİNÇ TEZAHÜRATI

Japonya'nın en uzun ve en ünlü davalarından biri olduğundan, bugün Şizuoka'daki mahkeme salonu önünde ellerinde "Masum", "Suçsuz" yazılı pankartlarla toplanan yaklaşık 500 kişi, kararın açıklanmasıyla birlikte "banzai" (hurra) diye bağırdı.

91 yaşındaki ablası Hideko'nun bakımı altında yaşayan 88 yaşındaki Hakamada, daha önce Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği adalet mücadelesinin "her gün bir krizle mücadele etmek" gibi olduğunu söyleyerek "Kazanamayacağınızı düşündüğünüzde, zafere giden bir yol yoktur" demişti.

İŞKENCEYLE İTİRAF

Eski profesyonel boksör Hakamada, 1966'da Japon yiyeceği miso işleme tesisinde çalışırken, işvereninin evinde çıkan yangında adamla birlikte eşi ve iki çocuğunun cesetleri bulunmuş, dördünün bıçaklanarak öldürüldüğü belirlenmişti.

Aileyi öldürmek, evlerini ateşe vermek ve 200 bin yen nakit para çalmakla suçlanan Hakamada, suçlamaları başlangıçta reddettikten sonra kabul etmesini, günde 12 saat süren dayak ve sorgulamaların ardından zorla itirafta bulunmasıyla açıkladı. 1968'de cinayet ve kundakçılıktan suçlu bulunup ölüme mahkûm edildi.

MİSO TANKINDAKİ KANLI KIYAFETLER

Hakamada aleyhine delil olarak kullanılan miso tankında bulunan kanlı kıyafetlerle ilgili avukatları, bunlardan elde edilen DNA'nın müvekkillerininkiyle uyuşmadığını ve bu eşyaların başka birine ait olma ihtimalini gündeme getirirken polisin delil uydurmuş olabileceğini söyledi. 2014'te "giysilerin sanığa ait olmadığına" ikna olan Yargıç Hiroaki Murayama, "Sanığın daha fazla tutuklu kalması adaletsiz, çünkü masumiyet olasılığı dikkate alınması gereken dereceye kadar açık hale geldi" dedi.

Böylece 10 yıl önce serbest kalan Hakamada'nın yeniden yargılanmasına uzun yasal işlemler nedeniyle ancak geçen yıl başlanabildi. Avukatların DNA ile ilgili savı çürütülse de kıyafetlerde bulunan kırmızı lekelerin kan olamayacağı, çünkü bir yıl boyunca misoya batırılmış kıyafetlerde kanın kırmızı kalmayacağı savı geçerli bulundu.

'POLİS KIYAFETLERE KAN BULAŞTIRIP MİSO TANKINA KOYDU'

Bugünkü kararda "soruşturmacıların kıyafetlere kan bulaştırarak müdahale ettikleri ve ardından bunları miso tankına sakladıkları" sonucuna varılarak Hakamada masum ilan edildi.

Geçen yıl yeniden yargılama başladığında rahat bir nefes aldığını söyleyerek "sonunda omuzlarımdan bir yük kalktı" diyen Hakamada, Japonya'nın 2. Dünya Savaşı sonrası tarihinde yeniden yargılanmaya hak kazanan beşinci idam mahkumu oldu.

Ölüm cezası mahkumlarına idam edilecekleri sadece birkaç saat önce bildirilen ABD ile Japonya, G7'de ölüm cezası uygulamasına devam eden son iki ülke. (BBC, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar