Kolombiya'da hükümet ile ELN yeniden masaya oturuyor: 17 gerilla hakkında yakalama kararı kaldırıldı

Kolombiya'da hükümet ile ELN yeniden masaya oturuyor: 17 gerilla hakkında yakalama kararı kaldırıldı
Kolombiya hükümeti ile Marksist gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu, 60 yıllık savaşa son vermek için pazartesi günü Venezuela'da bir kez daha masaya oturacak. Örgütün müzakere heyetinde bulunan tüm isimler hakkındaki yakalama kararları kaldırıldı.

Artı Gerçek - Kolombiya'da Marksist gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile hükümet arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlıyor. Kolombiya bu çerçevede, ELN'nin müzakere heyetinde yer alan 17 gerilla hakkındaki yakalama kararını kaldırdı.

Görüşmelerin Venezuela'nın başkenti Caracas'da yapılması beklenirken, gerillalar hakkındaki iade talepleri de askıya alındı. Yakalama kararı kaldırılan ELN liderlerinden Nicolas Rodriguez Bautista ve Pablo Beltran'ın, Caracas'taki müzakerelere katılabileceği belirtiliyor.

Kendisi de 1990'da silah bırakarak yasal siyasete geçen eski M-19'un (19 Nisan Hareketi) eski gerillalarından biri olan Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, görüşmelerin pazartesi günü başlayacağını açıkladı.

VENEZUELA, KÜBA VE NORVEÇ GARANTÖR ÜLKELER

ELN ile Kolombiya hükümeti arasında 60 yıldır devam eden silahlı çatışmalara son vermeyi amaçlayan müzakerelerde, Venezuela'nın yanı sıra Küba ve Norveç de garantör ülke olacak. Kolombiya hükümeti, görüşmelerin bu üç ülke arasında dönüşümlü olarak yapılacağını açıkladı.

Yaklaşık 2 bin 400 üyesi bulunan ELN ile Kolombiya hükümeti arasındaki barış müzakereleri, eski devlet başkanlarından Juan Manuel Santos'un döneminde başlatılmıştı. Ancak sertlik yanlısı tavrıyla tanınan Ivan Duque'nin başkanlığı sırasında anlaşmazlık tırmanmış, silah bırakmayı reddeden ELN'nin bir polis okulu saldırısında 22 öğrencinin ölmesi sonrasında müzakereler askıya alınmıştı.

Uzmanlar, ELN'nin müzakere heyetinin büyük kısmının mevcut üyelerin çoğunluğundan daha yaşlı olması nedeniyle, örgütün aktif birimlerinin silah bırakmaya nasıl ikna edilebileceği konusunda soru işaretleri bulunduğunu belirtiliyor.

Petro ise hem ELN ile barış ilan etmeyi, hem de 2016'da Kolombiya Devrimci Silahlı Örgütü (FARC) ile 40 yıllık savaşa son veren tarihi barış anlaşmasının maddelerinin tam olarak uygulanmasını vaat ediyor. FARC bu anlaşma sonrasında silah bırakarak siyasi bir partiye dönüşmüş, eski gerillaların toplumsal hayata katılması için programlar başlatılmıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar