Kuzey Kore iki orta menzilli balistik füze daha fırlattı

Kuzey Kore iki orta menzilli balistik füze daha fırlattı
Japon Denizi'nde gerilim düşmüyor. Kuzey Kore'nin dün yaptığı iki orta menzilli balistik füze denemesinin ardından Güney Kore'den kınama geldi.

Artı Gerçek - Japonya Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin iki orta menzilli balistik füze denemesi yaptığını, füzelerin yaklaşık 500 kilometre seyrettikten sonra Japon münhasır ekonomik bölgesinin dışına düştüğünü açıkladı.

GÜNEY KORE: GÖZETLEME VE TAKİP FAALİYETLERİ SÜRÜYOR

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'na göre füzeler, Kuzey Pyongang bölgesinden yerel saatle 11.13 ve 12.05'te Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne fırlatıldı. Açıklamada "Gözetleme ve takip faaliyetlerinin güçlendirildiğini ve ABD ile yakın işbirliğinin de sürdüğü" belirtildi.

Güney Kore cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamadaysa, Seul'un deneme nedeniyle Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı düzenlediği ve Kuzey Kore'nin Yarımada'daki gerilimi tırmandırdığı için "şiddetle kınandığı" aktarıldı. Cumhurbaşkanlığı ofisi, "Kuzey'in devam eden provokasyonlarının ve nükleer silah ve füze geliştirme çalışmalarının Kuzey Kore rejimini daha da tehlikeye atacağını" belirtti.

JAPON DEVLET TELEVİZYONU: HERHANGİ BİR HASAR YOK

Japon Devlet Televizyonu NHK'ye göre, füzelerin düştüğü bölgede seyreden deniz ve hava taşıtlarında hasar saptanmadı. Yonhap ajansı ise Kuzey Kore'de dün, eski lider Kim Jong-Il'nin ölümünün 11. yılı dolayısıyla anma töreni yapıldığını anımsattı.

KUZEY KORE BU YIL BAŞINDAN BERİ 35 BALİSTİK FÜZE DENEMESİ YAPTI

Kuzey Kore bu yıl benzeri görülmemiş sayıda füze testi gerçekleştirdi. Test edilen füzeler arasında uluslararası yasak ve yaptırımlara rağmen ABD anakarasına ulaşabilen kıtalararası balistik bir füze (ICBM) de bulunuyor.

Pyongyang yönetiminin, 2022 başından beri, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını ihlal ederek yaptığı 35 denemede farklı menzillerde 60'ı aşkın füze fırlattığı biliniyor.

JAPONYA 77 YIL SONRA SİLAHLANIYOR

Bölgedeki gerilimin tırmanmasından endişe eden Japonya ise artan jeopolitik riskleri gerekçe göstererek açıkladığı beş yıllık plan ve 320 milyar dolarlık ek bütçeyle silahlanma harcamalarını GSYH'nin yüzde 2'si düzeyine çekeceğini duyurmuştu. Böylelikle Japonya beş yıl içinde ABD ve Çin'den sonra, dünyanın en çok silahlanma harcaması yapan ülkesi olacak.

Öte yandan Güney Kore'de konuşlu 'ABD Kore Kuvvetleri' (USFK) bünyesinde de değişen risk algısı sebebiyle hafta içinde, 'ABD Uzay Kuvvetleri Kore Komutanlığı' kurulmuştu. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar