Libya hükümeti: Milisler yıllar sonra Trablus'tan çıkmayı kabul etti
Artı Gerçek - 41 yıllık Muammer Kaddafi yönetiminin 2011 yılındaki NATO destekli halk isyanıyla devrilmesi sonrasında iç savaşa gömülen ve iki yönetim arasında bölünen Libya'da, yaklaşık 10 yıldır bir ilk yaşandı. Ülkenin başkenti Trablus'u 10 yıldan uzun süredir denetim altında tutan silahlı gruplar kentten ayrılmayı kabul etti.
Libya'nın uluslararası alanda tanınan hükümetinin İçişleri Bakanlığı, başkentte son aylarda yaşanan bir dizi çatışmanın ardından uzun müzakereler yapıldığını ve Trablus'ta asayişi düzenli kuvvetlerin sağlaması için anlaşmaya varıldığını açıkladı. Buna göre, Trablus'ta İçişleri'ne bağlı güvenlik güçleri dışındaki tüm milisler tahliye edilecek.
'RAMAZAN SONUNA KADAR ÇEKİLECEKLER'
Trablus yönetiminin İçişleri Bakanı İmad et-Trablusi, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, tahliyenin en geç ramazan ayının son bulacağı 9 Nisan tarihine dek tamamlanmış olacağını söyledi. Trablusi, başkentten sonra batıdaki diğer kentlerdeki milislerin de tahliye edileceğini açıkladı. İçişleri Bakanı, milislerin bundan sonra kendi "karargahlarında" duracağını ve Libya hükümetinin onları, "sadece istisnai durumlardaki belirli görevlerde kullanacağını" ekledi.
Söz konusu anlaşma, 18 Şubat'ta Trablus'un Ebu Selim bölgesinde aralarında İstikrarı Destekleme Birimi milislerinin de bulunduğu 10 kişinin öldüğü silahlı saldırının ardından geldi. Trablusi, bu milis grubunun da tahliye edilecekler arasında yer aldığını söyledi.
MİTİGA HAVALİMANI VE TRABLUS LİMANI'NDAN MİLİSLER ÇEKİLMİŞTİ
Libya'da başkent Trablus ve birçok kentte çok sayıda milis birlikler bulunuyor. Halk arasında "Milişya" olarak adlandırılan bu birlikler çeşitli devlet kurumlarına bağlı olsa da bağımsız hareket ediyor.
Trablus'taki en güçlü iki milis kuvvetten biri olan "Rada", 8 Şubat'ta yaptığı açıklamada, hükümetin aldığı karar çerçevesinde başkentteki Mitiga Havalimanı ile Trablus Limanı'ndan çekildiğini duyurmuştu.
Libya hâlâ, Trablus’ta Başbakan Abdül Hamid Dibeybe’nin lider olduğu ve uluslararası alanda tanınan hükümetle, doğudaki Halife Hafter yönetimi arasında bölünmüş durumda. (DIŞ HABERLER, AA)