Macron, Kırım'ın Rusya'dan 'geri alınmasını' istedi

Macron, Kırım'ın Rusya'dan 'geri alınmasını' istedi
Batılı ülkelerin Ukrayna'ya asker konuşlandırmasından söz eden Fransa Cumhurbaşkanı, Rusya'nın bir 'kırmızı çizgisini' daha hedef aldı. Macron, Ukrayna'nın geçmişte elinde bulunan tüm bölgeleri Kırım dahil geri kazanması gerektiğini söyledi.

Artı Gerçek - Fransa'da TF2 ve France 2 kanallarına röportaj veren Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir yandan Rusya'yı "Fransa'nın hasmı" diye nitelerken, diğer yandan Paris'in "Rusya'ya savaş açmadığını", yalnızca çatışmada "Kiev'i desteklediğini" söyledi.

HER ŞEY 'BARIŞ' İÇİN

“Elbette bugün Rusya bir hasımdır. Kremlin rejimi bir hasımdır" vurgusunu yapan Macron, "Rusya'yı kontrol altına almak için her şeyi yapıyoruz" diyerek şöyle devam etti:

"Çünkü size çok basit şekilde söyleyeyim, egemenlik olmazsa, Kırım dahil Ukrayna'nın uluslararası alanda tanınan sınırlarına dönüş olmazsa, kalıcı barış olmaz."

'SAVAŞA MÜDAHİL OLMA DERECESİNİ ARTIRMAKTA SAKINCA GÖRMÜYOR'

Bu sözleri Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, "Görünüşe göre Macron, Rusya-Ukrayna çatışmasına dahil olma derecesini artırmakta sakınca görmüyor" diye yorumladı. Peskov, “Evet, Rusya'nın Fransa'nın hasmı olduğu açık, çünkü Fransa zaten Ukrayna'daki savaşa dahil; dolaylı olarak bu savaşa katılıyor" değerlendirmesini yaptı.

BU KEZ UKRAYNA'YA ASKER KONUŞLANDIRMAKTAN SÖZ ETMEDİ

Fransa Cumhurbaşkanı'nın şubat sonunda NATO birliklerinin Ukrayna'ya olası konuşlandırılmasının "dışlanamayacağı" yönündeki açıklamaları, müttefiklerde inkar dalgasına yol açmıştı.

Son röportajında bu konuda konuşmayı reddeden Macron, "stratejik belirsizliği" sürdürmek istediğini ve "kesinlikten kaçınmak için nedenleri" olduğunu söyledi.

UKRAYNA 2014'TEN BERİ TOPRAK KAYBEDİYOR

Macron'un dün Weimar Üçlüsü denilen Fransa, Almanya, Polonya liderlerinin Berlin'deki Ukrayna toplantısına koşut yaptığı açıklama, Kiev yönetiminin Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından Ukrayna'nın elinde kalan tüm bölgeleri Rusya'dan ele geçirme hedefiyle örtüşüyor.

1991'de bağımsızlığını kazanan Ukrayna'da seçilmiş Devlet Başkanı, Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç'in başkent Kiev'deki Maydan'ın ABD ile AB tarafından desteklenen eylemcileri tarafından 22 Şubat 2014'te devrilmesiyle dizginler aşırı sağa geçmiş, bunun üzerine nüfusunun çoğu Rus olan Kırım'da Rusya bağlantılı milisler boy göstermiş ve Mart 2014'te düzenlenen referandumdan yüzde 97 oranında oyla Rusya'ya bağlanma kararı çıkmıştı. Böylece başlayan Ukrayna'nın toprak kayıplarına, Rusya'nın Şubat 2022'de başlattığı savaşta zaten daha önce Kiev'e başkaldırmış Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporojye bölgeleri yine referandumlar eşliğinde eklendi. Moskova, bu bölgeler üzerindeki egemenliğini kimseyle müzakere konusunu yapmayacağını defalarca dile getirdi. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar