Meloni, 'görevi kötüye kullanma' suçunu kaldırmak istiyor: 'Mafya yine İtalyan devletine sızacak'

Meloni, 'görevi kötüye kullanma' suçunu kaldırmak istiyor: 'Mafya yine İtalyan devletine sızacak'
İtalya'da kamu yetkililerinin görevi kötüye kullanmasının dört yıl hapisle cezalandırılmasını öngören yasanın kaldırılması gündemde. Meloni hükümetinin bu girişimine karşı çıkanlar mafya uyarısı yapıyor.

Artı Gerçek - İtalya'da Giorgia Meloni’nin aşırı sağcı hükümetinin "görevi kötüye kullanma" suçunu kaldırma yönündeki tartışmalı planı, parlamentonun üst kanadı olan Senato'da ele alınacak. Hükümetin "memurları soruşturma korkusuyla projelere imza atmaktan alıkoyduğunu", muhalefetin ise mafyanın kamu sektörüne yeniden sızmasına yol açacağını savunduğu girişim ülkeyi bölmüş durumda. Meloni'nin planı, 27 üyesinin 25'inde "görevi kötüye kullanma" suçu bulunan ve bunu tüm üyelere yaymak isteyen Avrupa Birliği'nin (AB) de tepkisini çekti.

İtalya'da kamu görevini kötüye kullanma suçu, pozisyonlarını kendileri veya bir başkasının faydasına olacak şekilde kasten suistimal eden yetkililere dava açılmasını sağlıyor. Belediye başkanları ve diğer yerel yöneticiler dahil kamu yetkililerinin yargılanmasının önünü açan suç, dört yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.

ADALET BAKANINA GÖRE 'EKONOMİK HASARA YOL AÇIYOR'

Ancak Meloni hükümeti, ülkedeki yasanın tanımının çok yüzeysel olduğunu iddia ediyor. Öyle ki, Adalet Bakanı Carlo Nordio, yerel politikacıların ve memurların bu yasa nedeniyle haklarında soruşturma açılacağından endişe ederek projelere onay vermekten kaçındığını, bu nedenle "vatandaşları etkileyecek şekilde ekonomik hasara yol açtıklarını" ileri sürdü. Nordio, görevi kötüye kullanma suçlaması nedeniyle savcılık ofislerinin "faydasız başvurularla dolduğunu, daha önemli suçlara yöneltilmesi gereken enerjinin bu işe kullanıldığını" ileri sürdü.

Senato Adalet Komitesi de, yasanın kaldırılması yönünde ilk adımı 9 Ocak'ta attı. Girişim, komitede kabul edilmesi sonrası bugün Senato'da ele alınacak. Senatörlerin yarın da bir oylama yapılabileceği belirtiliyor.

'AKRABA, ARKADAŞ, MAFYÖZ ARKADAŞ...'

Ancak hukukçular, bu adımla İtalya'daki siyaset-organize suç bağının derinleşmesinden, ekonomik suçların artmasından endişeli. İtalyan ceza yasaları konusunda uzman avukat Giuseppe Inzerillo, İngiliz gazetesi The Guardian ile söyleşisinde "Bu yasanın kaldırılması, elbette mafyanın kamu sektörüne sızması riskini artıracaktır. Bir kamu işi yapması gereken bir belediye başkanı da, görevi kötüye kullanma suçlamasıyla karşılaşmayacağından emin olursa, inşaatı bir akrabasına, bir arkadaşına ve hatta, mafyöz bir arkadaşına verebilir" dedi.

ŞİKAYETLERİN YÜZDE 96'SI 'FOS' ÇIKIYOR

Ancak İtalyan Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre ülkede görevi kötüye kullanma iddiasıyla açılan soruşturmaların yüzde 96'sı, iddialar kanıtlanamadığı için davaya dönüşmeden kapatılıyor. Inzerillo da, yasanın mevcut haliyle eksikliklerini teslim ederek "İtalya'da bir kamu yetkilisine görevi kötüye kullanma suçlamasıyla soruşturma açılmasını tetikleyen sebepler büyük çoğunlukla siyasi ve bu, genellikle küçük kasabalarda yaşanıyor" dedi.

"Size bir örnek vereyim" diyen İtalyan avukat, şöyle devam etti: "Eğer bir belediye başkanı bir kanalizasyon inşaatı için ihale açarsa, en avantajlı teklif bir tanıdığından gelebilir; bu, küçük kasabalarda çok yaygın bir durum. O noktada, kasabadaki muhalefet partisi, belediye başkanının ihaleyi vererek tanıdığını kayırdığı suçlamasıyla yetkililere şikayette bulunabilir. Tüm bunların sonucunda, İtalya'da bugün birçok belediye başkanı ve kamu yetkilisi, suçlamadan kaçınmak için kamu inşaatlarını bırakma eğiliminde."

SADECE 2 AY ÖNCE 200'DEN FAZLA KİŞİ CEZA ALDI

Ancak son 30 yıldaki en büyük mafya davasının daha geçen kasımda görüldüğü, 200'den fazla kişinin şantaj ve rüşvet gibi suçlardan ceza aldığı İtalya'da, görev kötüye kullanma suçun kaldırılması birçoklarının da tepkisini çekti. İtalyan yargıçlar sendikası ANM'nin Başkanı Giuseppe Santalucia, "hukukun, yetkilerini suistimal eden bir memura karşı kayıtsız kalmasının kabul edilemeyeceğini" söyledi.

'SUÇA YEŞİL IŞIK YAKMAK'

Avviso Pubblico isimli yolsuzlukla mücadele birliği, bu adımın "beyaz yakalı ve ekonomik suçlara yeşil ışık yakacağını, yerel yetkililerden başlayarak mafya ve siyaset arasındaki ilişkileri kolaylaştıracağı" çıkışı yaptı. Milano Üniversitesi'den ceza profesörü Gian Luigi Gatta da, "kamu yönetiminin savunulmasında boşluklar doğacağı ve yasanın önemli bir rol oynadığı" uyarısında bulundu.

AB'DEN YOLSUZLUK UYARISI

Avrupa Birliği de İtalya'daki girişime tepki göstermişti. Avrupa Komisyonu'ndan bir sözcü, geçen ay yaptığı açıklamada görevi kötüye kullanma suçunun kaldırılmasının "önemli bir yolsuzluk türünü suç olmaktan çıkaracağını ve yolsuzlukla mücadelenin etkisini azaltacağını" söylemişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar