Merkel'in zorlu süreci başladı
Almanya Başbakanı Angela Merkel olası koalisyon ortaklarına görüşme çağrısı yaptı. Koalisyon görüşmeleri Angela Merkel için zorlu ve çekişmeli olacak.
HABER MERKEZİ - Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, kardeş parti Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ile birlikte olası koalisyon ortaklarına hükümeti oluşturmak için görüşme çağrısında bulundu.
Merkel öncelikle Bavyera eyaletinde örgütlü kardeş parti Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer ile görüşecek. Daha sonra iki kardeş parti adına Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller Partisi ile görüşmeler yapılacak.
Merkel aynı çağrıyı seçimde ağır yenilgi alan ve muhalefete dönme kararı alan Sosyal Demokrat Parti'ye de (SPD) yaptı ancak erken seçim yönündeki spekülasyonlara kesin bir dille karşı çıktı.
'İSTİKRARLI BİR HÜKÜMETE İHTİYAÇ VAR'
Başbakan Merkel, bugün Berlin'de yaptığı açıklamada, muhalefete döneceklerini açıklayan Sosyal Semokratlar ile de görüşmelerde bulunmak istediğini özellikle vurguladı. Başbakan Merkel sosyal demokratların seçim akşamı büyük koalisyonu devam ettirmekten yana olmadıklarını açıkladıklarına işaret ederek, ancak buna rağmen sosyal demokratlar ile Merkel temas içinde kalınmasının doğru olacağını belirtti ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Yönetim Kurulu'nun da aynı görüşü paylaştığına işaret etti. "Almanya'nın istikrarlı, iyi bir hükümete ihtiyacı olduğunu" söyledi ama hükümeti oluşturma konusunda bir takvim vermedi.
Seçim sonuçları şimdiye kadar federal hükümet için hiç denenmemiş olan Hristiyan Birlik partileri ile Hür Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi'nin üçlü koalisyonunu mümkün kılıyor.
'MERKEL BAŞKASINI ARASIN'
Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Martin Schulz ise Merkel'in kendilerine yaptığı görüşme çağrısından sonra da büyük koalisyonu devam ettirme niyetinde olmadıklarını bugün bir kez daha vurguladı. Schulz, Merkel'e göndermede bulunarak "Beni telefonla aramak istiyorsa arayabilir. Ama bizi değil başkalarını ararsa zamanını daha iyi kullanmış olur" dedi.
Gazetecilerin "Üçlü koalisyon görüşmeleri başarısız kalırsa Sosyal Demokrat Parti Hristiyan Birlik partileri ile görüşür mü" şeklindeki sorusuna ise "Üçlü koalisyon görüşmeleri başarısız kalmayacaktır. Onun için böyle bir girişimimiz söz konusu olmaz" diye yanıt verdi ve ekledi: "Diyalog her zaman mümkün, ancak bizim görevimiz artık muhalefet yapmaktır".
OLASI KOALİSYON ÖNÜNDEKİ ZORLUKLAR
Hristiyan Birlik partileri ile Hür Demokratlar ve Yeşiller arasındaki olası koalisyona ilişkin de tüm bu partiler içinde çekinceler bulunuyor, hatta bunun mümkün olmadığına işaret eden partililer de bulunuyor.
Hür Demokrat Parti (FDP) lideri Christian Lindner bugün yaptığı açıklamada üçlü koalisyona yeşil ışık yaktı. Ancak bunun için siyasette hissedilir bir değişim olması gerektiğini belirtti. Die Welt gazetesinin haberine göre, Hür Demokratlar koalisyona çok kolay girmeyecekler ve en önemli talepleri arasında maliye bakanlığı var.
Yeşiller Partisi de üçlü koalisyona olumlu bakıyor. Partinin liste başı adaylarından Katrin-Göring Eckardt seçim kampanyalarında yaptıkları en önemli vaatlerin koalisyon sözleşmesine alınması gerektiğini söyledi ancak uzlaşmaya da hazır oldukları sinyali verdi.
Üçlü koalisyonun önündeki anlaşması zor başlıklar arasında iklim değişimi ve mülteciler konusu bulunuyor. Hristiyan Sosyal Birlik de (CSU) Almanya'ya gelecek mülteciler için bir üst sınır konulmasında ısrar ediyor. Bu konu Hristiyan birlik partileri arasında pürüz oluşturacak en önemli konu.
Öte yandan eğer sosyal demokratlar büyük koalisyon karşıtı tavırlarını sürdürecek olur ve üçlü koalisyon formülü de sonuç vermeyecek olursa Almanya'nın erken seçime gitmesinin de olası olduğuna dikkat çekiliyor. Başbakan Merkel ise erken seçim senaryosunu, seçmenin iradesini hiçe saymak anlamına geleceği için reddediyor ve "Seçmen bize bir görev verdiyse bunu uygulamaya koymakla yükümlüyüz" dedi.