Messi'nin vaftiz ettiği 'Denizlerin İkonu' metan gazı riski gölgesinde ilk yolculuğuna başladı

Messi'nin vaftiz ettiği 'Denizlerin İkonu' metan gazı riski gölgesinde ilk yolculuğuna başladı
Dünyanın en büyük kruvaziyeri olan 'Denizlerin İkonu' (Icon of the Seas) ilk seferi için Miami'den denize açıldı. Messi'nin vaftiz ettiği, Eyfel Kulesi'nden daha uzun olan gemi, LNG ile çalışması nedeniyle çevre örgütlerinin tepkisini çekti.

Artı Gerçek - Bugüne dek inşa edilen en büyük kruvaziyer gemisi "Icon of the Seas" (Denizlerin İkonu), metan gazı emisyonlarına dair eleştirilerin gölgesinde ilk yolculuğuna başladı. Küçük bir kasabanın nüfusuna denk sayıda yolcusu ile ABD'nin Miami limanından yola çıkan 365 metre uzunluğundaki gemi, Karayiplerde bir hafta sürecek yolculuğun ardından aynı limana dönecek. Royal Caribbean şirketinin işlettiği geminin ilk gezisine, 5 bin 600 yolcu ve 2 bin 350 personel katılıyor.

40 BİN GALON SU İÇEREN GÖL, BUZ PATENİ PİSTİ, 40 RESTORAN

Denizlerin İkonu, Finlandiya'nın Turku kentindeki bir tersanede 900 günde inşa edildi. 2 milyar dolara mal olan gemi, 365 metre uzunluğu ile Eyfel Kulesi'nin boyunu geçiyor. Tam kapasite ile 7 bin 600 yolcuyu ağırlayabilen gemi, 20 katlı. İçinde 17 metre yüksekliğe sahip bir şelale, biri 40 bin galon su içeren bir göl gibi tasarlanmış yedi yüzme havuzu, altı su kaydırağı, "denizlerin en büyüğü" olan bir buz pisti, bir atlı karınca, 40 tane restoran ve bar var. Ayrıca 16 kişilik bir orkestranın yanı sıra 50 ayrı müzisyen ile birçok komedyen de gemide çalışıyor.

MESSI VAFTİZ ETTİ

Titanic'ten beş kat daha büyük olan gemi, Inter Miami takımında oynayan Arjantinli ünlü futbolcu Lionel Messi tarafından "vaftiz edildi". Messi salı günü Miami Limanı'nda bir düğmeye basarak geminin pruvasına bir şişe şampanya gönderdi.

'LNG SİSTEMİNDEN METAN YAYILACAK'

Ancak geminin ilk seferi, likit gaz (LNG) ile çalışması nedeniyle çevrecilerin tepkisi eşliğinde başladı. Geminin işletmecisi ekoloji dostu olduğunu ileri sürse de, uzmanlar atmosfere zarar verecek miktarda metan gazının motorlardan sızabileceğini söylüyor. Yeni inşa edilecek kruzaviyer gemilerinde de LNG kullanılmaya başlanma ihtimali de bu endişeleri katlıyor.

Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi'nin (ICCT) Denizcilik Programı direktörü Bryan Comer, "Bu, yanlış yönde bir adım" dedi. LNG'nin denizcilik yakıtı olarak kullanılmasının MGO'ya (Marine Gas Oil) kıyasla yüzde 120 oranında daha fazla sera gazı emisyonuna yol açacağını söyleyen Comer, metanın karbondioksite kıyasla iklim krizi açısından çok daha tehlikeli olduğunu vurguladı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar