Milei'nin şok terapisi: Arjantin'de yoksulluk yüzde 52.9'a yükseldi

Milei'nin şok terapisi: Arjantin'de yoksulluk yüzde 52.9'a yükseldi
Arjantin'in sağcı Devlet Başkanı Javier Milei'nin aşırı kemer sıkma tedbirleri bütçe açığını azaltsa da, yoksulluğun son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına sebep oldu. Ülke nüfusunun yarıdan fazla artık yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Artı Gerçek - Kendisini 'anarko-kapitalist' olarak niteleyen ve solcu hükümetin popülist politikalarına karşı bir gündemle iktidara gelen Javier Milei'nin aşırı kemer sıkma politikaları, yoksulluk seviyesinde rekor getirdi. Yeni açıklanan resmi istatistiklere göre, Arjantin'in 46 milyonluk nüfusunun yarısından fazlası artık yoksul.

YEDİ YIL ÖNCE YÜZDE 26'YDI

Arjantin İstatistik Kurumu Indec'in açıklamasına göre, ülkede yoksulluk oranı, 2023'ün ikinci yarısında yüzde 41.7'den 52.9'a yükselerek son 20 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu veriler, Devlet Başkanı Milei'nin kemer sıkma tedbirleri ile bütçe açığını azaltma planının, halk için kısa vadede yol açtığı acı verici sonuçları ortaya koyuyor. Yorumcular, Arjantin'de yoksulluk oranının sadece yedi yıl önce yüzde 26 oranında olduğuna da dikkat çekiyor.

Milei, ekonomik kriz sarmalından çıkamayan ve enflasyonun yüzde 200'leri gördüğü ülkede, Peronist hükümetin birçok politikasını hedef alarak iktidara gelmişti. Aralıkta göreve başlamasından beri de, kendi deyimiyle 'şok terapi' uygulayarak pesoyu yüzde 50 oranında devalüe etti; devletin çocuklar için yaptığı yardımları ve ailelere gıda desteğini kesti. Aynı zamanda ulaşım, yakıt ve enerji alanlarında halka sağlanan teşvikleri kaldırdı, binlerce devlet memurunun işine son verdi, sendikaların düzenlediği kitlesel gösterilere rağmen işçi haklarını da geriletmeye çalıştı.

arjantin.jpg

SUÇU SOLCU HÜKÜMETLERE ATTILAR

Halk üzerinde ağır ekonomik baskı oluşturan bu politikalar enflasyonun yüzde 230'un üzerinde seyretmesini engelleyemezken, hükümet sözcüsü Manuel Adorni yoksulluk oranı konusunda önceki sol eğilimli hükümetleri sorumlu tuttu. Adorni, artan yoksulluğun "Arjantin'i senelerdir talihsizliğe ve yıkıma maruz bırakan popülizmin bir sonucu olduğunu" savundu; "Hükümete felaket bir durum miras kaldı; bir demokraside bir hükümetin devraldığı en kötü mirastı. Belki de bir hükümete tarihte kalan en kötü miraslardan biriydi" dedi.

Peronist muhalefet ise Milei'ye yüklendi. Milletvekili Victoria Tolosa Paz, hükümetin "durmak bilmeden kemer sıktığını", bu politikaların çalışan aileleri hırpaladığını vurguladı.

'DAHA AZ PARAYA İKİ KAT FAZLA ÇALIŞIYORUZ'

Buenos Aires'te yaşayan 53 yaşındaki Irma Casal da, Reuters ajansı ile söyleşisinde üç farklı işte çalışmasına rağmen geçinmekte zorlandığını anlattı. "Bu hükümet iktidara geldiğinden beri iş kaybı yaşandı" diyen Casal, "Daha az paraya iki kat fazla çalışıyoruz ve bunu yapmak zorundayız" tepkisini gösterdi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar