Netanyahu'dan Eritreli göçmenlere sınır dışı tehdidi: Tel Aviv'de 170 kişi yaralanmıştı

Netanyahu'dan Eritreli göçmenlere sınır dışı tehdidi: Tel Aviv'de 170 kişi yaralanmıştı
İsrail polisiyle Eritreli göçmenler arasında yaşanan çatışmaların ardından Başbakan Netanyahu 'kırmızı çizginin' aşıldığını savundu. Netanyahu kabineden ülkeye yasa dışı şekilde giren göçmenlerin toplu sınır dışına izin veren plan hazırlamasını istedi.

Artı Gerçek - İsrail, hafta sonu Tel Aviv'de çıkan çatışmalara karışan Eritreli sığınmacıların derhal sınır dışı edilmesi de dahil olmak üzere bir dizi adım atmayı düşünüyor. Kentteki Eritre büyükelçiliği yakınında Eritre rejimini destekleyen gruplar ile muhalifler arasında ayrıca İsrail polisi ile çıkan çatışmalarda yaklaşık 170 kişi yaralanmış, İsrail polisi eylemcilere gerçek mermiyle müdahale etmişti. Başbakan Binyamin Netanyahu ise "kırmızı çizginin" aşıldığını savunarak "yasadışı ajanlar" olarak tanımladığı tüm Afrikalı göçmenlerin ülkeden gönderilmesine yönelik yeni bir plan emrini verdi.

'KABİNEDEN EKSİKSİZ VE GÜNCELLENMİŞ BİR PLAN HAZIRLANMASINI İSTİYORUM'

Netanyahu haftalık kabine toplantısında yaptığı açıklamada, Afrika'dan İsrail'e gerçekleşen “kitlesel yasa dışı sızmanın”, İsrail'in “Yahudi ve demokratik bir devlet olarak geleceğine yönelik somut bir tehdit oluşturduğunu” iddia ederek “Dün yaşananlar kırmızı çizgiyi aştı. Bu kargaşa, dökülen kan, bunlar tahammül edemeyeceğimiz şeyler" dedi.

Onlarca Eritreli göstericiyi gerçek mermiyle yaralayan İsrail polisinin “düzeni sağlama çabasında” olduğunu savunan Netanyahu olaylarda yaralanan polis memurlarına şifa diledi. Protestolarda yer alanların yanı sıra ülkedeki az sayıdaki Afrikalı diğer göçmenleri de sınır dışı etme niyetinde olduklarını açıklayan İsrail Başbakanı “İsyancılara karşı, eyleme katılanların derhal sınır dışı edilmesi de dahil olmak üzere güçlü adımlar atmaya çalışıyoruz. İsrail devletinden ülkeye yasa dışı sızan geri kalan kişilerin de geri gönderilmesine yönelik eksiksiz ve güncellenmiş bir plan hazırlamasını istiyorum" dedi.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in İsrail'in "insan onuru ve özgürlüğüne ilişkin yarı anayasal temel yasasının" bir kısmını iptal ederek ülkeye yasadışı yollardan giren göçmenlerin toplu olarak sınır dışı edilmesini öngören bir yasa tasarısı sunmayı planladığı belirtiliyor.

NE OLMUŞTU?

İsrail’de yaşayan Eritreli yönetim karşıtı yüzlerce sığınmacı, dün Eritre Büyükelçiliği tarafından düzenlenen bir etkinliği protesto için sokağa çıktı. Eritreli göçmenlerin birbiriyle çatıştığı ve şiddet eylemlerine dönüşen protestolarına İsrail polisi, çok sert müdahale etmiş ve gaz bombası, tazyikli su, cop ve plastik merminin yanı sıra gerçek mermi kullanmıştı. Olaylarda 30'u polis 170 kişi yaralanmış, Eritreli 39 protestocu gözaltına alınmıştı.

Son dönemde Eritre'de Başkan Isaias Afwerki'nin yönetimi konusunda yaşanan bölünmeler diasporaya da sıçramış durumda. İsrail'in yanı sıra Avrupa ve Kuzey Amerika'daki Eritreli göçmenler arasında hükümet muhalifi ve destekçisi gruplar arasında çatışmalar yaşanıyor. Geçen ay Kanada'nın Toronto kentinde düzenlenen üç günlük Eritre kültür festivali, Eritre rejiminin destekçileri ve muhaliflerinin çatışmasının ardından iptal edilmişti.

İSRAİL'DEKİ AFRİKALI GÖÇMENLERİN TAMAMINA YAKINININ MÜLTECİLİK HAKLARI YOK

İsrail'de, çoğu yıllar önce Mısır'ın Sina Yarımadası'nı geçerek yasadışı yollardan gelen Eritre'den yaklaşık 18 bin sığınmacı olduğu tahmin ediliyor. Göçmenler, dünyanın en baskıcı ülkelerinden biri olan Eritre'deli tehlikeden, zulümden ve zorunlu askerlikten kaçtıklarını söylüyorlar. Bu kişilerin çoğu 2006-2007'den beri İsrail'de olmalarına ve anavatanlarına dönmeleri halinde karşı karşıya kalacakları tehlike, hukuki olarak tanınmasına rağmen, İsrail bu kişileri mülteci olarak tanımayı ve mülteci statüsü vermeyi reddediyor. Yapılan binlerce iltica başvurusu işleme alınmazken, bazıları ise yıllardır beklemede. Dünya genelinde Eritre ve Sudanlı sığınmacıların mülteci olarak tanınma oranları, Eritreliler için yaklaşık yüzde 90, Sudanlılar için yüzde 60 civarında. Ancak çoğu ülkenin aksine, İsrail'deki sığınmacıların mülteci statüsünde tanınma oranı yüzde 1 gibi çok düşük bir seviyede. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar