Papa Francis'in Paskalya konuşması: Bir kez daha Gazze'de derhal ateşkes çağrısı yapıyorum
Artı Gerçek - Katolik aleminin lideri Papa Francis, Hıristiyan takviminin en önemli günlerinden biri olan Paskalya Pazarı'nda yaptığı konuşmada Gazze'de derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.
Son dönemde sağlığı kötüleyen 87yaşındaki Papa, Aziz Petrus Meydanı'nda İsa peygamberin dirilişinin kutlandığı Paskalya ayinine başkanlık edip ardından Aziz Petrus Bazilikası'nın merkezi balkonundan "Urbi et Orbi" (şehre ve dünyaya) mesajını iletti.
Arjantinli Papa, konuşmasında, "Gazze'nin insani yardıma erişiminin sağlanması, 7 Ekim'de ele geçirilen rehinelerin derhal serbest bırakılması ve Gazze'de derhal ateşkes sağlanması için bir kez daha çağrıda bulunuyorum" dedi.
'NEDEN BU KADAR ÖLÜM?'
Francis, "Çocukların gözlerinde ne çok acı görüyoruz, o savaş bölgelerinde çocuklar gülümsemeyi unutmuşlar. Çocuklar gözleriyle soruyorlar bize: Neden? Neden bu kadar ölüm? Neden bu kadar yıkım?" sorularını yönelterek ekledi: "Savaş her zaman bir saçmalık ve bir yenilgidir."
Ukrayna, Suriye, Lübnan, Ermenistan-Azerbaycan, Haiti, Myanmar, Sudan, Sahel ve Afrika Boynuzu bölgeleri, Kongo ve Mozambik gibi diğer çatışma noktalarını da anan Papa, Düşüncelerim öncelikle İsrail, Filistin ve Ukrayna olmak üzere dünyada devam eden pek çok çatışmanın mağdurlarıyla" dedi.
'BARIŞ ASLA SİLAHLARLA YAPILMAZ'
"Silahların ve yeniden silahlanmanın mantığına teslim olunmaması" çağrısını dile getiren Cizvit Papa, "Barış asla silahlarla değil, uzatılmış eller ve açık kalplerle yapılır" vurgusunda bulundu.
Uluslararası hukuk ilkelerine saygı duyulmasını isteyen Francis, daha önce Kiev ile Batı'nın büyük tepkisini çeken Ukrayna'ya "beyaz bayrak" çağrısına değinmeden "Rusya ile Ukrayna arasında tüm esirlerin genel takasını ümit ediyorum" demekle yetindi.
BALKANLAR VE AZERBAYCAN-ERMENİSTAN ÇAĞRISI
14 yıldır uzun ve yıkıcı bir savaşın sonuçlarını yaşayan Suriye'yi unutmadığını, uzun süredir derin bir ekonomik ve sosyal krizden geçerken son dönemde İsrail ile sınırında gerginlikler yaşayan Lübnan'ı da düşündüğünü belirten Papa, şu çağrıları yaptı:
"Avrupa projesine entegrasyon yolunda önemli adımların atıldığı Batı Balkanlar'a özel bir düşünceyi dile getiriyorum: Etnik, kültürel ve mezhepsel farklılıklar bölünmeye yol açmamalı aksine tüm Avrupa ve dünya için bir zenginlik kaynağı haline gelmeli."
"Ermenistan ile Azerbaycan arasında görüşmeleri teşvik ediyorum ki, uluslararası toplumun desteğiyle diyaloğu sürdürebilsinler, yerinden edilenlere yardım etsinler, farklı mezheplerin ibadet yerlerine saygı göstersinler ve bir an önce nihai barış anlaşmasına ulaşsınlar."
Açlıktan ölenleri, göç etmek zorunda kalanları, istismar ve şiddet mağdurlarını unutmamaları gerektiği mesajını veren Francis, "her türden terör mağdurları" için teselli diledi. (BBC, Reuters, AA, Dış Haberler)