Pekin'de tarihi görüşme: İran-Suudi Arabistan anlaşması kağıda döküldü

İran ile Suudi Arabistan arasında Çin'in arabuluculuğu ile varıldığı açıklanan anlaşma için Pekin'de mutabakat imzalandı. İki ülkenin dışişleri bakanları, yedi yıl sonra ilk kez biraraya geldi. Anlaşma, Pekin'in Ortadoğu'da artan nüfuzunu da simgeliyor.

Pekin'de tarihi görüşme: İran-Suudi Arabistan anlaşması kağıda döküldü

Artı Gerçek - Bölgesel rakipler İran ile Suudi Arabistan arasında Çin'in sürpriz arabuluculuğu ile sağlanan uzlaşma somutlaştı. İki ülkenin dışişleri bakanları Pekin'de, diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesini öngören bir mutabakat imzaladı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Çinli mevkidaşları Çin Gang'ın arabuluculuğunda Pekin'de biraraya geldi. Görüşme, iki ülkenin dışişleri bakanları arasında yedi yıldan uzun süredir yapılan ilk resmi temas oldu.

İmzalanan mutabakat ise Çin'in geçen ay duyurduğu anlaşmada belirtildiği şekilde, iki ülkenin karşılıklı diplomatik temsilciliklerini iki ay içinde açmasını öngörüyor.

UÇAK SEFERLERİ KESİNLEŞMEDİ

Mutabakata göre iki ülke, karşılıklı uçuşların başlatılması, ikili ziyaretler ve vatandaşlarına vize verilmesi gibi alanlarda işbirliğini artırmanın yolları konusunda koordinasyona devam edecek. Ancak uçuşların yeniden başlatılması konusunda net bir karar açıklanmadı.

NE OLMUŞTU?

Ortadoğu'da yıllarca iki rakip kanadın lideri konumunda olan İran ve Suudi Arabistan'ın, 2016'dan bu yana diplomatik ilişkileri bulunmuyordu. Riyad yönetimi 2016'da Şii bir din adamını idam etmiş, bunun üzerine Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği protestocular tarafından basılmıştı. Suudi Arabistan büyükelçiliği boşaltırken, İranlı diplomatlardan da krallığı 48 saat içinde terk etmelerini istemişti. Sonrasında ilişkileri giderek bozulan iki ülke, Yemen'de de fiilen savaş halindeydi.

İran ile Suudi Arabistan arasındaki uzlaşmanın geçen ay sürpriz biçimde Çin'in arabuluculuğunda sağlanması dikkat çekmişti. Anlaşma, ABD'nin yıllarca ana arabulucu olarak görüldüğü Ortadoğu'da, Çin'in artan nüfuzunun bir yansıması olarak görülüyor. (DIŞ HABERLER)