Putin, Kim'in Kuzey Kore davetini kabul etti

Putin, Kim'in Kuzey Kore davetini kabul etti
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Rusya temasları sürüyor. Kuzey Kore resmi haber ajansı Kim'in dünkü zirvede Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin'e yaptığı Kuzey Kore davetini Rus liderin kabul ettiğini duyurdu. Rusya da davetin kabul edildiğini doğruladı.

Artı Gerçek - Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Rusya temasları sırasında Kuzey Kore'yi ziyaret etmeye davet etti. Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA Putin'in bu daveti kabul ettiğini duyurdu. Rusya da Putin'in daveti "memnuniyetle kabul ettiğini" açıkladı.

KCNA: PUTİN DAVETİ MEMNUNİYETLE KABUL ETTİ

Birbirlerini "yoldaş" olarak nitelendiren iki lider, 70 yaşındaki Putin'in 39 yaşındaki Kim'e Rusya'nın en modern uzay fırlatma tesisini gezdirmesinin ve savunma bakanlarıyla birlikte görüşmelerinin ardından çarşamba günü Rus şarabıyla dostluklarına kadeh kaldırmıştı.

KCNA, "Resepsiyonun sonunda Kim Jong-un Putin'i uygun bir zamanda Kuzey Kore'yi ziyaret etmeye nazikçe davet etti" dedi. KCNA, "Putin daveti memnuniyetle kabul etti ve Rusya-DPRK dostluğunun tarihini ve geleneğini değişmez bir şekilde ileriye taşıma iradesini bir kez daha teyit etti" dedi.

Kremlin de bugün yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un ülkesini ziyaret etme davetini "memnuniyetle kabul ettiğini" söyledi. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Ekim ayında Kuzey Kore'yi ziyaret edeceğini de doğruladı. Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya geniş çaplı saldırısını başlatmasından bu yana Putin nadiren yurt dışına seyahat ediyor.

KİM'İN TEMASLARI DEVAM EDİYOR

Putin, hala Rusya'da olan Kim Jong-un'un bugün Rusya'nın Komsomolsk-on-Amur kentindeki askeri ve sivil havacılık fabrikalarını ziyaret edeceğini ve Vladivostok'taki Rusya'nın Pasifik filosunu denetleyeceğini söyledi. Kim, Putin ile dün Rusya'nın Amur bölgesindeki Vostonçniy Uzay Üssü'nde görüşmüştü. Yeni üssün tesislerini gezen iki lider, "Angara" uzay roket kompleksi fırlatma aracının montaj atölyesi, "Soyuz-2" uzay aracının fırlatma kompleksi ve "Angara" aracı için yapım aşamasında olan fırlatma kompleksini incelemişti. Kim, Rusya'nın uzay gücü oluşturma konusundaki bugününü ve geleceğini kendi gözleriyle gördüğünü belirterek çok özel bir zamanda, uzay gücünün tam kalbinde, Rusya'da bir toplantı gerçekleştirdiklerini söylemişti. Kim ile müzakereleri "verimli" olarak nitelendiren Putin de bölgedeki durum ve ikili ilişkiler konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirtmişti.

RUSYA-KUZEY KORE DOSTLUĞU

Kuzey Kore Eylül 1948'de Sovyetler Birliği'nin desteğiyle kuruldu ve Moskova Soğuk Savaş boyunca on yıllarca ülkeyi destekledi, ancak 1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra destek azaldı. Son yıllarda Çin, Kim üzerinde en fazla etkiye sahip güç olarak görülse de Pyongyang yönetimi sık sık hem Moskova hem de Pekin ile ilişkilerini dengelemeye çalıştı. Putin 1999'da Boris Yeltsin'den görevi devraldıktan sonra Temmuz 2000'de Kim Jong-un'un babası Kim Jong-il ile görüşmek üzere Pyongyang'ı ziyaret etmişti.

Çarşamba günkü zirvede Putin'in Kuzey Kore'nin teknoloji konusundaki isteklerini yerine getirme konusunda ne kadar ileri gitmeye hazır olduğu belirsizdi. Ukrayna'daki şiddetli topçu savaşlarının ortasında Rusya top mermisi üretimini arttırdı ancak Kuzey Kore'den gelecek bir tedarik hattı Moskova'ya faydalı olabilir. Kuzey Kore'nin Sovyet dönemi silahlarıyla uyumlu büyük bir topçu mermisi ve roket stokuna ve bu tür mühimmat üretme geçmişine sahip olduğuna inanılıyor. Kremlin sözcüsü Dimitriy Peskov, Rusya'nın Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımları kaldırıp kaldıramayacağı sorusuna, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin sorumlu bir üyesi olmaya devam ettiğini söyledi. Ancak Peskov Moskova'nın "Kuzey Kore ile ilişkilerini kendi çıkarları doğrultusunda geliştireceğini de" sözlerine ekledi.

ABD VE MÜTTEFİKLERİ ENDİŞELİ

Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri için ise Kim ve Putin arasında gelişen dostluk endişe kaynağı. Washington Kuzey Kore'yi Rusya'ya silah sağlamakla suçluyor ancak herhangi bir teslimatın yapılıp yapılmadığı belli değil. Hem Rusya hem de Kuzey Kore bu iddiaları reddetti ancak savunma işbirliğini derinleştirme sözü verdiler.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Biden yönetiminin yeni silah anlaşmaları yapmaları halinde Rusya ve Kuzey Kore'ye ek yaptırımlar uygulamakta "tereddüt etmeyeceğini" söyledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de Kuzey Kore ile Rusya arasındaki artan savunma işbirliğinden "endişeli" olduklarını söyledi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesinin sonucunu tam bilmediklerini aktaran Kirby, Moskova'nın Pyongyang ile potansiyel silah anlaşması imzalamaya çalıştığını savundu. Kirby, "Daha önce İran ve Rusya arasında gelişen savunma ilişkisinde de dile getirdiğimiz gibi Kuzey Kore ve Rusya arasındaki gelişen savunma işbirliğine dair de endişelerimiz var" dedi. İki ülke arasındaki bu işbirliğiyle Kuzey Kore'nin askeri kapasitesini geliştirebileceğine dikkati çeken Kirby, iki ülkenin bir silah anlaşmasına varması halinde "bununla uygun bir şekilde ilgileneceklerini" söyledi. Kuzey ile ilişkilerden sorumlu Güney Kore Birleşme Bakanı Kim Young-ho, Pyongyang ve Moskova arasındaki askeri işbirliği ve olası silah ticareti konusunda "derin endişelerini" dile getirerek iki ülkenin "bir tür" askeri anlaşma peşinde koşmaya devam ettiklerini söyledi.

Rus diplomatlar ise ABD'nin zirveyi eleştirmesinin ikiyüzlülük olduğunu çünkü Washington'ın "kaos tohumları ektiğini" ve "dünyanın dört bir yanındaki müttefiklerine silah gönderdiğini" söyledi. Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov yaptığı açıklamada "ABD'nin bize nasıl yaşayacağımız konusunda ders vermeye hakkı yok" dedi. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar