Rojava Özerk Yönetimi'nden 'Suriye diyaloğu girişimi': Askeri eylemler dursun, Şam'da tüm siyasi güçlerle toplantı yapılsın

Rojava Özerk Yönetimi'nden 'Suriye diyaloğu girişimi': Askeri eylemler dursun, Şam'da tüm siyasi güçlerle toplantı yapılsın
Suriye diyaloğu girişimi başlatan, bunun için Suriye genelinde askeri eylemlerin durması çağrısı yapan Rojava, Şam’da tüm siyasi güçlerin katılımıyla toplantı talep ederken Suriye’nin egemenliğinin 'Türkiye'nin saldırılarına' karşı korunmasını da istedi.

Artı Gerçek - Kuzey ve Doğu Suriye (Rojava) Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY), Esad'ın devrilmesi sonrası Suriye'deki gelişmelerle ilgili Rakka’daki yönetim binası önünde bir basın açıklaması yaptı.

"Yeni ve birleşik bir Suriye inşa etmeyi amaçlayan Suriye diyaloğunu teşvik etmek" için girişim başlatan KDSDÖY, "Yapıcı ve kapsamlı ulusal diyalog başlatmak için Suriye'nin tüm topraklarındaki askeri operasyonların durdurulması" çağrısı yaptı.

"Başkent Şam’da Suriyeli tüm siyasi güçlerin katılımıyla toplantı" talep eden KDSDÖY, "Şam'daki siyasi liderlikle işbirliğinin tüm Suriyelilerin çıkarlarına hizmet edeceği ve mevcut zorluklara başarılı çözüm bulunmasını kolaylaştıracağını" dile getirdi.

'DEMOKRATİK İLKELERE DAYANAN, TÜM GRUPLARIN HAKLARINI GARANTİ EDEN'

Arap ülkeleri ve uluslararası müttefikleri, "Suriye halkını tüm toplulukları kapsayarak desteklemede oynadıkları olumlu rol için" takdir eden KDSDÖY, "demokratik ilkelere dayanan ve kapsamlı ulusal diyaloğun önünü açan, tüm grupların haklarını garanti altına alan yeni bir Suriye kurmak için sürekli desteğe ihtiyaç duyulduğunu" belirtti.

'ORTAK ULUSAL ÇIKARLARI HER ŞEYİN ÜSTÜNDE TUTALIM'

"Suriye’nin içinde bulunduğu yıkımın ardından, dışlama ve inkar politikalarının son bulması ve tüm siyasi güçlerin halkın beklentilerine uygun şekilde yeni Suriye’nin inşasında sorumluluk alması" çağrısı yapılan açıklamada, tüm Suriyeli taraflar, “birbirleriyle olan ilişkilerini gözden geçirmeye” ve “ortak ulusal çıkarları her şeyin üstünde tutmaya” davet edildi.

10 MADDELİ BİLDİRİ

Tüm bileşenlerin haklarının demokratik esaslar üzerinden garantiye alınması, Suriyeliler arası diyaloğa her bileşenin katılımı çağrısı yapan KDSDÖY, 10 maddeli bildiriyle tüm Suriyeli güçleri şu hususlar temelinde çalışmaya davet etti:

"1) Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunması, işgalci Türkiye devleti ve çetelerinin saldırılarına karşı da korunması.

2) Suriye toprakları genelinde askeri eylemlerin durdurulması, inşa için genel ulusal diyaloğa geçilmesi.

3) Suriyeliler arasında hoşgörü tutumu sergilenmesi, nefret ve ihanet söylemlerinden uzak durulması, tüm bileşen ve renklerin Suriye’nin zenginliği olarak demokratik esaslar temelinde adilane şekilde korunması.

4) Geçiş sürecinde görüşlerin ortaklaşması için Şam’da Suriyeli tüm siyasi güçlerin katılımıyla olağanüstü bir toplantı gerçekleştirilmesi.

KADINLARIN KATILIMINA, SURİYE MOZAİĞİNİN KORUNMASINA VURGU

5) Siyasi sürece kadınların aktif katılımının sağlanması.

6) Tüm Suriye halkına ait olan Suriye’nin doğal kaynakları ve servetinin, bütün Suriye bölgelerine adil şekilde paylaştırılması.

7) Yerlerinden zorla göç ettirilen yerel ve kadim halkların dönüşü için garanti verilmesi, kültürel mirasların korunması, demografi değiştirme politikalarının son bulması.

8) İşgalciliğin son bulması, Suriye halkının kendi kaderini kendisinin tayin etmesi, iyi komşuluk ilişkileri yöntemlerinin uygulanması.

'SURİYE’NİN İÇİŞLERİNE MÜDAHALENİN ÖNÜNE GEÇME TEMELİNDE'

9) Suriye’de yaşanan gelişmelerle beraber IŞİD’in tekrar ortaya çıkmaması için teröre karşı savaşımızı sürdüreceğimizi vurguluyoruz. Bu mücadele, Suriye Demokratik Güçleri ve Uluslararası Koalisyon’un ortaklığında yürütülecek.

10) Arap devletleri, Birleşmiş Milletler, Uluslararası Koalisyon ve tüm uluslararası güçleri, Suriye için yapıcı aktif rol oynamaya davet ediyoruz. Suriye bileşenlerinin görüşlerini ortaklaştırmaya, Suriye halkına destek olmaya ve bu süreçte danışma ortamı açmak için aktif ve yapıcı rol oynamaya çağırıyoruz. Bu rolün de Suriye’nin güvenliğini koruma ve içişlerine müdahalenin önüne geçilmesi temelinde olması gerektiğini belirtiyoruz." (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar