Rusya'dan 'dörtlü format' açıklaması: Suriye ve Türkiye dışişleri bakanları görüşmesine İran da katılacak

Moskova, Türkiye ile Suriye'yi 'barıştırma' sürecinde dışişleri bakanlarını biraraya getirme çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Buna göre, İran dışişleri bakanının da katılacağı 'dörtlü format' üzerinde görüşmeler yürütülüyor.

Rusya'dan 'dörtlü format' açıklaması: Suriye ve Türkiye dışişleri bakanları görüşmesine İran da katılacak

Artı Gerçek - Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Türkiye ile Suriye dışişleri bakanları arasında bir görüşme gerçekleştirmek için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Bogdanov, görüşmeye İran dışişleri bakanının da katılmasının planlandığını söyledi.

Maraş merkezli depremlerden önce, Ankara'da en öne çıkan dış politika gelişmelerinden biri, Rusya'nın girişimiyle Suriye ile başlatılan normalleşme süreciydi. İki ülkenin istihbarat başkanlarının ve savunma bakanlarının Rus mevkidaşlarının da katıldığı görüşmelerde biraraya gelmesi sonrasında, dışişleri bakanları arasında da bir görüşme planlandığı açıklanmıştı. Öte yandan, Suriye'nin en yakın bölgesel müttefiki ve Astana sürecinin tarafı olan İran'ın, bu görüşmelerin dışında bırakılmaktan rahatsız olduğu iddia ediliyordu.

'GÜNDEMDE DÖRTLÜ FORMAT VAR'

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov ise TASS ajansı ile söyleşisinde, İran'ın da katılacağı bir dışişleri bakanları görüşmesinin gündeme alındığını söyledi. Bogdanov, "Şu an gündemde, dörtlü format çerçevesinde dışişleri bakanları görüşmesinin organize edilmesi var. Bunun şekli ve şartları üzerinde çalışılıyor" dedi.

ASTANA FORMATINI İŞARET ETTİ

Bogdanov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un "Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkileri normalleştirme adına yapılacak yeni görüşmelere İran'ın da katılmasını desteklediğini" belirterek, "Böyle bir durum, Astana sürecinin bir parçası olarak inşa edilen potansiyelden faydalanmayı mümkün kılacak, ki Astana sürecinin etkili olduğu kanıtlandı" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Rusya, Suriye ve Türkiye'nin savunma bakanları, 28 Aralık 2022 gününde Moskova'da biraraya gelmişti. Şam yönetiminin görüşmelerin ilerletilmesi için Türkiye'ye askerlerini çekme çağrısı yaptığı, Ankara'nın bunu ancak "siyasi çözüm" bulunmasından sonra gündemine alacağını söylediği öne sürülmüştü. Rusya'nın arabuluculuğunda, tarafların öncelikle Lazkiye'den Halep'e uzanan stratejik M4 karayolunun açılması üzerinde çalışma kararı aldığı belirtilmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile olası bir ikili görüşme hakkında, sürecin ilerlediğini, savunma bakanlarının ardından dışişleri bakanlarının görüşmesinin planlandığını söylemişti. (DIŞ HABERLER)