Rusya'nın Ukrayna işgali 3. Dünya Savaşı'na dönüşür mü?
BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner, Rusya-Ukrayna savaşının daha geniş bir savaşa dönüşme ihtimalinin hangi kriterlere bağlı olduğunu yazdı.
Hemen kritik soruyu sorarak başlayalım: 3. Dünya Savaşı'nın başlangıcına mı tanık oluyoruz? Şu anda pek çok insan Kremlin'in Ukrayna konusundaki eylemlerinin ışığında, haklı bir şekilde bu soruyu soruyor. Kremlin'in eylem ve söylemleri, Batı'dan gelen bir kınama ve yaptırım bombardımanını tetikledi.
Bu sorunun yanıtı hayır. Rusya-Ukrayna sınırındaki durum ne kadar kötü olursa olsun şu anda NATO ile Rusya arasında doğrudan bir askeri çatışmayı başlatacak seviyede değil.
.....
ABD Başkanı Joe Biden bu ayın başlarında, "Amerikalılar ve Ruslar birbirlerine ateş ediyorsa bu bir dünya savaşıdır" dedi ve hiçbir koşulda Ukrayna'ya Amerikan askerlerinin konuşlandırılmayacağını söyledi.
.....
Sadece Başkan Putin ve güvendiği yakın çevresi, birliklerini Ukrayna'nın ne kadar içlerine göndermeyi planladığını biliyor.
Rusya'nın potansiyel işgal gücü sınırlarda yığılmaya devam ettiği sürece Ukrayna'nın başkenti Kiev ve diğer şehirleri de saldırılara karşı güvende olmayacak.
Ancak NATO ve Batı için mutlak kırmızı çizgi, Rusya'nın bir NATO üyesi ülkeyi tehdit etmesi.
NATO'nun 5. maddesi uyarınca Batı'nın askeri ittifakının tümü, askeri saldırıya uğrayan herhangi bir üye devleti savunmak zorunda.
Ukrayna NATO üyesi değil ama pakta katılmak istediğini açıklamıştı. Bu, Putin'in engellemeye kararlı olduğu bir girişim.
Sovyet döneminde Moskova'nın yörüngesindeki Estonya, Letonya, Litvanya veya Polonya gibi Doğu Avrupa ülkelerinin hepsi artık NATO üyesi.
Rus kuvvetlerinin Ukrayna'da kalmayacağı ve bunun yerine Baltık'taki etnik Rus azınlıkların "yardımına gelmek" ve bu bölgeleri de işgal etmek için bunu bir bahane olarak kullanacağı konusunda belirgin bir endişe var.
Bu nedenle NATO son dönemde Doğu Avrupalı üyelerine caydırıcı önlem olarak takviye kuvvetler gönderdi.
'BÜYÜK BİR SAVAŞA DÖNÜŞMESİ İÇİN HİÇBİR NEDEN YOK'
Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışma olmadığı sürece bu krizin, ne kadar kötü olursa olsun, büyük çaplı bir dünya savaşına dönüşmesi için hiçbir neden yok.
Rusya ve Amerika'nın toplamda 8 binden fazla konuşlandırılabilir nükleer savaş başlığı olduğunu unutmayalım. Bu nedenle risk seviyesi olağanüstü yüksek. Soğuk Savaş döneminin Karşılıklı Garantili İmha anlamındaki (mutually assured distruction - MAD) özdeyişi hâlâ geçerli.
Geçen hafta salı günü üst düzey bir İngiliz askeri kaynağı, "Putin NATO'ya saldırmak üzere değil. O sadece Ukrayna'yı Belarus gibi bir uydu devlete dönüştürmek istiyor." dedi.
YAZININ TAMAMINI LİNKE TIKLAYARAK OKUYABİLİRSİNİZ.