Sudan'da ateşkes ilanına rağmen çatışmalar sürüyor

Sudan'da dün akşam üç günlük insani ateşkese uyacaklarını açıklayan ordu ile paramiliter güç HDK arasında çatışmaların sürdüğü belirtiliyor. Birçok ülke vatandaşlarının ülkeden tahliyesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Sudan'da ateşkes ilanına rağmen çatışmalar sürüyor

Artı Gerçek - Sudan'da ordu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalar bir haftayı geride bıraktı. HDK, Ramazan Bayramı'nın ilk gününden itibaren 72 saatlik "insani" ateşkes uygulayacaklarını açıklamış, ordu da dün akşam saatlerinde uluslararası çevrelerin ateşkes çağrısına uyacağını duyurmuştu.

Ancak Reuters haber ajansı ateşkes ilanına rağmen tarafların başkent Hartum'da çatıştığını duyurdu. Ajansa konuşan bir görgü tanığı Hartum'da cuma günü geç saatlerde topçu ateşinin devam ettiğini, ancak günün erken saatlerine göre yoğunluğunun daha az olduğunu söyledi.

AFP haber ajansı da cumartesi sabahı itibarıyla Hartum'da çatışmaların sürdüğünü duyurdu.

ORDU İNSANİ ATEŞKESE BAĞLI KALACAĞIZ DEMİŞTİ

Ordudan yapılan ilk açıklamada, "Silahlı kuvvetler, isyancıların ateşkesin tüm gereklerine uymasını ve ateşkese engel olacak her türlü askeri hareketi durdurmasını umuyor" dedi. Daha sonra yapılan açıklamada da "HDK'nin ateşkes ilan ettikten sonra farklı bölgelerde yaptığını tüm ihlallere rağmen vatandaşların sıkıntılarını hafifletmek için insani ateşkese bağlı kalacağız. Kararlılık ve meydan okuma aşamasındayız. Başkent Hartum'daki isyancı grupların bulundukları bölgelerde kademeli olarak taranması ve temizlenmesi aşamasına geçtik" ifadesi kullanıldı.

Ordu komutanı Orgeneral Abdülfettah Burhan devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, ülkesinin bu sıkıntıları aşacağını ve bundan "daha güçlü" çıkacağını söyledi. Burhan "Tek ordu, tek millet sloganını gerçekleştiriyoruz. Ülkenin güvenliğini ve birliğini koruyacak ve sivil yönetime güvenli bir geçişi sağlayacak şekilde, bilgelik ve güçle bu çetin sınavın üstesinden geleceğiz" dedi.

HDK: HAVALİMANLARINI KISMEN AÇMAYA HAZIRIZ

HDK ise cuma günü yaptığı açıklamada, diğer ülkelerin vatandaşlarını tahliye edebilmesi için Sudan'ın tüm havalimanlarını kısmen hava trafiğine açmaya hazır olduğunu duyurdu. Açıklamada, "Hızlı Destek Güçleri, yabancı çalışanların ve diplomatları ülkeyi güvenli bir şekilde terk etmelerini sağlayabilecek tüm tesisleri işbirliğine, koordine etmeye ve sağlamaya tam hazır olduklarını teyit ediyor" dedi. Ancak HDK'nin Sudan'daki havaalanlarını ne ölçüde kontrol ettiği net değil.

Birleşmiş Milletler, ABD, İngiltere, Japonya, İsviçre, Güney Kore, İsveç ve İspanya, yaklaşık bir haftalık şiddet olaylarının ardından personelini ülkeden çıkarmaya çalıştıklarını veya bunun hazırlığını yaptığını duyurdu.

DAGALU, GUTERRES iLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan'daki tarafları ateşkese uymaya çağırdı. Blinken Sudan'ın askeri ve sivil liderliğinin, ülkenin daha fazla zarar görmesini önlemek için acilen sürdürülebilir bir ateşkes müzakerelerine başlaması gerektiğini söyledi. ABD ayrıca bir vatandaşının Sudan'da öldürüldüğünü açıkladı.

HDK lideri Muhammed Hamdan Dagalu ise cumartesi günü erken saatlerde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten bir telefon aldığını söyledi. Dagalu resmi Facebook hesabındaki gönderisinde, "Karşılıklı tam bir ateşkese bağlı kalmanın ve başta BM personeli ile bölgesel ve uluslararası kuruluşlar olmak üzere insani yardım ve sağlık çalışanları için koruma sağlamanın gerekliliğini vurguladıklarını" söyledi.

NE OLMUŞTU?

Sudan'da Ömer el Beşir'in devrilmesinin ardından 2021'de beraber darbe yarak iktidara gelen geçici askeri konseyin (Egemenlik Konseyi) lideri ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdülfettah Burhan ile Egemenlik Konseyi'nin başkan yardımcısı ve aynı zamanda Hızlı Destek Kuvvetleri'nin lideri Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu arasındaki güç mücadelesi çatışmaların başlamasına yol açmıştı.

Tartışma Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda yaşanıyordu. Ordu çatışmaların ardından HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başkent Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan'da bu yana çatışmalarda en az 413 kişinin öldüğünü, 3 bin 551 kişinin de yaralandığını açıklamıştı. İki tarafta ilk önce kendisine saldırı olduğu iddia ediyor. (DIŞ HABERLER)