Suriye Afrin konusunda BM'yi göreve çağırdı
Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Afrin'e yönelik askeri harekatının BM sözleşmesinin 51. maddesi kapsamında ‘kendini savunma’ niteliği taşıdığı iddiasının doğru olmadığını söyledi.
HABER MERKEZİ - Suriye Dışişleri Bakanlığı, TSK ve ÖSO'nun Afrin'e yönelik askeri harekatına ilişkin Türkiye'nin "kendini savunma" gerekçesinin doğru olmadığı konusunda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi Başkanı'na 2 mektup gönderdi.
Suriye Arap Haber Ajansı SANA'da yer alan habere göre, BM ve BMGK’nin arşivlerinde resmi bir belge niteliği taşıyan mektubunda bakanlık; Türkiye'nin Afrin'e saldırılarının BM sözleşmesinin 51. maddesi kapsamında ‘kendini savunma’ niteliği taşıdığını iddia etmekle kimseyi kandıramayacağını ve ikna edemeyeceğini belirtti.
Türkiye'nin, Suriye ve halkına karşı saldırılarını BMGK’nin 1373, 1624, 1170, 1178 sayılı kararlarına istinaden aklamaya çalışmasının kesinlikle kabul edilemez olduğunun altını çizen bakanlık; bu kararların hiç birinin hiçbir taraf ya da ülkeye egemen ve bağımsız devletlere karşı saldırma ya da bu devletlerin topraklarında 'terörle mücadele' bahanesi altında askeri operasyonlar düzenleme hak veya yetkisi vermediğine vurgu yaptı.
Bakanlık, Türkiye'nin Suriye’nin kuzeyi Afrin'e yönelik askeri harekatının, Suriye’nin egemenliği, toprak bütünlüğü ve halkına açık bir saldırı olduğunu, BM misakı ve tüm uluslar arası kanun ve kararlara da tamamen aykırı olduğunun altını çizdi.
'SURİYE HÜKÜMETİNİN AÇIK ONAYI OLMADAN SURİYE TOPRAKLARINDA OLAN GÜÇLER İŞGALCİDİR'
Suriye topraklarının herhangi bir yerinde Suriye hükümetinin açık onay ve izni olmaksızın bulunan yabancı güçlerin kelimenin tam anlamıyla saldırı ve işgal niteliği taşıdığını bir kez daha vurgulayan bakanlık; bu güçlere karşı da bu temelde karşı koyulacağının altını çizdi.
Bakanlık Suriye’nin, herhangi bir devletin ya da tarafın asılsız bahanelerle BM ve BMGK kararlarını öne sürüp bu karar ve sözleşmeleri ihlal etmesine izin vermemesini talep ederken bu konuda BM ve BMGK’yi göreve çağırdı.
Kimi tarafların BM sözleşmesi ve BMGK kararlarını kendi planları ve ajandalarına göre yorumlayıp çarpıttıklarına dikkat çeken bakanlık; BM ve BMGK’nin buna izin vermemeleri gerektiğinin altını çizdi.