Suriyeli vekil: Esad'la görüşmenin Erdoğan'a seçimde yarayıp yaramayacağını düşünmeliyiz

Suriye Devlet Başkanı Esad'a yakınlığıyla tanınan Baas vekili Nabil Toumeh, Şam-Ankara hattındaki temasları yorumladı. Türkiye'de seçimlerin yaklaştığına dikkat çeken Toumeh, olası Esad-Erdoğan görüşmesinin bu bağlamda görülmesi gerektiğini söyledi.

Suriyeli vekil: Esad'la görüşmenin Erdoğan'a seçimde yarayıp yaramayacağını düşünmeliyiz

Artı Gerçek - Suriye ve Türkiye'nin savunma bakanlarının Moskova'da görüşmesinin ardından gözler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında bir görüşme yapılma ihtimaline çevrildi. Esad'a yakınlığıyla tanınan Baas Partisi Milletvekili Nabil Toumeh, "Suriye olarak biz, böyle bir adımın Erdoğan'a seçimlerden önce yarayıp yaramayacağını düşünmeliyiz" dedi.

Toumeh, United World International adlı haber sitesi ile söyleşisinde, "Esad, Erdoğan ve Putin'le üçlü görüşmeyi reddetti" iddiası hakkında "Cumhurbaşkanlığı bu konuda resmi olarak bir açıklama yapmadı. Medyada ortaya çıkan şey tamamen bir spekülasyondu" dedi.

'SEÇİMLERDEN ÖNCE VEYA SONRA OLABİLİR'

"Toplantının ne zaman gerçekleşmesini bekliyorsunuz?" sorusuna ise "Türkiye 2023 yılında oldukça karmaşık bir siyasi ortama sahip. Özellikle yaklaşan başkanlık seçimleri bunun bir unsuru" yanıtını vererek şöyle devam etti:

"Suriye olarak bizim, böyle bir adımın Erdoğan'a seçimlerden önce yarayıp yaramayacağını düşünmeliyiz. Ayrıca bu görüşme Suriye'ye yönelik haksız yaptırımların hafifletilmesine yol açacak mı? Ülkeye yönelik ekonomik, siyasi ve sosyal ablukanın bir kısmının kaldırılmasına katkı sağlayacak mı? Bunların dikkate alınması gerekir. Bu çerçevede toplantı seçimlerden önce veya sonra olabilir."

DEVLET TELEVİZYONU ŞAM'IN ŞARTLARINI HATIRLATTI

BBC İzleme Servisi'nin aktardığına göre de, savunma bakanlarının Moskova görüşmesinden sonra Suriye devlet televizyonu El İhbariye ve Şam yanlısı medya kuruluşları Suriye’nin Türkiye ile tekrar yakınlaşmak için şart koştuğu maddeleri hatırlattı.

Bu basın kuruluşlarına göre bu maddeler, “Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duyulması, terörizmle mücadele, yasa dışı yabancı işgalinin sona erdirilmesi, Suriye’ye yönelik herhangi bir bölücü hareketin kategorik olarak reddedilmesi ve Türkiye’nin sözlerini hareketleriyle desteklemesi” olarak sıralandı.

Programda konuşan siyaset uzmanı Hasan Hasan da, “Suriye hükümetinin Türkiye’yi işgalci olarak gördüğünü, Türkiye’nin Suriye’ye teröristlerin girmesine yol açtığını” söyledi. Suriye'deki çatışmaların, "Türkiye’nin dahil olması sonucunda" savaşa dönüştüğü görüşünü paylaştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, önceki gün Moskova’da Suriyeli mevkidaşı Ali Mahmud Abbas ile görüşmüştü. Rusya'nın arabuluculuğunda yapılan toplantıya iki ülkenin istihbarat başkanlarının yanı sıra Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da katılmıştı. (HABER MERKEZİ)