Suudi Arabistan ile Baykar arasında İHA imalatını yerlileştirme anlaşması
Artı Gerçek -Suudi Kraliyet ailesine muhalif Suudi-ABD vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda vahşice öldürülmesi hakkında Türkiye'de açılan davanın 2022'de Riyad yönetimine devredilerek fiilen kapatılmasının ardından iki ülke arasında başlayan yakınlaşma, savunma sanayi alanında yapılan çeşitli anlaşmalarla sürüyor.
Son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Türk savunma firması Baykar Tech ile devlete ait Suudi Arabistan Askeri Sanayi'nin (SAMI), krallık topraklarındaki insansız hava araçlarının (İHA) üretimini yerlileştirmek için yeni bir stratejik bir anlaşma imzaladı. Açıklama, eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X üzerinden geldi. Suudi şirket, Baykar ile anlaşmanın “SAMI’nin ulusal savunma sanayisini destekleme ve yerel kabiliyetleri güçlendirmedeki rolünü arttıracağını” söyledi.
ASELSAN VE ROKETSAN DA SUUDİ ŞİRKET İLE MUTABAKAT ANLAŞMASI YAPTI
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde Riyad'da İHA İmalatı Yerlileştirme Anlaşması İmza Töreni de düzenlendi. Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre törende Baykar, ASELSAN ve Roketsan, Suudi Arabistan'daki şirketlerle yeni anlaşmalar yaptı. Baykar'ın Suudi Arabistan Askeri Sanayisi (SAMI) ile yerel üretim ve teknoloji transferi, ASELSAN ve Roketsan da sahip oldukları yetenekler doğrultusunda ülkede teknolojiyi yerelleştirmeye yönelik çalışmalar yürüten NCMS şirketi ile mutabakat anlaşmaları imzaladığı duyuruldu. Törene Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Suudi Arabistan'dan üst düzey devlet yöneticileri ve şirket yetkilileri ayrıca Baykar, Genel Müdürü Haluk Bayraktar, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ve Roketsan Genel Müdürü Murat da katıldı.
TEMMUZ AYINDA RİYAD'IN BAYKAR'DAN İHA SATIN ALDIĞI DUYRULMUŞTU
Temmuz ayında Suudi Arabistan, Baykar ile AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ihracatı ve işbirliği sözleşmesi imzalamıştı. Bu imza, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracatı sözleşmesi olarak kayıtlara geçmişti.
Ankara'nın, derinleşen ekonomik krizin gölgesinde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkileri onarmak için diplomatik çaba başlattığı 2021'den bu yana Körfez'den gelen yatırımlar ve finansman,Türkiye ekonomisi ve döviz rezervleri üzerindeki baskının hafifletilmesine yardımcı olmuştu. (DIŞ HABERLER)
Endonezya Türkiye'den 300 milyon dolar değerinde İHA satın aldı
Erdoğan'ın Körfez turu: Suudi Arabistan Türkiye'den İHA satın aldı