The Guardian: Britanya Kralı 3. Charles, ölen vatandaşların mal varlığından gizlice kazanç sağlıyor

The Guardian: Britanya Kralı 3. Charles, ölen vatandaşların mal varlığından gizlice kazanç sağlıyor
The Guardian gazetesi, kuzeybatı İngiltere'deki binlerce insanın mal varlıklarının arkaik gelenekler uyarınca kralın mülkiyet imparatorluğunu geliştirmek için kullanıldığını duyurdu.

Artı Gerçek - Birleşik Krallık'ta (Büyük Britanya) saraylılar yerine halka gitmesi gerektiği yüzyıllardır tartışılan iki dükalığın geliri yeniden gündeme geldi. Kraliyet ailesinin Britanya'nın İngiltere bölgesinde devasa emlak portföylerini yöneten Lancaster ve Cornwall dükalıklarından elde ettiği gelirle ilgili araştırmalarını sürdüren The Guardian gazetesi, bu kez "Kral, İngiltere'nin kuzeybatısındaki binlerce insanın ölümünden kâr sağlıyor, kamuoyundan gizlenen şekilde, ölenlerin mal varlıkları kraliyetin ticari mülkiyet imparatorluğunu geliştirmek için kullanılıyor" haberini yaptı.

Dükalıklar tarım arazileri, Ortaçağ kaleleri, oteller, ofisler, mağazalar ve Londra'nın en iyi lüks gayrimenkullerinden bazılarının idaresinden sorumlu, profesyonelce yönetilen emlak imparatorlukları olarak faaliyet gösteriyor.

652 milyon sterlin değer biçilen Lancaster Dükalığı'nın kârı, otomatik olarak tahtta kim varsa ona geçiyor. Halihazırda Kral 3. Charles, Lancaster Dükü unvanını taşıyor. 1 milyar sterlin değer biçilen Cornwall Dükalığı'nın kârı ise otomatik olarak tahtın erkek varisine gidiyor. Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünün ardından Kral 3. Charles'ın tahta oturmasından beri, bu mülkten elde edilen kâr Charles'ın büyük oğlu Prens William'a gidiyor. Bu da onu bir milyarder ve İngiltere'deki en büyük toprak sahiplerinden biri yapıyor.

VASİYET YA DA VARİS BIRAKMAYANLARIN MALINA KONULUYOR

The Guardian'ın son haberine göre Manchester, Liverpool, Preston ve Burnley gibi kentleri kısmen ya da tamamen içine alan Lancaster Dükalığı'nda vasiyet ya da varis bırakmadan ölenlerin mallarının, hükümdarlık hazinesine aktarılmasından sonra bölgenin gelişmesi için çalışan vakıflara bağışlanması gerekiyor.

Ancak The Guardian, son 10 yıldır yaklaşık 61 milyon sterlin (yaklaşık 2.2 milyar lira) değerindeki miras mallarının toplandığı dükalıkta bu miktarın yalnızca yüzde 15'inin hayır kurumlarına aktarıldığını duyurdu.

Gazetenin ulaştığı belgelere göre vergilerin çoğundan muaf Lancaster Dükalığı, sözkonusu 61 milyon sterlini bugün konaklama, müze, konut ya da turistik tesis olarak kullanılan, gelir getiren yapıların restorasyonu için kullandı.

Gelir getiren yapıların restorasyonunun kamuya fayda sağladığı için yapıldığı iddia edilse de, konuya ilişkin düzenlemeleri yapan SA9 isimli kararnameye göre bu yapıların kamu kaynaklarıyla restorasyonuna sınırlama getirilmiş bulunuyor.

Habere göre kararnamede ölenlerden kalan mirasın kullanımına ilişkin net açıklama bulunmamakla birlikte restorasyonlarda kararnamenin öngördüğü sınırların dışına çıkılmış durumda.

Hükümdarlık hazinesine Cornwall Dükalığı yıllık 21 milyon sterlin (yaklaşık 764 milyar lira), Lancaster Dükalığı, yıllık 24 milyon sterlin (yaklaşık 872 milyar lira) gelir getiriyor.

Britanya kraliyet ailesinin devasa serveti, kısmen kamuoyundan gizlendiğinden uzmanların derin araştırmalarıyla bile tam hesaplanamıyor. (AA, The Guardian, Dış Haberler)

Öne Çıkanlar