Türkiye, 13 yıl sonra ilk kez Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi'ne katılacak

Türkiye, 13 yıl sonra ilk kez Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi'ne katılacak
Son yıllarda Ankara'nın Arap devletlerinin içişlerine müdahalesini kınayan ve buna karşı komite bile kuran Arap Birliği, 2011'den sonra ilk kez Türkiye'yi toplantıya çağırdı. Fidan yarın Kahire'de Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi'ne hitap edecek.

Artı Gerçek - Mısır'ın evsahipliğini yapacağı yarınki Arap Birliği (Ligi) dışişleri bakanları toplantısı 13 yıl aradan sonra Türkiye'nin katılımına sahne olacak.

Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ile Arap İsyanları döneminde kopardığı ilişkileri onaran, nisanda 12 yıl aradan sonra Irak'ı ziyaret eden, Suriye ile normalleşme çağrıları yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Ankara'da Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'yi "değerli kardeşim" diye hitap ederek ağırlamıştı.

'İLİŞKİLERİN İYİLEŞMESİNİN GÖSTERGESİ'

Ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Kahire'de düzenlenecek Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi'ne davet edildiğini duyuran Ankara'dan diplomatik kaynaklar, bunun Türkiye'nin Arap Birliği üyeleriyle ilişkilerini iyileştirmesinin ve bölgesel rolüne "ilginin artmasının" yansıması olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Fidan'ın davet üzerine toplantının açılış oturumunda Türkiye-Arap Birliği ilişkilerinin yanısıra başta Gazze olmak üzere bölgesel meselelere değinen bir hitapta bulunacağı belirtildi.

Türkiye'nin Arap Birliği toplantısına katıldığı son sefer olan Eylül 2011'de dönemin başbakanı Erdoğan, Kahire'de bakanlara hitap etmişti.

BÖLGESEL SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİNDEN EKONOMİK İLİŞKİLERE

Ankara'nın Arap Birliği ile kurumsal bağları ve eşgüdümü artırmak istediğini belirten diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin Arap Birliği üyeleriyle olan bağlarının mevcut bölgesel sorunlara çözüm bulunmasına ve somut işbirliklerinin teşvik edilmesine yardımcı olabileceğini dile getirdi.

Ankara ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) arasında yıl sonuna kadar serbest ticaret anlaşmasına varılması konusunda müzakereler sürüyor.

Erdoğan, önceki günkü konuşmasında, "İsrail yayılmacılığı tehdidine" karşı İslam ülkelerinin ittifak kurması çağrısında bulundu. Öncesinde Gazze Savaşı'na son vermek için Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesinde oluşturulan ortak temas grubuna katılan Türkiye, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına müdahil oldu.

TÜRKİYE'NİN ARAP İÇİŞLERİNE MÜDAHALESİNE KARŞI KOMİTE 3 AY ÖNCE LAĞVEDİLDİ

Erdoğan'ın neo Osmanlıcılık ve ümmetin liderliği emellerini frenleyip U dönüşleri yapması eşliğinde yürütülen diplomatik çabalar sonucu, Mayıs 2024'deki Arap Birliği Zirvesi'nde "Türkiye'nin Arap Devletlerinin İçişlerine Müdahalesi Hakkında Arap Bakanlar Komitesi" lağvedildi, "Türkiye'nin Arap Ülkelerinin İçişlerine Müdahaleleri" kararı gündeme getirilmedi ve zirve bildirisinde Türkiye aleyhinde bir hususa yer verilmedi.

ANKARA'NIN SURİYE, IRAK VE LİBYA'DAN ÇEKİLMESİ TALEBİ

Eylül 2020'de Ankara'nın Arap ülkelerine yönelik politikalarını kınayıp içişlerine karışmaktan derhal vazgeçmesi, askerlerini koşulsuz şekilde Suriye, Irak ve Libya'dan çekmesini talep eden açıklama yayımlayan Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Eylül 2021'de "Türkiye'nin Ortadoğu'da provokasyonları durdurmasına" yönelik kararlar almıştı.

"Libya, Irak ve Suriye gibi Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde Ankara'nın müdahalelerinin bölge güvenliğini tehdit ettiği" dile getirilmiş, "Türkiye'nin Suriye topraklarındaki saldırılarının "Birleşmiş Milletler Şartı ve Güvenlik Konseyi kararlarının açık ihlali olduğu" belirtilen kararlar kapsamında Mısır'ın öncülüğünde Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Irak'ın da yer aldığı "Türkiye'nin Arap Devletlerinin İçişlerine Müdahalesi Hakkında Arap Bakanlar Komitesi" kurulmuştu. (Reuters, AA, Euronews, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar