'Türkiye ve İran karşı karşıya gelebilir'
Washington Post'ta yer alan analizde, Suriye güçlerinin Afrin'e girişinin bölgede Tükiye ile İran arasında çatışmalara neden olabileceği değerlendirmesi yapıldı.
HABER MERKEZİ - Suriye rejimine bağlı güçlerin dün Afrin'e girmesi sonrasında bölgede değişen yeni dengeler ve olasılıklar ABD basınında da ele alınıyor. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post'ta yer alan bir analizde, İran'a bağlı güçlerle TSK'nın Afrin'de karşı karşıya gelebileceği değerlendirmesi yapıldı.
İLGİLİ HABER: SURİYE GÜÇLERİ AFRİN'E GİRDİ
Gazetenin dış haberler editörü Ishaan Tharoor tarafından yapılan değerlendirmede, "konvoyun girişi daha da karmaşık hale gelen iç savaşta başka bir jeopolitik dönemeç" yorumu yapıldı. Konvoydo yer alan güçlerin, Esad'a destek veren İran destekli birlikler olduğu yönündeki haberleri hatırlatan Tharoor, bu durumda Türkiye ve Türkiye destekli muhaliflerle, Esad'ın yanında yer alan İran destekli güçler arasında potansiyel çatışmaların olabileceğine dikkat çekti.
ANKARA İÇİN İŞLER O KADAR DA KOLAY DEĞİL
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Afrin Harekatı'nı "işgal" olarak nitelendirdiğinin hatırlatıldığı yazıda "İran’ın bakış açısına göre, Türkiye’nin Afrin’deki operasyonu istenen bir şey değildi" denildi. Harekata zımmi olur veren Rusya'nın da pozisyonun hatırlatıldığı yazıda, gelecekte yaşanabilecekler konusunda Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olan Gönül Tol'un görüşlerine yer verildi. Tol'un makalede yer alan görüşleri şöyle:
"Türkiye Afrin’e gireceğini ve ortaklarının kafalarını başka tarafa çevireceğini umuyordu. Ankara, Afrin hava sahasını kontrol eden Rusya'nın hava sahasını açtığında, nihayet amaçlarına ulaşmak için yeşil ışık yakıldığını düşündü. Ancak sahadaki son gelişmeler, ilerlemenin kadar kolay olmayacağına ve Rusya ve İran’la ortaklığın Ankara’nın umduğu kadar güçlü olmayabileceğine işaret ediyor"
Suriye'de Afrin dışındaki yerlerde yaşanan gelişmelerin de Türkiye'nin planlarını zorladığına dikkat çeken Tharoorn, İdlib'de İslamcı grupların bir yandan Türkiye'nin güçleriyle ortaklık yaparak Rusya destekli Suriye ordusu ile savaştığını bir yanda da kendi aralarında çatıştığını belirtti. Geçtiğimiz hafta QSD'ye saldıran ve aralarında Rus paralı askerlerinini de bulunduğu grubun ABD tarafından vurulmasının da hatırlatıldığı yazıda İsrail'in de artan oranda çatışmalara dahil olduğu hatırlatıldı.
"RUSYA DA ANKARA'NIN ÇIKARLARINI SAĞLAMAK İÇİN İSTEKLİ DEĞİL"
Yazıda, bu gelişmeler çerçevesinde Ankara'nın seçeneğinin sınırlı olduğu yorumu yapıldı. Türkiye’de artan Amerikan karşıtlığı ve ABD’nin YPG’ye desteği nedeniyle Ankara ve Washington'un karşı karşıya geldiği hatırlatıldı ve "başka kimse de devreye girmeye hazır değil" denildi. Washington’daki Bipartisan Politika Merkezi’nden Nicholas Danforth'un "Türk siyasetçilerin bazen ABD’nin yerine geçecek potansiyel ülkeler olarak söz ettiği Rusya da İran da Türkiye’nin çıkarlarını sağlamaya çok istekli görünmüyor" değerlendirmesi de yazıda yer aldı.
Washington Post, Türkiye gibi ABD'nin de Suriye'deki işinin kolay olmadığına dikkat çekti. Yazının sonunda Amerikan Barış Enstitüsü’nden kıdemli akademisyen Mona Yacoubian'ın şu yorumuna yer verildi:
"Washington’ın rejim yönetimindeki Suriye’de yaşanan gelişmeleri şekillendirme becerisinin zayıf olduğunu itiraf etmeli. Esad hâlâ iktidardayken, ABD’nin umut edebileceği en iyi şey, rejimin kötücül tavrına ihtilafı alevlendirmeden karşı koymaya devam etmek."