UAD'de Almanya'ya dava açan Nikaragua: Gazze soykırımının suç ortağı Berlin, İsrail'e silah satışını durdurmalı

UAD'de Almanya'ya dava açan Nikaragua: Gazze soykırımının suç ortağı Berlin, İsrail'e silah satışını durdurmalı
Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı davayı temel alan Nikaragua, Almanya'nın Gazze'de soykırım riskinin farkında olmasına rağmen İsrail'e silah sattığını söyleyerek, Uluslararası Adalet Divanı'ndan, bunun durdurulmasını emretmesini istedi.

Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler'in (BM) en üst mahkemesi, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'e açtığı soykırım davasını kabul edip İsrail'in soykırım eylemlerini durdurmak için tüm önlemleri almasına yönelik ara karar açıklaması sonrası, Nikaragua'nın başvurusunu değerlendirmeye aldı.

'BM'NİN 1948 TARİHLİ SOYKIRIM SÖZLEŞMESİ'Nİ İHLALİ'

Orta Amerika'daki solcu Daniel Ortega yönetimi, Almanya'nın Yahudi Soykırımı (Holokost) geçmişinin gölgesinde İsrail'e verdiği koşulsuz desteği, "Gazze Şeridi'ndeki soykırıma suç ortaklığı" diye niteleyerek Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) götürdü. Güney Afrika'nın açtığı davaya dayanan ve dönüm noktası niteliğini taşıyan başvurusunda, Nikaragua, Almanya'yı, İsrail'e askeri donanım göndererek ve BM'nin Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) fon sağlamayı keserek BM'nin 1948 tarihli Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal etmekle suçladı. Ve UAD'den Almanya'nın İsrail'e silah satışını durdurmasını talep etti.

Lahey'deki 'Dünya Mahkemesi'nin 16 yargıcı, bugün Nikaragua'nın suçlamalarını dinledi. İddiaları reddeden Alman hükümeti, yarın savunmasını sunacak.

GEÇEN YIL 326.5 MİLYON EUROLUK SİLAH SATIŞI

İsrail, 2023'te askeri teçhizat ithalatının yaklaşık yüzde 30'unu Almanya'dan karşıladı. Nikaragua hükümeti, İsrail'e geçen yıl 326.5 milyon euroluk (2022'ye göre 10 kat artan) silah satışının, Almanya'yı İsrail'in savaş suçlarına ortak yaptığı görüşünde. Alman haber ajansı DPA'ya göre İsrail'e satışların çoğunu hava savunma sistemleri ve iletişim ekipmanı bileşenleri oluşturdu.

GAZZE AÇLIKTAN ÖLÜRKEN UNRWA'YA FİNANSMANIN KESİLMESİ

İsrail, Gazze'deki operasyonlarında soykırım eylemlerine karıştığı yönündeki suçlamaları reddederken "kendisini savunma hakkına sahip olduğu" savını kullanıyor. Ancak 7. ayına giren Gazze Savaşı'nda 33 bin 200'den fazla Filistinliyi öldüren İsrail'in yardımları engellemesi yüzünden açlıktan ölümler yayılıyor. Oxfam'a göre Kuzey Gazze'de mahsur kalan 300 bin Filistinli, ocak ayından beri günde ortalama 245 kaloriyle hayatta kalmaya çalışıyor. Bu manzara karşısında Gazze'ye insani yardım ulaştıran Batılı yardım örgütü çalışanlarının İsrail saldırısında öldürülmesi, Batılı müttefiklerine bile 'Kral çıplak' dedirtti.

Aynı zamanda Almanya, İsrail'in hâlâ kanıt sunmadığı "kurumun bazı çalışanlarının Hamas'ın 7 Ekim saldırılarına karıştığı" iddiası gerekçesiyle UNRWA'ya sağladığı fonları askıya alan 15 Batılı ülkeden biri.

'YARDIMI KESMEK DE SOYKIRIMA TARAF OLMAK DEMEK'

UAD'ye sunulan belgelere göre Nikaragua, mahkemeden, Berlin'e, İsrail'e silah satışlarını durdurması ve Gazze'de hâlâ faaliyet gösteren az sayıda uluslararası kuruluştan biri olan UNRWA'ya finansmanı sürdürmesi yönünde talimat vermesini isteyerek ekledi:

"Bu tür tedbirlerin yokluğunda, Almanya, soykırımın işlenmesini kolaylaştırıyor ve soykırımın işlenmesini önlemek için mümkün olan her şeyi yapma yükümlülüğünü yerine getirmiyor."

'ALMANYA GAZZE SOYKIRIMININ TAMAMEN BİLİNCİNDE'

Duruşma açılışında konuşan Nikaragua'nın avukatı Alain Pellet, yargıçlara şöyle seslendi:

"Almanya'nın devam eden satışları askıya almasının aciliyeti var... Almanya, İsrail'e sağladığı ve sağlamaya devam ettiği silahların taşıdığı soykırım riskinin tamamen bilincindeydi ve şu anda da öyle."

Nikaragua'nın Hollanda Büyükelçisi Carlos José Argüello Gómez de şöyle konuştu:

"Almanya, soykırımı önleme veya uluslararası insancıl hukuka saygıyı sağlama yönündeki yükümlülüğünü yerine getirmiyor."

'TAMAMEN BİLİNCİNDE OLDUĞUNDAN HİÇBİR ŞÜPHE YOK'

"Almanya'nın Gazze Şeridi'nde en azından ciddi bir soykırım riskinin farkında olduğu ve farkında olmaya devam ettiği konusunda hiçbir şüphe olamaz."

"Şaşırtıcı bir şekilde, Almanya meşru müdafaa ile soykırım arasında ayrım yapamıyor görünüyor."

"Bunun durması gerekiyor."

ALMAN AVUKAT: BERLİN SOYKIRIM SÖZLEŞMESİ'Nİ ASLA İHLAL ETMEZ

Alman Hükümeti Sözcüsü Wolfgang Büchner ise "Nikaragua'nın açtığı davayı not ediyoruz ve iddiaları haksız bularak reddediyoruz" dedi. Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın hukuk danışmanı Tania von Uslar-Gleichen de gazetecilere "Almanya, Soykırım Sözleşmesi'ni veya uluslararası insani hukuku doğrudan veya dolaylı olarak ihlal etmez ve asla ihlal etmemiştir" açıklamasını yaptı.

ALMANYA'YI SAVUNMAK İÇİN ORTEGA DEFTERLERİ AÇILDI

Nikaragua'nın davasından rahatsız olan Alman ana akım siyaseti ve medyası, Ortega yönetiminin "diktatör olduğu, insan hakları sicilinin lekeli olduğu" iddiaları ve "muhalefete baskı yaptığı" eleştirilerini gündeme getirdi.

BÜROKRATLARDAN SCHOLZ'A MEKTUP: SİLAH SEVKİYATINI DURDUR

Ancak dün Almanya'da bir grup bürokrat, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Olaf Scholz'a mektup göndererek "hükümetin İsrail hükümetine silah sevkiyatını derhal durdurması" çağrısında bulundu.

'ALENEN ANAYASAYA AYKIRI'

UAD'nin ocak ayında aldığı karara atıfta bulunan mektupta, "İsrail, Gazze'de uluslararası hukuka ve dolayısıyla federal memurlar ve kamu çalışanları olarak bağlı olduğumuz anayasaya açıkça aykırı olan suçlar işliyor" denildi.

UAD, ocaktaki ara kararında, "Güney Afrika'nın İsrail'in Gazze'de işlediğini iddia ettiği eylem ve ihmallerden en azından bazılarının Soykırım Sözleşmesi kapsamına girebileceğine" hükmetmiş ve İsrail'den "soykırım eylemlerini durdurmak için tüm önlemleri almasını" istemişti. (BBC, Reuters, Times of Israel, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar