UCM tutuklama kararı çıkarmıştı: Putin, Güney Afrika seyahatini iptal etti

UCM tutuklama kararı çıkarmıştı: Putin, Güney Afrika seyahatini iptal etti
Güney Afrika, Rusya lideri Putin'in gelecek ay ülkede düzenlenecek olan BRICS zirvesine katılmayacağını duyurdu. Hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi tutuklama kararı olan Putin'in ülkeye seyahat etme planı spekülasyonlara yol açmıştı.

Artı Gerçek - Güney Afrika Devlet Başkanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ağustos ayında Güney Afrika'da yapılacak BRICS grubu ülkeleri zirvesine "karşılıklı mutabakat" sonucunu katılmayacağını duyurdu. Başkanlık tarafından yapılan açıklamada Rusya'yı zirvede Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un temsil edeceği belirtildi.Güney Afrika Devlet başkanı başkanı Cyril Ramaphosa'nın ofisinden yapılan açıklamaya göre Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika liderleri de zirveye katılacak.

Kremlin ise yaptığı açıklamada Rusya'yı zirvede Lavrov'un temsil edeceğini doğruladı. Kremlin sözcüsü Dimitriy Peskov da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in BRICS Liderler Zirvesi’ne video konferans yoluyla katılacağını söyledi.

UCM, PUTİN İÇİN TUTUKLAMA KARARI ÇIKARMIŞTI

Putin'in zirveye katılmayacağının açıklanmasıyla birlikte bu konuda aylardır süren spekülasyonlar da son buldu. Zira Güney Afrika zirveye ev sahipliği yapma konusunda bir ikilemle karşı karşıyaydı. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) bir üyesi olarak Güney Afrika yönetiminin, Putin'in zirveye katılması halinde teorik olarak savaş suçu işlediği iddiasıyla Rus lideri tutuklanması gerekecekti. UCM, Rusya'nın savaştığı Ukrayna'daki çocukları hukuka aykırı olarak sınır dışı etmesiyle ilgili olarak "savaş suçu" suçlamasıyla 17 Mart'ta Putin için tutuklama emri çıkarmıştı.

GÜNEY AFRİKA LİDERİ 'PUTİN TUTUKLANIRSA RUSYA İLE SAVAŞ ÇIKAR' DEMİŞTİ

Güney Afrika lideri Cyril Ramaphosa'nın ise mahkemeye verdiği ifadede Putin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) yakalama kararı gereği tutuklanmasının, savaş sebebi sayılabileceğini söylediği ortaya çıktı. Hükûmet, UCM'nin emrinin uygulanmasına sıcak bakmazken ana muhalefet partisi Demokratik İttifak (DA), hükûmeti bu emri uygulamaya zorlamak için konuyu geçen ay Gauteng Yüksek Mahkemesine taşımıştı.

Devlet Başkanı Ramaphosa, konu hakkında gizli tutulması şartıyla mahkemeye yeminli bir ifade verdi ancak Yüksek Mahkeme bu gizlilik talebini uygun görmeyerek Ramaphosa'nın ifadesini kamuoyuyla paylaştı. Buna göre Ramaphosa, mahkemeye verdiği ifadede, "Putin'i tutuklamanın Rusya'ya savaş ilan etmek anlamı taşıdığını" belirterek "Putin'i tutuklayarak Rusya'ya savaş ilan etmek, hükûmete verilen yetkilerin pervasızca, anayasaya ve hukuka aykırı bir şekilde kullanılması anlamına gelir" dedi. Ramaphosa ayrıca Güney Afrika'nın, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sona erdirmek için taraflarla aktif görüşmeler yaptığını vurgulayarak tutuklama kararının bu çalışmaları da boşa çıkaracağını söyledi.

GÜNEY AFRİKA-RUSYA İLİŞKİLERİ

Güney Afrika ile Rusya arasındaki ilişkiler apartheid ile mücadele yıllarına dayanıyor İktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) ile Moskova arasında, Soğuk Savaş döneminden kalma derin ilişkiler bulunuyor. Bu ilişkilerin temeli, Sovyetler Birliği'nin Güney Afrika'yı 1948-1994 yıllarında yöneten apartheid rejimine karşı mücadeleye olan desteğine dayanıyor. O dönem yasaklı bir siyasi hareket olan ANC ise 1994'ten beri iktidarda bulunuyor. Öte yandan BRICS üyesi Güney Afrika'nın Rusya ile ilişkileri ve Rusya-Ukrayna krizindeki tarafsız tutumu Batılı devletlerin de tepkisini çekiyor.

BRICS ZİRVESİ

Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeler grubu, üyeler arasında siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğini amaçlıyor. BRICS ülkelerinin toplam gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH), küresel hasılanın yüzde 30'undan fazlasını oluşturuyor. Grubun genişlemesinin gündemde olacağı BRICS Liderler Zirvesi, 22-24 Ağustos'ta Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde düzenlenecek. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar