Ukrayna savaşı İsveç'te sığınak satın alma modası başlattı
Artı Gerçek - İsveç'te 2. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş'ta inşa edilen sığınaklar, Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde yeniden değere bindi. Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bolin'in "İsveç'te savaş olabilir" iddiasının ve Genelkurmay Başkanı Micael Byden'ın halkı "zihnen savaşa hazır olmaya" çağırmasının ardından, yenilenerek satışa çıkan sığınaklar emlak sitelerini doldurmaya başladı.
ZENGİNLERE SIĞINAK İNŞA EDEN ŞİRKETLER ÇIKTI
Ülkede yeni oluşan sektörü inceleyen The Guardian gazetesinin konuştuğu emlakçılar, son aylarda yeraltı sığınakları bulunan mülklere ilgilinin arttığını söyledi. Habere göre İsveç'te, nükleer saldırıya karşı korunaklı olduğu iddia edilen sığınakları zenginler için özelleştirmiş şekilde kendi evlerinde inşa edeceklerini söyleyen şirketler de türedi.
16 MİLYON KRONA SATILIK SAVAŞ SIĞINAĞI
The Guardian, İsveç'te geçen hafta yeniden emlak piyasasına çıkan bir 'komün sığınağı'nı da inceledi. Göteborg ve Malmö kentlerine iki saatlik mesafedeki Ljungby'de bulunan sığınak, 1970'lerde Soğuk Savaş'ta inşa edilmiş. Sığınak, şu an ev olarak kullanılan eski bir okulun altında bulunuyor. 2002'de belediye tarafından satışa çıkarılması sonrası özel etkinlikler için kullanılan, şimdi de 16 milyon krona (1.2 milyon sterlin) yeniden satılığa verilen sığınak, yer altında 490 metrekarelik bir alana yayılıyor.
Kendi mutfağı, barı, yatak odaları, elektrik üretim tesisi ve karbon filtreli havalandırması bulunan sığınağın, 1.25 metre kalınlığındaki çatısı ve metal kapılarıyla 500 kilogramlık bir bombaya dayanacağı iddia ediliyor. Aynı anda 44 kişinin kalabileceği belirtilen sığınağa, İsveç'in yanı sıra Avrupa çapından ilgi olduğu belirtildi.
PSİKOLOG CARLBRING: ARTAN İLGİ ŞAŞIRTICI
Avrupa çapında savaş sığınaklarına turlar düzenleyen Bunkertours isimli yayıncı ve tur şirketinin yöneticisi Lars Hansson, hükümetin savaşa hazır olunması konusundaki uyarıların birçok İsveçlinin "gözlerini açtığını" ileri sürdü. Stockholm Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan psikolog Per Carlbring ise ülkede savaş sığınaklarına artan ilgiyi birçok açıdan şaşırtıcı bulduğunu, zira ülkenin yakın tarihte doğrudan bir savaş veya çatışmaya girmediğini söyledi. Carlbring bununla beraber, "Barınaklarda güvenlik aramak, öngörülemeyen bir dünyada kontrol ve güvenlik için derin bir arzuyu yansıtıyor" dedi.
İsveç 2. Dünya Savaşı sırasında sığınaklar inşa etmeye başlamış, bunların birçoğu Soğuk Savaş sırasında tamamlanmıştı. 2002 yılındaysa artık ihtiyaç duyulmaması nedeniyle sığınak ağı inşası durmuş, ihtiyaç halinde 7 milyon insanı barındırması planlanan 64 bin kamu sığınağı ağı büyük ölçüde geçerliliğini yitirmişti.
Ancak son iki yılda, 200 yıla yakın süredir devam eden tarafsızlık politikasından vazgeçilmesi ve Rusya-Ukrayna savaşında Batı'nın tarafının seçilip NATO üyeliği için düğmeye basılmasıyla sığınaklar yeniden gündeme getirildi.
Rusya Devlet Başkanı Vlaldimir Putin, son olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya asker gönderme ihtimalini gündeme getirmesi sonrasında NATO ülkelerinin nükleer savaşı provoke etmemesi için uyarıda bulunmuştu. Macron'a, İngiltere, Almanya ve İsveç'in de dahil olduğu birçok Avrupa ülkesinden de tepki gelmişti. (DIŞ HABERLER)
WSJ, İstanbul'daki Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinde varılan taslak anlaşmayı yayımladı