11. Kalkınma Planı genelgesi yayımlandı

11. Kalkınma Planı hazırlıklarıyla ilgili Başbakanlık Genelgesi, Başbakan Yıldırım'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.

11. Kalkınma Planı genelgesi yayımlandı

EKONOMİ - 11. Kalkınma Planı hazırlıklarıyla ilgili Başbakanlık Genelgesi, Resmi Gazete'de Başbakan Binali Yıldırım'ın imzasıyla yayımlandı.

Yıldırım, kalkınma politikalarının, ekonomik büyümenin yanı sıra insani gelişmişlik, hukukun üstünlüğü, bilgi toplumu, uluslararası rekabet gücü, kurumsallaşma, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık boyutlarını da içerecek şekilde çok yönlü bir anlayışla oluşturulduğunu ve bütüncül bir bakış açısıyla hayata geçirildiğini belirtti.

Genelgede ekonomik gelişmeye makro çerçeve oluşturan, ekonomik ve sosyal kalkınma için uygun ortam sağlayan ve öngörülebilirliğini artıran kalkınma planlarına işaret eden Yıldırım, planların etkinlik, verimlilik odaklı kurumsal ve yapısal düzenlemeleri öne çıkardığını, amaç ve öncelikleri somut program ve eylemlerle hayata geçirmeyi, plan-program-bütçe bağlantısını güçlendirmeyi hedefleyerek etkili bir izleme, değerlendirme imkanı verdiğini ifade etti.

TEMEL POLİTİKA BELGESİ OLACAK

Genelgede, 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı'nın, 2023 vizyonu doğrultusunda ülkenin kalkınma hedeflerini daha da ileriye taşıyacağını vurgulayan Yıldırım, "Hazırlık çalışmalarını başlattığımız yeni kalkınma planı, ülke olarak odaklanacağımız kritik önemdeki yapısal dönüşüm alanlarını ve bunlara ilişkin hedef ve stratejileri de ortaya koyacak temel politika belgesi olacaktır. Plan kapsamında alınacak tedbirlerle bir yandan milli gelirin artırılması, bir yandan da yaratılan hasılanın toplum kesimleri ve bölgeler arasında daha dengeli bir biçimde paylaşılması sağlanacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, genelgede şu ifadelere yer verdi: "Planın hazırlık çalışmaları, küresel ölçekte yeniden dengelenme süreci devam ederken, ülkemizin bu süreçten kazançlı çıkması için gerekli politika ve stratejilerin tespit edilmesi açısından önemli bir fırsat olacaktır. 11. Kalkınma Planı'nın hazırlık çalışmaları sırasında, ülkemizin gelişme potansiyeline sahip olduğu alanlar ile bu alanların değerlendirilmesine yönelik öneriler, kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde tartışılacaktır.

Plan kapsamında, ülkemizin geleceğine dair amaç ve fikir birliğine ulaşılabilmesi, plan hedeflerinin toplumun tüm kesimlerince sahiplenilerek hayata geçirilebilmesi için 11. Kalkınma Planı hazırlıklarına mümkün olduğunca geniş bir katılım sağlanması büyük önem taşımaktadır."

YENİ KOMİSYON VE ÇALIŞMA GRUPLARI OLUŞTURULABİLECEK

Yıldırım, kalkınma planının hazırlık sürecinin önemli unsurlarından birisinin Özel İhtisas Komisyonları oluşturulması olduğuna dikkati çekerek, Kalkınma Bakanlığının koordinasyonunda yürütülen kamu ve özel kesimi, sivil toplum temsilcileriyle akademik çevrelerin bir araya geldiği özel ihtisas komisyonlarının çalışmalarından elde edilen sonucun, değerlendirme ve önerilerin plan hazırlıklarına katkı sağlayacağına işaret etti.

11. Kalkınma Planı hazırlık çalışmaları kapsamında kurulacak komisyonların yapacakları kapsamlı çalışmalarının, planda yer alacak politika, hedef ve stratejilerin belirlenmesine ışık tutacağını belirten Yıldırım, genelgede şunları kaydetti: "Bu itibarla, katılımcı bir yaklaşımla 11. Kalkınma Planı hazırlık çalışmalarında özel ihtisas komisyonları ile konunun uzmanlarından teşkil edilecek çalışma grupları oluşturulmuştur. Bu süreçte ihtiyaç duyulması halinde, Kalkınma Bakanlığınca söz konusu listelerde değişiklik yapılabilecek, yeni komisyon ve çalışma grupları oluşturulabilecektir. Çalışma usulleri, katılımcı sayısı ve niteliği, Kalkınma Bakanlığınca belirlenecek, bu komisyon ve çalışma gruplarında görev alacak temsilciler yazıyla davet edilecektir.

Komisyonlarda görev yapmak üzere, gerek ismen gerekse kurumsal olarak merkezi ve yerel düzeyde davet edilen temsilcilerin isim, unvan ve iletişim bilgileri Kalkınma Bakanlığına bildirilerek toplantılara düzenli olarak katılımları ilgili kurumlarca temin edilecektir. Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda yürütülecek olan 11. Kalkınma Planı hazırlık çalışmaları ile bu kapsamda kurulacak özel ihtisas komisyonları ve çalışma gruplarına bütün kamu, kurum ve kuruluşlarınca gereken destek, katkı ve yardımın sağlanması hususunda bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim."

Resmi Gazete'de, genelgenin ekindeki 43 maddelik "Özel İhtisas Komisyonları" ve 32 maddelik "Çalışma Grupları" başlıklı iki ayrı liste de yayımlandı.

resmi gazete başbakan binali yıldırım