6 ayda 605 şirket için konkordato kararı verildi, 'Yığınsal iflas süreci yaşanabilir' uyarısı geldi
Artı Gerçek - Ekonomi yönetiminin yüksek enflasyon gerekçesiyle uyguladığı 'sıkı para politikası' finansman sorunu çeken şirketleri de zor duruma düşürdü. İşletmelerin likidite sıkıntısı çekmesi, cebri icra takiplerindeki artışa ve dolayısıyla konkordato başvurularında patlamaya neden oldu.
Eski bir icra müdürü olan Avukat Mustafa Zafer yaptığı açıklamada, konkordato taleplerinin değerlendirilmesinde dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Zafer, "Sıkı para politikasının sonucu olarak sıcak paraya ulaşamayan, özellikle işletme sermayeleri yetersiz kalan birçok firma cebri icra tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum, nitelikli borçluları bile konkordato başvurusunda bulunmaya itiyor. Ancak konkordato süreçlerinin doğru yönetilememesi halinde, geçici mühlet kararı alan birçok firma için iflas kararı çıkabiliyor. Bu da kısa sürede daha çok iflasın yaşanabileceği endişesini artırıyor" dedi.
KONKORDATOYU İFLAS SÜRECİ TAKİP EDİYOR
Yılın ilk 6 ayında 605 firma hakkında konkordato kararı alındığını belirten Zafer, konkordato talepleri değerlendirilirken ‘yığınsal bir iflas sürecinin’ yaşanabileceği uyarısında bulundu. Sözcü'de yer alan habere göre, 2018’de iflasın ertelenmesi kurumunun kaldırılmasından sonra düzenlenen konkordatonun, büyük borçluların gözdesi haline geldiğini söyleyen Zafer, “Borçlarını bir miktar ötelemek yahut daha düşük bedelle kapatmak isteyen kişi ve kurumlar için bir çare olarak görünse de düzgün okunmayan bilançolar sonrasında davanın açılmasıyla geçici mühlet kararı verilse bile birçok firma için konkordatoda iflas kararı veriliyor” değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan 2020’de 419, 2021’de 451, 2022’de 404, 2023’te 519, 2024 Ocak-Haziran döneminde ise 605 firma hakkında konkordatoda geçici mühlet kararı verildi.
4.5 MİLYONU AŞKIN YENİ İCRA TAKİBİ AÇILDI
Eski icra müdürü, Avukat Mustafa Zafer, yılın ilk yarısında 4 milyon 511 bin 698 yeni icra takibi açıldığını belirtti ve ekledi:
“Önceki yıllarda cebri icra müessesesiyle karşı karşıya kalan borçlu firmalar, uygun finansman koşullarında kısa zamanda sıcak para bulmakta ve cebri icra tehlikesinin yıkıcı etkisinden kurtulabilmekteyken, içinde bulunduğumuz sıcak paraya ulaşılmasının hayli güç olduğu bu dönemde özellikle işletme sermayesi yetersiz olan kişi ve kurumlar ın durumu daha da ağırlaşmış durumda.”
KONKORDATO NASIL İLAN EDİLİR
Herhangi bir borçlu firma (sermaye şirketleri, şahıs şirketleri ve kooperatifler), borçlarının vadesi geldiği hâlde ödeyemeyeceği durumlarda, borcu vadelendirmek veya borç miktarında belirli bir düzenleme yapılması suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edebilir. Konkordato başvurusunda bulunabilmek için borçlu tarafın konkordato onaylandığı takdirde borçlarını ödeyebilecek durumda olması gerekir. Yani, borçlu taraf borçlarından muaf olmaz, sadece borçlar ödeyebileceği şekilde yeniden düzenlenir.
Konkordato için belirli belgeler hazırlanır ve Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuru yapılır. Onay sürecinde mahkeme ve konkordato komiseri tarafından farklı belgeler de istenebilir. Bu süreç 4 kısımdan oluşur: Geçici Mühlet, Kesin Mühlet, Alacaklıların Toplanması ve mahkemenin konkordato tasdiki.
Konkordato için alacaklıların en az yarısının talebi kabul etmesi gerekir. Konkordato en fazla 23 aylık bir süreye yayılabilir. Konkordato süreci başladığında borçlu taraf plan dahilinde ilerleyerek borçlarını ödemeye başlar ve süreç sonunda borçlarından tamamen kurtulur. Süreç başladığında, borçlu şirketin normal faaliyetlerinin bir kısmı sınırlandırılır. Örneğin; maaş ödemeye ödeyemez ancak maaşların Ücret Garanti Fonundan ödenmesini sağlayabilir.