ABD'nin enflasyonu altına doping oldu: Sarı metal, teknoloji hisseleriyle yarışıyor

ABD'nin enflasyonu altına doping oldu: Sarı metal, teknoloji hisseleriyle yarışıyor
ABD'nin son enflasyon verisi, ons altındaki güçlü seyrin devam etmesine neden oldu. Uzmanlar yılın geri kalanında altın ve teknoloji hisselerinin yatırımcının gözdesi olacağını söyledi.

Artı Gerçek - ABD'de açıklanan ve beklentilere paralel seyreden enflasyon verileri sonrası altın 2.050 dolar/ons seviyesine kadar uzandı. Uzmanlara göre, kısa vadede altında geri çekilmelerde destek seviyeleri olarak 2.020 ve sonrasında 2.000, 1.990 dolar izlenecek. Alımların artması halinde direnç olarak takip edilecek seviyeler 2.065 ve 2075 dolar.

ALTIN VE TEKNOLOJİ HİSSELERİNE YATIRIM BÜYÜK OLASILIK

ekonomim.com'dan Evrim Küçük'ün haberine göre, altının rekor seviyeyi geçmesi olasılığı birçok finans kuruluşunun ortak öngörüsü. JPMorgan Chase stratejistlerine göre yatırımcıların, ABD ekonomisinin bu yıl resesyona girmesi olasılığı karşısında korunma amacıyla altını tercih etmeleri ve teknoloji hisselerine yatırım yapmaları büyük olasılık. Aralarında Nikolas Panigirtzoglou ve Mika Inkinen'in olduğu stratejistler yayınladıkları yatırımcı notunda, "ABD bankacılık krizi, bir felaket senaryosuna karşı hedge olarak altın için talebi artırdı" ifadelerine yer verdiler. Yatırımcı notunda, kurumsal yatırımcılar altın yatırımlarını artırırken, bireysel yatırımcıların ise Bitcoin pozisyonlarını yükselttikleri belirtildi.

ALTINDA REKOR SEVİYE İÇİN GERİ SAYIM

Öte taraftan Credit Suisse altında rekor seviyesinin geçilmesi için geri sayıma başlamış durumda. Citigroup da iddialı tahminlerini sürdürdü. Amerikan finans kurumunun küresel emtia bölüm yöneticisi olan Edward Morse ons altın fiyatının kısa-orta vadede kesinlikle 2400 dolar seviyesine gideceğini düşündüklerini belirtti. Wells Fargo’nun kıdemli küresel piyasa stratejisti Sameer Samana, altın dahil emtialar konusunda iyimser olduğunu ve altında geri çekilmelerin bir alım fırsatı olduğunu belirtti.

SARI METAL İÇİN YÜKSELİŞ BEKLENTİSİ

Spot altın, yılbaşından bu yana yüzde 10 artışla 2.030 bandında işlem görüyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden kaynaklanan jeopolitik gerilimler, Fed’in agresif para politikası ve ABD dolarının düşüşü de dahil olmak üzere çeşitli faktörler altının değer kazanmasının arkasındaki nedenler. Reuters tarafından yapılan 41 analist ve tüccarın katıldığı son ankette, 2023 yılı ortalama fiyat beklentisi önemli ölçüde arttı. Medyan tahmin, yılbaşından bu yana ortalama 1.915 dolar olan altının ortalama fiyatını yılın ikinci çeyreğinde ons başına ortalama 1.950 dolar, üçüncü çeyrekte 1.965 dolar ve gelecek yıl 2.000 dolar olarak gösterdi. Şimdiye kadar 2023'te altının onsu ortalama 1.915 dolar civarındaydı ve bu, önceki tüm yılların ortalamasından daha yüksek.

ABD ENFLASYONU BEKLENTİLERE PARALEL SEYRETMİŞTİ

ABD Çalışma Bakanlığı, nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamıştı. Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti nisanda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 artmıştı. Piyasa beklentileriyle paralel artış kaydeden TÜFE, martta aylık bazda yüzde 0,1 artmıştı.

Ülkede TÜFE, nisanda yıllık bazda ise yüzde 4,9 arttı. Beklentiler, TÜFE'nin bu dönemde yıllık bazda yüzde 5 artması yönündeydi. Yavaşlamaya devam eden ve Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesine gerileyen yıllık enflasyon, martta yüzde 5 olmuştu.

Söz konusu dönemde barınma fiyatlarındaki artış, enflasyondaki aylık yükselişte en etkili kalem olmaya devam etmişti. Barınma endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 8,1 artmıştı. Aynı dönemde ikinci el araç ile benzin fiyatlarındaki artışlar da öne çıktı. İkinci el araç fiyatlarına ilişkin endeks, nisanda aylık bazda yüzde 4,4 artmasına karşın yıllık bazda yüzde 6,6 azalmıştı.

Benzin endeksi de nisanda aylık yüzde 3 artarken, yıllık yüzde 12,2'lik azalış kaydetmişti. Gıda endeksi bu dönemde aylık bazda değişim göstermezken, yıllık yüzde 7,7 artmıştı. Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE, nisanda aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 5,5 artmıştı.

Söz konusu dönemde çekirdek enflasyon, aylık ve yıllık bazda piyasa beklentilerine paralel gerçekleşmişti. Çekirdek TÜFE, martta aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 5,6 artmıştı. ABD'de enflasyon, Haziran 2022'de yüzde 9,1 ile Kasım 1981'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar