Albayrak: 82,3 ton altını ekonomiye kazandırdık

Albayrak: 82,3 ton altını ekonomiye kazandırdık
Bakan Berat Albayrak, 'Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçları ile tarihi bir rekora ulaştık ve 82,3 ton altını ekonomiye kazandırdık' ifadelerini kullandı.

ARTI GERÇEK - Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan raporda bir önceki dönem 18'inci sırada yer alan Türkiye, üçüncü çeyrek raporunda 14'üncü sıraya çıktı.

Dünya Altın Konseyi (World Gold Council) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'nin altın rezervleri 2019 yılı üçüncü çeyrekte 385,5 ton olarak açıklandı. Bir önceki dönem 314,1 ton seviyesindeydi.

Türkiye böylece Özbekistan, Kazakistan, Portekiz, Suudi Arabistan'ı geride bırakarak dört sıra birden yükseldi.

ABD, 8.133,5 ton rezervle ilk sıradaki yer alırken, Almanya 3.366,8 ton ile ikinci sırada, IMF 2.814,0 ton ile üçüncü sırada bulunuyor. İlk üç sırada bir önceki döneme göre değişiklik olmadı.

WGC verilerine göre, en büyük altın rezervine sahip 40 ülke şu şekilde sıralandı:

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Hazine olarak gerçekleştirdiğimiz altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçları ile tarihi bir rekora ulaştık ve 82,3 ton altını ekonomiye kazandırdık. İhraçlarla, hem dış finansman ihtiyacını hem de finansmandaki faiz yükünü azalttık" ifadelerine yer verdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2017 yılının ekim ayından itibaren altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı başlatıldı. Bireysel yatırımcılara yönelik Ekim 2017 döneminde yaklaşık 2,5 ton, Nisan 2018'de 1,9 ton, geçen yılın eylül-ekim talep toplama döneminde 2,1 ton altına dayalı senet ihracı yapıldı.

Söz konusu ihraç süreci geçen yılın aralık ayında başlayan ve bu yılın şubat ayına kadar devam eden talep toplama dönemi sonunda 1,1 ton altın karşılığı senet ihraçlarıyla devam etti. Altın ihraçları, bireysel tasarruflar açısından güvenilir bir yatırım imkanı sağladı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar